Kom in actie op het water

Peddelen door de prachtige natuur in de turfwingebieden.

Kanoën en suppen

Midden in de natuur

Er zijn in de regio Appelscha meerdere plaatsen waar je kunt suppen en kanoën. Dat dit mogelijk is, komt door het turfverleden in de regio. Zuidoost-Friesland was vroeger een moerassig gebied. Het overtollige water werd afgevoerd via de riviertjes de Tjonger en de Linde. In duizenden jaren tijd vormde zich door afstervende planten hoogveen. Dit werd vanaf 1700 afgegraven en verkocht als brandstof: turf. Voor de afvoer ervan werden kanalen gegraven en rivieren gekanaliseerd. Zo kon de turf met boten worden afgevoerd. In het veengebied werden talloze sloten (wijken) gegraven, dat zie je nog heel mooi terug bij Ravenswoud.

Toen steenkool en olie turf verving, stopte het afgraven van de hoogveengebieden en kon de natuur haar gang gaan. De grote kanalen werden nog wel gebruikt als transportroutes, ook voor andere producten. Inmiddels is de enige functie het beheren van het waterpeil in de regio en pleziervaart. En natuurlijk het kanovaren en suppen!

Beleef het outdoor gevoel in Friesland

Kanoën en suppen kun je op diverse plekken in het Buitensport Walhalla doen. In Ravenswoud ligt bijvoorbeeld een mooie kanoroute die je door de Compagnonsbossen leidt. Suppen kun je onder andere op de Compagnonsvaart. Er zijn meerdere opstapplekken in de regio.

Maar er zijn bij Appelscha meer outdoor activiteiten! Ga zwemmen in een van de zwemgelegenheden, zoals diverse zwembaden, plassen of meertjes. Of ga heerlijk golfen bij Golfpark de Hildenberg. Spreekt het fietsen je meer aan? Dan biedt Fietsenservice Kramer in Appelscha verschillende arrangementen en clinics aan.

zet de app van het buitensportwalhalla op je telefoon met alle routes en routeplanner bij de hand
zet de app van het buitensportwalhalla op je telefoon met alle routes en routeplanner bij de hand

Op het water geniet je van de inspanning

Alleen of samen met een groepje. Suppen en kanoën kun je in verschillende arrangementen doen. 

Kanoen in de vakantie bij Appelscha

Kanoroute Ravenswoud

Bij Ravenswoud vind je nog een uitgebreid netwerk van “Wieken” die vroeger zijn gegraven tijdens de turfafgravingen. In 2011 was de eerste kanoroute in Ravenswoud klaar, het startpunt is in bij het dorpshuis van Ravenswoud, Veenwijksweg 5. Hier zijn ook kano’s te huur via de Jongens van Outdoor. Toen het suppen steeds populairder werd, kwamen er ook supboards bij. De kanoroute van Ravenswoud is een prachtige route, midden in een adembenemend natuurgebied.

Suppen op de Opsterlands Compagnonsvaart

Dit kanaal is onderdeel van de Friese Turfroute. Een route die vroeger is gegraven voor de afvoer van turf in schepen. Nu kun je hier op verschillende plaatsen met je kano of supplank het water op. Vanaf de kanoroute in Ravenswoud kun je via de Boksloot ook naar Appelscha varen (wel paar keer overstappen).

Bij Donkerbroek heb je een mooie kano-opstapplaats aan het einde van een doodlopende weg, de Vosseheer. (Foto ©HaaPee)

Bij Café Donkerbroek kun je supboarden huren.

Kanoen in de vakantie bij Appelscha compagnonsvaart
Kanoen in de vakantie bij haulerwijk

Kanoën op de Haulerwijkstervaart

Een ander kanaal in de regio is de Haulerwijkstervaart. Deze loopt door Waskemeer naar Haulerwijk. O.a. in Waskemeer vind je vlak bij de herberg van Waskemeer een kano-opstapplaats. (Foto ©HaaPee)

Kanoën en suppen op De Linde en de Tjonger

Bij Oosterwolde kruist de Tjonger (of Kuinder) de Compagnonsvaart. Via de Tjonger heb je een prachtige stille verbinding naar Oldeberkoop. Bij Oldeberkoop kun je richting de haven varen. Aan de andere kant van Oldeberkoop stroomt de Linde. Ook hier zijn diverse mogelijkheden om te kanoën en te suppen. 

Kanoen in de vakantie bij de linde en tjonger

Alle buitenactiviteiten op een rijtje

-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha