Ook bij Appelscha zit je als kunstliefhebber goed

Volop keuze in galerieën, exposities en beeldenroutes.

Vier tips voor kunst kijken in Ooststellingwerf

30 september 2021

Bij Appelscha en omgeving denk je snel aan de prachtige natuur die er is. Toch is er op cultureel gebied ook veel te beleven. Zo is het kunstaanbod is de regio heel divers en verrassend. Er zijn verschillende ateliers en galerieën in Oldeberkoop, Oosterwolde en Appelscha die de moeite waard zijn om te bezoeken. Maar ook op het gebied van exposities en tentoonstellingen heb je volop keuze.

Vind je het lastig een keuze te maken? Dan hierbij vier tips voor kunstbezoek in Ooststellingwerf!

#Tip 1: Expositie en lezingen over het werk van Sierd Geertsma
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat kunstenaar Sierd Geertsma geboren werd in Appelscha. Deze beroepskunstenaar heeft zijn liefde voor het landschap van het Drents-Friese Wold vastgelegd in talloze schilderijen. Tot eind oktober kun je uitvergrote afbeeldingen van zijn schilderijen en tekeningen van paddenstoelen bekijken in het Buitencentrum Drents-Friese Wold.

#Tip 2: Exposities in Fochteloo
Stichting Nobilis in Fochteloo, het centrum voor prentkunst, heeft verschillende interessante exposities die je kunt bezoeken. Op dit moment is er nog een tentoonstelling van de Appelschaster kunstenaar Sierd Geertsma en streekgenoten te bekijken. Je ziet zijn houtsneden, tekeningen en toegepast werk. Wees wel snel, want zondag is de laatste dag van de expositie! Daarna zijn er weer andere exposities in het centrum, zoals van Grietje Postma, de Verkade-albums en natuurfoto’s van natuurfotografe Judith Bouma.

#Tip 3: Volg de Hein Mader Kunstroute
Ben je een liefhebber van beeldhouwwerken? Dan is de Hein Mader Kunstroute in Ooststellingwerf echt iets voor je. De Oostenrijkse beeldhouwer Hein Mader heeft zowel binnen- als buitenbeelden van hout, verschillende soorten steen of diverse soorten staal gemaakt. Het laatste deel van zijn leven bracht hij vooral door in Friesland. Zijn liefde voor de provincie verwerkte hij in zijn werk. Zijn droom was dat zijn beelden een plekje kregen in Friesland, specifiek rondom Appelscha. Met de twee Hein Mader Kunstroutes is zijn droom verwezenlijkt.

#Tip 4: Loop de beeldenroute in de Parkbossen van Roodbaard bij Oldeberkoop
Wil je genieten van kunst tijdens een wandeling? Dan is de zeven kilometer lange route door de Parkbossen bij Oldeberkoop een aanrader. Onderweg kom je 16 beelden tegen, die ooit een andere plek hadden, maar nu verweesd zijn.

Tot slot, wil je galeriebezoek combineren met een lekker kopje koffie of thee? Ga dan naar het net geopende Kunstcafé in Appelscha. Daar kijk je uit op het bos van Appelscha en de Boerestreek én stap je zo de galerie in waar kunstenaars uit de omgeving hun werk tentoonstellen. Als dat niet ontspannen is!