Ontdek unieke dorpen bij Appelscha

Geniet van natuur, rust, ruimte en vele buitenactiviteiten

De dorpen bij Appelscha

Appelscha ligt in de gemeente Ooststellingwerf. De andere dorpen zijn Donkerbroek, Elsloo, Fochteloo, Haule, Haulerwijk, Langedijke, Makkinga, Nijeberkoop, Oldeberkoop, Oosterwolde, Ravenswoud en Waskemeer. Gezellige dorpjes met elk een eigen karakter. Breng je hier je vakantie door, ontdek dan Bakkeveen, Diever, Noordwolde, Vledder, Zorgvlied, Frederiksoord, Dwingeloo en Veenhuizen. Dorpjes die op fietsafstand liggen en ook een bezoek waard zijn.

Oosterwolde

Oosterwolde is de hoofdplaats van de gemeente. Hier vind je een gezellig winkelcentrum met meerdere supermarkten, maar ook met bijzondere winkeltjes, zoals een speciaalzaak in modeltreinen. In Oosterwolde is voldoende gratis parkeergelegenheid. De Turfroute loopt ook door het dorp. ’s Zomers geven de pleziervaartuigen in het centrum een gezellige aanblik.

Donkerbroek

Donkerbroek is een prachtig dorp gelegen aan de weg van Drachten naar Emmen. Door het dorp loopt de Opsterlandse Compagnonsvaart, onderdeel van de Turfroute. In Donkerbroek vind je ligplaatsen met sanitair en walstroom. Noordelijk grenst Donkerbroek aan het uitgestrekte natuurgebied Duurswouderheide. De Duurswouderheide is het grootste overgebleven heideveld van de provincie Friesland!

Elsloo

Elsloo grenst aan Nationaal Park ‘Het Drents-Friese Wold’, maar heeft ook nog kleinere natuurgebieden in haar directe omgeving: de Stobbepoel en de Schaopedobbe. Een heerlijke omgeving voor fietstochten en wandelingen. Halverwege Appelscha en Elsloo bevindt zich het Canadameer: een oude zandafgraving waarmee de provinciale weg onder Appelscha is aangelegd. De natuur heeft het Canadameer zo ingepast dat het lijkt alsof het er altijd al heeft gelegen. Voor recreanten staat het brede zandstrand van het Canadameer gelijk aan ‘Appelscha aan Zee’: zwemplezier, zonnebaden en zandkastelen bouwen.

Verken de Turfroute in Zuidoost-Friesland op de fiets

Mooie natuur, dieren en landerijen wisselen elkaar af in alle rust

Fochteloo

De naam ‘Fochteloo’ betekent ‘vochtig bos’. Fochteloo staat dan ook vooral bekend om haar bijzondere hoogveengebied: het Fochtelooerveen. Dit gebied bestaat uit bos, moeras en heide. Het is tevens de broedplaats van zeldzame weidevogels. Ben jij een echte vogelspotter? De laatste jaren wordt in het Fochtelooerveen de zeldzame kraanvogel waargenomen. Bezoek dus zeker ook de vogelkijkhut in het Fochtelooerveen.

Ravenswoud

Ravenswoud is het jongste dorp in de regio. Het dorp is ontstaan in de tijd dat turfgravers hun zware werk deden om Nederland van brandstof te voorzien. Deze afgravingen en het verplaatsen van de turf per schip door de kanalen en “wieken”, zorgde voor het bijzondere landschap wat Ravenswoud nu is. Op de kanalen kun je nu prachtig kanoën en suppen. Ook vind je in Ravenswoud de 17m hoge uitkijktoren De Zeven. Een prachtig bouwwerk, die je een schitterend uitzicht over het Fochtelooerveen biedt.

Waskemeer

Waskemeer ligt in het noorden van Ooststellingwerf, vlak bij het drieprovinciënpunt van Friesland, Groningen en Drenthe. Waskemeer is ook ontstaan in de tijd van de veenafgravingen. Je vindt er nu nog de vaarten, waardoor vroeger het veen werd afgevoerd. Net als in de andere dorpen is ook Waskemeer aangesloten op het uitgebreide wandel- en fietsknooppunten netwerk van Friesland

natuur bekijken op de delleboersterheide bij Oldeberkoop

Ontdek groot wild in het Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is met 6100 hectare één van de grootste natuurgebieden in Nederland. Het gebied heeft een zeer gevarieerd landschap. Je vindt hier dichtbegroeide bossen, maar ook uitgestrekte heide, indrukwekkende zandverstuivingen en de moerassige gebieden.

Het padennetwerk in het Drents-Friese Wold kent vele varianten: wandelpaden, fietsroutes, mountainbiketracks en ruiterpaden. Elke buitenliefhebber vindt hier wel iets wat bij hem of haar past. Het Drents-Friese Wold: een natuurgebied vol mogelijkheden. Ontdek het zelf!

Haule

Tussen de dorpen Waskemeer, Haulerwijk en Haule ligt het Blauwe Bos. Dit ruim 300 ha grote bos en natuurgebied staat vol met blauwe sparren. In het bos vind je een verscheidenheid aan naaldbos, loofbos, heide, grasland en verschillende waterlopen. Vind je het leuk om tijdens het wandelen of fietsen dieren te spotten? In het Blauwe Bos voelen veel diersoorten zich thuis. Grote kans dat je een bijzondere vogel of een ree spot. Middenin het Blauwe Bos ligt een populaire waterspeelplaats. Ook kun je het bos te paard verkennen via de vele ruiterpaarden die het gebied rijk is.

Haulerwijk

Haulerwijk is ontstaan in een periode dat er turf werd gewonnen tijdens de zogenoemde vervening. Dit is ook de reden dat Haulerwijk langs de vaart ligt: kanalen en vaarten speelden destijds een belangrijke rol voor het vervoer van de turf. Samen met Waskemeer is het één van de Friestalige dorpen in de gemeente Ooststellingwerf. Ook goed om te weten: Haulerwijk heeft een zwembad.

Langedijke

Langedijke is een van de kleinste dorpen van de gemeente Ooststellingwerf en was oorspronkelijk een echt boerendorp. Hoe lang het dorp bestaat is niet bekend: in een oorkonde uit 1408 wordt de naam ‘Langedijc’ voor het eerst genoemd. Bezoek in Langedijke de bijzondere en een van de mooiste klokkenstoelen uit de regio. In deze klokkenstoel hangt een bijzondere klok. Hij dateert uit ongeveer 1300 en is daarmee de oudste kerkklok van Noord-Europa.

Eindeloos wandelen in de natuur

Verschillende bossen en heidevelden wisselen elkaar af. Een prachtig gezicht op elk tijdstip.

Makkinga

Makkinga is een dorpje aan de oude weg tussen Oosterwolde en Oldeberkoop. In het dorp vind je een prachtige oude korenmolen: de Weyert. Deze molen is in 1984 gerestaureerd en samen met Oold Ark meer dan een bezoek waard. In museum Oold Ark zijn oude werkplaatsen ingericht met oude gereedschappen die er vroeger werden gebruikt. Het museum geeft een goed beeld van de wijze waarop oude ambachten werden uitgeoefend. Ook wordt al meer dan 40 jaar in Makkinga de grootste openlucht vlomarkt van het Noorden georganiseerd; maandelijks op de laatste zaterdag van de maand (van maart t/m oktober). 

Nijeberkoop

Nijeberkoop is één van de kleinste dorpen in Ooststellingwerf. Het dorp ligt aan de doorgaande weg van Oosterwolde naar Wolvega en aan de rand van hat Nationaal Park Drents-Friese Wold. Nijeberkoop is landelijk bekend door roofdieren opvangcentrum Felida. Vanuit Nijeberkoop kun je starten met wandelingen door prachtige natuurgebieden, zoals het Diakonievene en de Dellebuursterheide.

Oldeberkoop

In juli en augustus staat Oldeberkoop vier weken lang geheel in het teken van kunst: kunstroute ‘De Open Stal’. Deze route is dagelijks te bezoeken en toont op ruim twintig verschillende binnen- en buitenlocaties in het dorp het werk van diverse kunstenaars: schilderijen, tekeningen, textiele vormen, glas in lood, grote en kleine objecten, keramiek, multimediaprojecten etc. In de zomerperiode is er in de weekenden vaak muziek of straattheater. Net buiten het dorp liggen de Parkbossen. Met kunst in het bos een unieke plek. Ook een bezoek aan kaasboerderij De Stelp is een aanrader.

Zuidoost-Friesland

Het Andere Friesland

Deze regio ligt in het prachtige ‘Het Andere Friesland’ (Zuidoost Friesland), vlákbij de grens van Drenthe en Groningen. Hier laat Friesland zich van een onverwachte kant zien. Geen landschap van klei, grote meren of vlakke weilanden, maar een zeer bosrijke omgeving met hoge zandgronden en maar liefst twee Nationale Parken! 

Hier kun je op geheel eigen wijze genieten, je even heerlijk ontspannen en onthaasten: door te wandelen, fietsen, paardrijden, mountainbiken – met de mooiste MTB-routes van Noord-Nederland. Kinderen kunnen er heerlijk de hele dag buitenspelen. Deze regio is dan ook niet in één dag te ervaren en nodigt uit tot een langer verblijf. Samen, met partner of juist fijn met het hele gezin.

Kale duinen appelacha drone foto Damian Wierenga- aekingerzand

Hunebedden op fietsafstand

Fiets in Drenthe mooie routes langs genummerde hunebedden.

Bakkeveen

Bakkeveen ligt in een bosrijk gebied met heide- en zandvlakten. Er wordt gezegd dat Bakkeveen het enige brinkdorp van Friesland is. Een ‘brink’ is een open ruimte in een dorp, ook wel een boerengebruiksruimte genoemd. Hier werd vroeger het vee verzameld. Rondom Bakkeveen vind je prachtige natuurgebieden. Ook heeft Bakkeveen een zwembad.

Diever

Diever is een esdorp en grenst aan Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Het Hunebed in Diever is het enige hunebed in de directe omgeving. Het hunebed is gelegen aan de Groningerweg vlakbij het bos en de Steenakkerweg. Diever staat ook bekend als het dorp waar Shakespeare leeft. In de zomer worden er namelijk stukken van Shakespeare opgevoerd. Het daarvoor aangelegde openluchttheater in de bossen wordt dan ook wel ‘Het Shakespeare huis’ genoemd.

Noordwolde

Noordwolde ligt op het drie-provinciën punt van de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel. In het zuiden en oosten van het dorp vind je het prachtige Drentse landschap met bossen en heidevelden. In het westen van het dorp ligt het waterrijke Friesland met de Lindevallei. Het dorp heeft bekendheid gekregen door de rotanindustrie, bezoek dus zeker het Nationaal Vlechtmuseum, gevestigd in de voormalige Rijksrietvlechtschool. In Noordwolde staat ook de achtkantige windmolen: ‘De Windlust’. De molen is bijna elke zaterdag geopend.

Ontdek mooie dorpjes in Drenthe en Zuidoost-Friesland

Kilometers lange fietspaden om eindeloos te fietsen.

Vledder

Vledder is een esdorp in het Zuidwesten van de provincie Drenthe, in de gemeente Westerveld. Vledder kent een lange geschiedenis. In het dorp en haar omgeving zijn diverse grafheuvels en urnenvelden gevonden. Deze stammen uit de nieuwe steentijd. Ook zijn er diverse prehistorische vondsten gedaan zoals stenen bijlen, barnsteen en urnen. Het dorp ligt vlakbij de beek Vledder Aa. Wil je een stukje prachtige natuur bekijken? Ga dan wandelen of fietsen in het Vledderveld, een bos-en natuurgebied vlakbij Vledder.

Dwingeloo

Naast het Drents Friese Wold vind je in de omgeving van Appelscha ook het nationaal Park Dwingelerveld. Deze twee parken liggen bijna tegen elkaar aan. Met de fiets kun je zo een prachtige natuurtocht voor jezelf maken. Ook Dwingeloo is een heerlijk toeristisch dorp, met een prachtige brink met leuke terrasjes, winkeltjes en volop restaurants. In Dwingeloo vind je ook nog prachtige oude rietgedekte boerderijen die de brink een heel sfeervol aanzien geven.

Zorgvlied en Wateren

Zorgvlied is een dorp in de gemeente Westerveld, gelegen in de provincie Drenthe. Dit dorp heeft haar naam te danken aan villa Zorgvlied (gebouwd in 862 en helaas gesloopt in 1930). Ook Zorgvlied ligt dichtbij Nationaal natuurgebied het Drents-Friese Wold en aan de rand van het Doldersumse veld. Op dit grote heideveld vind je een uitkijktoren, een schaapskooi en een oorlogsmonument wat zeker een bezoekje waard is

Veenhuizen

Verblijf je in de regio Appelscha, dan is een bezoek aan het Nationaal Gevangenismuseum een aanrader! Het museum vertelt je op interactieve wijze alles over de omgang met misdaad en straf in Nederland, vanaf 1600 tot heden. Ook erg leuk voor kinderen. Voor bierliefhebbers is een rondleiding bij bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen een aanrader.

Ook behoort het dorp tot UNESCO Werelderfgoed.

Frederiksoord

In Frederiksoord is de eerste Proefkolonie die werd opgericht door Johannes van den Bosch. Hier werd de basis voorde Maatschappij van Weldadigheid gelegd. In Frederiksoord herinneren nog vele gebouwen en huisjes aan de tijd dat mensen hier in dit project een herkansing kregen om een nieuwe plek in de maatschappij te vinden. Het museum de Proefkolonie is zeker de moeite van een bezoek waard en vertelt je de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. De resten vind je niet alleen in Frederiksoord, maar ook in Boschoord, Willemsoord, Zorgvlied en Veenhuizen.

Groningen, Assen, Leeuwarden, Heerenveen

Groningen, Assen, Leeuwarden en Heerenveen liggen op slechts 45 minuten rijafstand van Appelscha. Dus een verblijf in het Buitensport Walhalla bij Appelscha combineer je uitstekend met een bezoek aan een van deze mooie steden. Het busstation in Oosterwolde biedt goede busverbindingen naar Groningen, Assen, Drachten, Heerenveen en Leeuwarden.

Appelscha

Appelscha is in het hoogseizoen een gezellig dorp met terrasje op de Boerestreek en staat bekend om haar gezellige marktjes. De Bosbergtoren geeft uitzicht bij helder weer tot alle dorpen in bij Appelscha en zelf nog veel verder. Net buiten de kern van het dorp starten er al schitterende fietsroutes en wandelroutes. Een verhard wandelpad bij de Bosbergtoren is aangelegd en goed toegankelijk voor wandelwagens maar ook voor rolstoelgebruiker. De evenementen geven het dorp ook een levendige sfeer.

In de kern, de Boerestreek is het Toeristisch informatiepunt (TIP) gevestigd. De medewerkers informeren en inspireren je graag met de vele activiteiten en de mooie fiets- en wandelroutes. Geen fiets of ATB mee en er toch even tussen uit met een tweewielier? Op de Boerestreek vind je een fietsverhuur.

markt in appelscha
TIP kantoor Boerestreek Appelscha

Meer toeristische informatie

Haal je informatie bij de Tourist Info

Geïnteresseerd in wandel- en fietsroutes of kaarten? Activiteiten in en bij Appelscha, waar winkels zich bevinden, waar fietsen te huur zijn of waar er heerlijk gegeten of geborreld kan worden? Of wil je graag kennis maken met streekproducten of een souvenir meenemen naar huis? De vrijwilligers van de Tourist Info Appelscha helpen graag en wijzen iedereen de weg.

Het Toeristisch Informatie Punt is gevestigd aan de Boerestreek 23 in Appelscha en is te bereiken via (0516) 43 17 60 info@tip-appelscha.nl.