Aekingerzand

Prachtig natuurgebied bij Appelscha

Aekingerzand

Het Aekingerzand, ook wel de Kale Duinen genoemd, is een gebied met zandverstuivingen nabij Appelscha. Het maakt deel uit van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Het gebied is omringd met bos en heide, maar in het gebied zelf komt vrijwel geen begroeiing voor. Daardoor hebben zand en wind hier vrij spel. Gebieden met zandverstuivingen komen niet veel voor en worden dan ook beschermd in heel Europa. Daarom wordt hier bebossing actief tegengegaan om het bijzondere stuifzand gebied te behouden.   

Wandelen door het Aekingerzand

Gelukkig is het bijzondere Aekingerzand toegankelijk te voet en op de fiets. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgestippeld, maar je kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid door het gebied wandelen. Bij het bezoekerscentrum kun je een kaart van het gebied kopen. Hierop vind je de wandel- en fietspaden. Ook helpt het je om je te kunnen oriënteren in het Nationaal Park. Het Nationale Park is namelijk in verschillende gebieden ingedeeld. Deze vind je ook terug op de kaart. Handig, want zo weet je dus altijd waar je bent! Je kunt je wandeling bijvoorbeeld starten vanaf de Canadaweg.

Aekingerzand zandvlakte Appelscha

Uitkijktoren, loslopende schapen en het Canadameer

Door Staatsbosbeheer is een wandelroute van 5 km uitgezet door het Aekingerzand. De route leidt je over de zandheuvels en de bekende plekken van het Aekingerzand. Onderweg kom je langs de Uitkijktoren over de Kale Duinen. Klim omhoog en geniet van het weidse uitzicht. Bij goed weer kun je heel ver kijken over de zandvlaktes. Verbaas je onderweg niet als je loslopende heideschapen tegenkomt. Deze grazen hier om bebossing tegen te gaan; ze zorgen dat gras en andere planten geen kans hebben om te groeien. En natuurlijk is het ook gewoon leuk om te zien! De route leidt je ook langs het Canadameer, ook wel Aekingameer genoemd. In het verleden werd hier zand gewonnen, maar tegenwoordig wordt het diepe meer vooral gebruikt voor recreatie. Sluit je dag af met een bezoek aan het eethuis aan de Canadaweg.

De Kale Duinen; een bezoekje waard!

Een bezoekje aan het Aekingerzand is een goed idee; ongeacht het weer. In elk seizoen oogt het gebied anders en verrassend; en geeft vermaak voor jong en oud!