Zomerwandeling vanaf Buitencentrum

Zomerwandeling vanaf het bezoekerscentrum

Op zondagmiddag 7 juli staat er bij Buitencentrum Drents-Friese Wold weer een natuurgids van Staatsbosbeheer paraat om bezoekers mee te nemen voor een excursie in het Drents-Friese Wold. Je wandelt in een ontspannen tempo over bospaden richting het stuifzand, zo is er voor de gids genoeg tijd om onderweg stil te staan bij de natuurschatten die langs de route te vinden zijn.

Veel variatie
In de omgeving van het Buitencentrum is de natuur zeer gevarieerd. Tijdens een wandeling van ongeveer 2 uur kun je kennis maken met verschillende soorten landschap en de daarbij horende planten en dieren. Zo is er bos, hei en stuifzand te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat je in het bos andere planten vindt dan op de heide en het stuifzand? Vooral op het stuifzand zijn de omstandigheden soms zwaar. Hoe kunnen planten daar overleven? De temperatuurverschillen tussen overdag en ’s nachts kunnen er wel oplopen tot 60 graden! Veel dieren laten zich overdag tijdens de drukte niet graag zien, maar door hun sporen kunnen we toch zien dat ze er zijn. Wie weet vinden we wel een pootafdruk of een uitwerpsel. Het is altijd weer een verrassing wat we tegenkomen.

 

Herfst?
Wat opvalt in deze zomer, is dat er volop paddenstoelen te vinden zijn in het bos. Die vinden we normaal toch alleen in de herfst? Eigenlijk is dat niet zo, paddenstoelen zijn het hele jaar wel te vinden, maar niet op zo grote schaal als nu. Dat hebben we te danken aan het ongewoon natte voorjaar van 2024. Let maar eens op, als het weer een hele tijd achter elkaar zonnig is, verdwijnen de meeste paddenstoelen ook weer om pas in het najaar weer tevoorschijn te komen. Maar je kunt voor de zekerheid een spiegeltje in je zak steken, dan kun je zomaar onder het rokje van de paddenstoel kijken!

Informatie in het kort:
Datum: zondag 7 juli 2024
Tijd: 13.30-15.30 uur
Start: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a, 8426 SJ Appelscha
Kosten: €7,70, <12 jaar €5,00
Aanmelden noodzakelijk: https://www.staatsbosbeheer.nl/seizoenswandelingdfw

Voor meer informatie en overige activiteiten kunt u kijken op www.staatsbosbeheer.nl/DrentsFrieseWold  of www.facebook.com/staatsbosbeheerdrentsfriesewold