Gevangenismuseum Veenhuizen

In dit moderne en interactieve Gevangenismuseum in Veenhuizen ontdek je hoe we in Nederland omgaan met misdaad en straf vanaf 1600 tot en met nu. Daarnaast maak je kennis met de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen. Naast het bezoek aan het museum kun je een kijkje nemen in een echte gevangenis, een rondrit maken in een oude Boevenbus of een nacht doorbrengen in een comfortabele bewaarderswoning. 

En er is meer:

  • Spannende tentoonstellingen
  • Kijken in een echte gevangenis
  • De originele Elektriciteitscentrale van Veenhuizen
  • Rondrit in een oude Boevenbus
  • Sfeervol restaurant met beschut buitenterras
  • Museumwinkel de Bajesklant
  • Groepsrondleidingen en arrangementen
  • Zalen voor feestelijke en zakelijke bijeenkomsten
  • Programma’s voor het onderwijs
  • Overnachten in comfortabele bewaarderswoningen

Kortom, een bezoek aan het Gevangenismuseum is geen straf; maar een leuk dagje uit voor jong en oud! 

Vaste expositie

Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. In het Gevangenismuseum ontdek je welke straffen in verschillende perioden gebruikt werden en hoe een strafinrichting er vroeger uitzag. Ook het bijzondere verleden van Veenhuizen als “Pauperparadijs’ en justitiedorp komt hier tot leven. Maak door middel van interactieve presentaties kennis met het de gevangenis van nu.

Ontdek het museum met kinderen

Voor de kinderen zijn er diverse leuke manieren om het museum te ontdekken. Ga bijvoorbeeld op tocht door het museum met 'De Vloek van Veenhuizen' of los met een groepje de escaperoom op. Daarnaast zijn er in de schoolvakanties diverse leuke activiteiten te doen in het Gevangenismuseum.

Dagje uit met kinderen

We kunnen het ons voorstellen dat je soms geen inspiratie hebt om iets leuks van te bedenken wat te doen met je kinderen of kleinkinderen. Wij helpen je een handje geven je hierbij enkele suggesties wat leuk is om te doen en waar je geschikt kunt eten met kinderen 

Slecht weer en liever een binnenactiviteit?

Het kan ons weer nog wel eens voorkomen dat het regent. Heb je wel eens gewandeld in weer en wind? Dat kan best leuk zijn! Maar als je geen zin hebt om nat te worden van de regen, dan hebben we hier een paar binnenactiviteiten voor je op een rij gezet. Zit er iets leuks voor je bij?

Met het gezin genieten van de herfst

Lijkt het je een leuke dag? Of wil je toch liever zelf kiezen. Dat kan, we hebben ter inspiratie nog een paar suggesties voor jouw gezin verzameld!