Museum Oold Ark en Korenmolen De Weyert

In het museum Oold Ark in Makkinga is een expositie te zien van diverse handgereedhscappen, veelal vernuftig gemaakt met materialen die men in de vroegere tijden voor handen had. Door het verzamelen en tentoonstellen van zulke gereedschappen, worden verdwenen beroepen uit de vergetelheid gehaald. De objecten worden tentoongesteld in hun nagemaakte werkplaatsen, zodat duidelijk wordt hoe het ambacht werd uitgeoefend. 

Een speciale plaats is ingeruimd voor het gereedschap van dhr. Bulthuis uit Leeuwarden. Bulthuis restaureerde o.a. houten Tjotters. Bijzonder is ook de smidse, opgetrokken uit oorspronkelijke materialen zoals "friesche geeltjes" in de muur en oude klinkers op de vloer. Een nog werkende blaasbalg kan het smidsvuur aanwakkeren. Het geheel geeft een prachtig beeld van de werkplaats van een smid.

Korenmolen De Weyert

Naast het museum staat Korenmolen De Weyert. De molen is opgebouwd uit drie etages; de begane grond en twee etages erboven. Op de begane grond is de winkel, het leslokaal en de werkplaats te vinden. Op de eerste etage is de meelzolder. Hier vangt de molenaar de gemalen tarwe en rogge op en beoordeelt hij het gemalen product. Hier kan de molenaar ook de maalstenen bijstellen zodat het meel grover of fijner gemalen wordt. Op de meelzolder ligt ook de graanvoorraad.

Op de tweede etage van De Weyert staat de stoel met maalstenen. Dit heet dan ook de maalzolder. Vanuit de maalzolder kom je op de stelling. Het is in een korenmolen eigenlijk gebruikelijk dat de maalzolder één etage hoger is dan de stelling. De molenaar is tijdens het malen namelijk meestal op de meelzolder. Hij kan dan onder het malen makkelijk de stelling op om het weer in de gaten te houden en snel de vang (rem) te bedienen bij onraad. De romp van De Weyert is echter vroeger van een houtzaagmolen geweest. Deze werden slanker gebouwd, want het zaagwerk gebeurde onderin de molen. Daardoor is in De Weyert niet de meelzolder op stellinghoogte, maar de maalzolder. Daarom werken er op De Weyert altijd twee molenaars tijdens het malen. Eén op de meelzolder en één op de maalzolder.

Praktische informatie

  • Openingstijden april t/m oktober: elke zaterdag van 9.30 uur tot 16.00 uur
  • Openingstijden november t/m maart: geopend van 9.30 uur tot 12.30 uur
  • Entree: € 3,50, kinderen tot 12 jaar gratis

De leukste musea in de buurt

Niet alleen in deze regio zijn leuke bijzondere musea. In de steden in de buurt bevinden zich de grotere musea in Assen, Groningen en o.a. Leeuwarden.