Kale Duinen

Een schitterend natuurgebied bij Appelscha

Kale Duinen

Kale Duinen | Een schitterend natuurgebied in de buurt van Appelscha! In Nationaal Park het Drents-Friese Wold vind je een uniek natuurgebied: het Aekingerzand. In de volksmond: De Kale Duinen.

Het Aekingerzand

In Nationaal Park het Drents-Friese Wold vind je een uniek natuurgebied: het Aekingerzand. In de volksmond wordt dit uitgestrekte stuifzandgebied ook wel de Kale Duinen genoemd. De reden voor deze naam is duidelijk zodra je de indrukwekkende zandvlakte bezoekt. Op de uitgestrekte zandvlakte heeft de wind vrij spel om het zand ook echt te laten stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden.

Het natuurgebied is ideaal voor een dagje heerlijk uitwaaien op de verschillende routes en de uitkijktoren. Neem je fotocamera mee! De omgeving is uitermate geschikt voor landschapsfotografie. De Kale Duinen ligt even buiten Appelscha, in het grensgebied van de provincies Drenthe en Friesland.

Kale Duinen

Routes Kale Duinen

Deze uitgestrekte zandvlakte is geschikt voor allerlei soorten recreatie. Ga bijvoorbeeld paardrijden over de zandvlakte tijdens de jaarlijkse Desert Trail. Ook zijn er verschillende fiets- en mountainbike-routes door het gebied. Of maak een heerlijke wandeling door de stuifzandgebieden waar heideschapen lopen. Staatsbosbeheer heeft een route van vijf kilometer uitgestippeld. Door de grote oppervlakten heeft de wind vrij spel zodat je lekker even kunt uitwaaien in het Aeakingerzand. Geniet van de unieke omgeving! Vanuit de uitkijktoren heb je tevens een prachtig uitzicht over het gebied.

Geniet van het mooie uitzicht bij de Kale Duinen

Vanuit de uitkijktoren van Aekingerzand heb je prachtig zicht over het stuifzandgebied met de vele prachtige heidevelden. De toren staat ten zuidoosten van het stuifzand, nabij de Grenspoel. Vanuit de uitkijktoren kun je ook het natuurontwikkelingsgebied van het beekdal van de Vledder Aa zien. Deze uitkijktoren is in 1995 gebouwd door leerlingen van het Bijzonder Jeugdwerk Aekinga uit Appelscha. Of geniet van het uitzicht vanaf de 33-meter hoge Bosbergtoren.