Aekingerzand

In Nationaal Park het Drents-Friese Wold vind je een uniek natuurgebied: het Aekingerzand. In de volksmond wordt dit uitgestrekte stuifzandgebied ook wel de Kale Duinen genoemd.

Het Aekingerzand

Het Aekingerzand, ook wel de Kale Duinen genoemd, is een gebied met zandverstuivingen nabij Appelscha. Het maakt deel uit van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Het gebied is omringd met bos en heide, maar in het gebied zelf komt vrijwel geen begroeiing voor. Daardoor hebben zand en wind hier vrij spel. Gebieden met zandverstuivingen komen niet veel voor en worden dan ook beschermd in heel Europa. Daarom wordt hier bebossing actief tegengegaan om het bijzondere stuifzand gebied te behouden.   

Wandelen door het Aekingerzand

Gelukkig is het bijzondere Aekingerzand toegankelijk te voet en op de fiets. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgestippeld, maar je kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid door het gebied wandelen. Bij het bezoekerscentrum kun je een kaart van het gebied kopen. Hierop vind je de wandel- en fietspaden. Ook helpt het je om je te kunnen oriënteren in het Nationaal Park. Het Nationale Park is namelijk in verschillende gebieden ingedeeld. Deze vind je ook terug op de kaart. Handig, want zo weet je dus altijd waar je bent! Je kunt je wandeling bijvoorbeeld starten vanaf de Canadaweg.

Uitkijktoren, heideschapen en het Canadameer

Door Staatsbosbeheer is een wandelroute van 5 km uitgezet door het Aekingerzand. De route leidt je over de zandheuvels en de bekende plekken van het Aekingerzand. Onderweg kom je langs de Uitkijktoren over de Kale Duinen. Klim omhoog en geniet van het weidse uitzicht. Bij goed weer kun je heel ver kijken over de zandvlaktes. Verbaas je onderweg niet als je heideschapen tegenkomt. Deze grazen hier om bebossing tegen te gaan; ze zorgen dat gras en andere planten geen kans hebben om te groeien. En natuurlijk is het ook gewoon leuk om te zien! De route leidt je ook langs het Canadameer, ook wel Aekingameer genoemd. In het verleden werd hier zand gewonnen, waardoor de plas ontstond. Nu wordt het diepe meer gebruikt voor recreatie. Sluit je dag af met een bezoek aan het eethuis aan de Canadaweg.

De Kale Duinen; een bezoekje waard!

Een bezoekje aan het Aekingerzand is een goed idee; ongeacht het weer. In elk seizoen oogt het gebied anders en verrassend; en geeft vermaak voor jong en oud!

De Grenspoel in het Aekingerzand

In elke jaargetijde zijn de Kale Duinen prachtig

Routes in de Kale Duinen

Deze uitgestrekte zandvlakte is geschikt voor allerlei soorten recreatie. Ga er bijvoorbeeld paardrijden op de diverse ruiterroutes. Ook zijn er verschillende fiets- en mountainbike-routes door het gebied. Of maak een heerlijke wandeling door de stuifzandgebieden waar heideschapen lopen. Staatsbosbeheer heeft een route van vijf kilometer uitgestippeld. Door de grote oppervlakten heeft de wind vrij spel zodat je lekker even kunt uitwaaien in het Aeakingerzand. Geniet van de unieke omgeving! Vanuit de uitkijktoren heb je tevens een prachtig uitzicht over het gebied.

Geniet van het uitzicht vanaf de uitkijktoren

Vanuit de uitkijktoren van Aekingerzand heb je prachtig zicht over het stuifzandgebied met de vele prachtige heidevelden. De toren staat ten zuidoosten van het stuifzand, nabij de Grenspoel. Vanuit de uitkijktoren kun je ook het natuurontwikkelingsgebied van het beekdal van de Vledder Aa zien. Deze uitkijktoren is in 1995 gebouwd door leerlingen van het Bijzonder Jeugdwerk Aekinga uit Appelscha. 

aekingerzand of kale duinen

Bescherming door Staatsbosbeheer

Gebieden met stuifzand komen nog maar weinig voor in Nederland. Het Aekingerzand is één van die gebieden. Omdat door de bebossing het stuifzandkarakter verloren dreigde te gaan, heeft Staatsbosbeheer besloten om 200 hectaren bos te kappen om zo het stuifzand te behouden. Hierdoor blijven dieren zoals de zandhagedis en de kommavlinder in het gebied. Een kudde heideschapen zorgt voor de begrazing van de heide. Aan de rand van het stuifzandgebied, precies op de grens van de provincies Drenthe en Friesland ligt de Grenspoel.

Fotogeniek

De Kale Duinen zijn perfect als het gaat om landschapsfotografie. Zo kun je bij de Grenspoel een dynamisch contrast zien tussen droog en nat maar ook tussen het gelige zand en de blauwe lucht. Vanuit de uitkijktoren heb je een volledig overzicht op het hele gebied. Vooral bij een laagstaande zon levert dit een mooi schouwspel op. Voor fotografen ligt er de uitdaging om verschillende diersoorten te ontdekken en vast te leggen. Zo vind je in dit gebied dieren en insecten als de roodborsttapuit, heivlinder, kommavlinder, groene zandloopkever, klapekster, de zandhagedis en de levendbarende hagedis.

De Kale Duinen – De mooiste zandbak van Nederland

kale duinen lopen wandelen met kinderen
Kale Duinen wandelen met kinderen