Ervaar de stilte én het licht van de volle maan in de duisternis

Loop mee met de vollemaanwandeling

Beleef de duisternis in het Drents-Friese Wold

17 oktober 2021

Woensdagavond staat de aarde weer precies tussen de zon en de maan: het is volle maan. Als je geluk hebt, zie je de door zonlicht weerkaatste zijde van de maan aan de hemel staan. Aan de volle maan worden al eeuwenlang verschillende krachten toegeschreven. Zo zouden mensen slechter slapen en er ook meer criminele activiteiten buitenshuis plaatsvinden. En sommige mensen veranderen tijdens volle maan in een weerwolf …

Wat zeker is, is dat de volle maan een mystieke sfeer in het landschap geeft. Zeker als je midden in de natuur bent en geen last hebt van de vele straatlantaarns in de straat of ander kunstlicht in je omgeving. Op het platteland zorgt de stilte in de duisternis en tegelijkertijd het licht van de maan voor een bijzonder gevoel.

Vollemaanwandeling
Wil je dit gevoel ook eens ervaren en ben je in de herfstvakantie bij Appelscha? Loop dan mee met de vollemaanwandeling over het Aekingerzand op 20 oktober! Onder begeleiding van een gids trek je het open stuifzandgebied in en ervaar je zélf de stilte en het licht van de maan. Zelfs als de maan achter een wolkendek verstopt blijft, is het bijzonder om het natuurgebied in het donker te verkennen.

Eise Eisinga Planetarium
Ben je nog lang niet uitgekeken op de maan en de sterrenhemel? Dan is het Eise Eisinga Planetarium in Franeker een échte aanrader. Binnen een klein uurtje rijden vanaf Appelscha stap je zo dit oudst werkende planetarium binnen. Je leert er alles over het zonnestelsel. Ook kun je hier het wereldberoemde astronomische uurwerk van Eisinga bewonderen. Niet voor niets is het museum kandidaat voor de nominatie van UNESCO Werelderfgoedlijst.

Rondleiding in radiotelescoop
En wil je nóg meer weten over astronomie? Ga dan eens naar de Dwingeloo Radiotelescoop, een half uurtje rijden vanaf Appelscha. De radiotelescoop is in de herfstvakantie een aantal dagen geopend. Je krijgt dan een rondleiding door de grootste radiotelescoop ter wereld voor amateurs. Tot 1998 werd deze overigens nog gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek van de zon en de Melkweg. Tegenwoordig is het een rijksmonument, een uniek monument uit de naoorlogse wederopbouw.