Prachtige vergezichten en wolkenluchten vastleggen

Maak foto's in de verschillende natuurgebieden bij Appelscha!

Deze natuurgebieden wil je fotograferen!

7 oktober 2021

De zon komt op en de eerste zonnestralen lijken het water voorzichtig aan te raken. De mistflarden lossen langzaam in het licht op. Terwijl een fotograaf met zijn camera het ochtendtafereel aan de waterkant vastlegt, grazen de schapen in zijn omgeving onverstoorbaar door. Zij zijn het wel gewend dat ze op de foto komen. Het is niet de eerste keer, en het zal ook zeker niet de laatste keer zijn, dat fotografen natuurfoto’s maken in het Aekingerzand.

Natuurfoto’s maken

Het Aekingerzand leent zich voor prachtige natuurfoto’s. Dat weten de professionele natuurfotografen, maar ook iedereen die fotograferen als hobby heeft. Vooral in de lammertijd zie je vele bezoekers in de weer met hun camera om het prille leven vast te leggen. Het natuurgebied en het omringende Drents-Friese Wold zijn gewild bij natuurfotografen. Logisch, want de natuur bij Appelscha biedt volop mogelijkheden voor bijzondere en aantrekkelijke foto’s. Maar wist je dat er in de omgeving ook nog andere natuurgebieden zijn waar je terecht kunt? We helpen je graag op weg!

Bijzondere natuurgebieden

In Ooststellingwerf kun je in verschillende natuurgebieden mooie plaatjes schieten. We hebben drie suggesties voor je op een rij gezet. Zeker weten dat je er op de juiste plek bent voor verrassende natuurfoto’s:

# Tip 1: Delleboersterheide

Dichtbij Oldeberkoop vind je de Delleboersterheide; een beekdallandschap van bijna 200 hectare langs de Tjonger. Het gebied is heel gevarieerd. Je loopt door bos, open heideterreinen en veenputten. Ook kun je er vele planten en verschillende zoogdieren, vlinders, libellen en reptielen fotograferen. Maak eens een kiekje van de Drentse heideschapen en exmoorpony’s die het gebied begrazen. Heb je geluk, dan leg je misschien ook nog de kraanvogel vast, die hier in 2018 en 2019 succesvol gebroed heeft.

#Tip 2: Schaopedobbe

Fotografeer je graag in stilte, dan moet je naar de Schaopedobbe toe. Dit bijzondere heidegebied in de buurt van Elsloo is rijk aan planten en dieren. Er leven veel zeldzame kruiden, zoals valkruid, heidekartelblad en moeraswolfsklauw. Ook vind je er de heikikker, kleine watersalamander en vogels zoals de geelgors en sinds kort de nachtzwaluw. Natuurlijk moet je ook de ven, de Schaopewaskerdobbe zelf bezoeken. In deze dobbe kregen de schapen vroeger een wasbeurt voordat ze de jaarlijkse scheerbeurt kregen. De moeite van een bezoek waard!

#Tip 3: Het Fochteloërveen

Wil je prachtige vergezichten en wolkenluchten vastleggen, dan kun je je hart ophalen in het Fochteloërveen. In dit hoogveengebied (een van de laatste in West-Europa) bij Fochteloo kun je vanaf de uitkijktoren De Zeven schitterende foto’s maken. Ook leven in het natuurgebied bijzondere dieren zoals ringslangen, adders en amfibieën. Meest bijzonder is dat sinds 1999 territoriale kraanvogels zich in het gebied hebben gevestigd. Dus heb je ze op de Delleboersterheide gemist, dan heb je in het Fochteloërveen nog een kans om ze op beeld te vereeuwigen.