Populaire B&B bestemmingen

Tijdelijk even logeren bij de leukste B&B’s van Zuidoost Friesland

Kom fietsen in het Buitensport Walhalla

Elektrische fiets, mountainbike, oma-fiets, tandem of bakfiets, bij Appelscha vind je een enorm netwerk aan fietspaden. Het landschap is super gevarieerd, er zijn heuvelachtige fietspaden door het Drents Friese Wold, maar ook mooie vlakke open paden langs de rivier de Tjonger of prachtige natuurpaden door het Fochteloërveen.

Leuke musea bezoeken

In de regio vind je verrassende locaties en collecties. Bijvoorbeeld in Oldeberkoop met z’n beeldenroute in de Parkbossen van Roodbaard, het textielcentrum HAWAR en natuurlijk de jaarlijkse Open Stal kunstmanifestatie. Bezoek het Glasatelier in Appelscha, de Art Gallery in Oosterwolde met fijnschilderwerk en keramiek of het atelier in Kunstcafé Appelscha.

Stichting Nobilis - centrum voor prentkunst

UNESCO Wereld erfgoed

Bezoek de Koloniën van Weldadigheid, de Waddenzee, het Woudagemaal en het Eise Eisinga Planetarium

Sinds 2021 staan de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord en Veenhuizen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Vanuit Appelscha zijn beide plaatsen per fiets te bereiken. Ook in de dorpen Zorgvlied, Boschoord en Willemsoord vind je de sporen van de plannen van Johannes van den Bosch.

In Noord-Nederland vind je nog meer werelderfgoed. Bijvoorbeeld het Woudagemaal in Lemmer of de Waddenzee. Ook het Planetarium in Franeker wat Eise Eisinga eigenhandig bouwde, is genomineerd voor de Werelderfgoedlijst.

kolonien van weldadigheid veenhuizen

Hein Mader Kunstroute

Twee verschillende routes voeren u langs de beelden van Hein Mader, zowel binnen- als buitenbeelden. De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving. De locaties van de buitenbeelden markeren culturele en historische verhalen over de omgeving en de mienskip. De binnenbeelden staan bij onder andere horecagelegenheden, hotels/bed & breakfast/campings, de bibliotheek en zorginstellingen. Meer informatie over Hein Mader en zijn beelden vind je hier.

De routes starten op de Boerestreek bij TIP Appelscha. Hier is ook het Hein Mader Kunstrouteboek verkrijgbaar.  Je vindt de routes hier.

 

hein mader route

Drents-Friese Wold

Beleef de schoonheid van het Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is met 6100 hectare één van de grootste natuurgebieden in Nederland. Dit is een gebied met een gevarieerd landschap. Dichtbegroeide bossen, uitgestrekte heide, indrukwekkende zandverstuivingen en de moerassige gebieden. Het padennetwerk in het Drents-Friese Wold kent vele varianten: wandelpaden, fietsroutes, mountainbiketracks en ruiterpaden. Elke buitensporter vindt er wel iets van zijn gading. Het Drents-Friese Wold: een natuurgebied vol mogelijkheden. Ontdek het zelf!

Buitencentrum Drents-Friese Wold