Drents-Friese Wold en andere bossen

Ontspannen in de heerlijke boslucht! 

Wandelen en fietsen in het Drents-Friese Wold

Beleef de schoonheid van het bos

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is met 6100 hectare één van de grootste natuurgebieden in Nederland. Dit is een gebied met een gevarieerd landschap. Dichtbegroeide bossen, uitgestrekte heide, indrukwekkende zandverstuivingen en de moerassige gebieden. Het padennetwerk in het Drents-Friese Wold kent vele varianten: wandelpaden, fietsroutes, mountainbiketracks en ruiterpaden. Iedereen vindt er wel iets van zijn gading. Het Drents-Friese Wold: een natuurgebied vol mogelijkheden. Ontdek het zelf!

Haal je informatie over het Drents Friese Wold Appelscha bij de Tourist info!

Geïnteresseerd in wandel- en fietsroutes of kaarten? Activiteiten in en bij Appelscha, waar winkels zich bevinden, waar fietsen te huur zijn of waar er heerlijk gegeten of geborreld kan worden? Of wil je graag kennis maken met streekproducten of een souvenir meenemen naar huis? De vrijwilligers van de Tourist Info Appelscha helpen graag en wijzen iedereen de weg. Het Toeristisch Informatie Punt is gevestigd aan de Boerestreek 23 in Appelscha.

Buitencentrum activiteiten appelscha
Paardrijden op vakantie? Neem je paard mee en kom bij Appelscha over de vele kilometers route paardrijden

Ontdek de natuur

Friesland staat vooral bekend om het water en de Wadden, maar er is meer. In het Buitensport Walhalla bij Appelscha vind je verrassende natuur, onder andere in het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen. 

Het Drents-Friese Wold is het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland, wist je dat? Dit Nationale Park is naast bos vooral bekend vanwege het Aekingerzand, ook wel ‘De Kale Duinen’ genoemd. Door de wind stuift het zand hier nog echt op. Iets wat mogelijk wordt gemaakt door grazers die hier lekker hun gang gaan. Zij houden het gebied vrij van gras en bomen. Je kunt de omgeving goed ontdekken op de fiets of te voet, maar als je een paarden liefhebber bent, is dit gebied ook ideaal om te paard te verkennen.

Het Aekingerzand: de Kale Duinen

In Nationaal Park het Drents-Friese Wold vind je een uniek natuurgebied: het Aekingerzand. In de volksmond wordt dit uitgestrekte stuifzandgebied ook wel de Kale Duinen genoemd. De reden voor deze naam is duidelijk zodra je de zandvlakte bezoekt. Op de uitgestrekte zandvlakte heeft de wind vrij spel om het zand ook echt te laten stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden.

Het natuurgebied is ideaal voor een dagje heerlijk uitwaaien op de verschillende routes en de uitkijktoren. Neem je fotocamera mee! De omgeving is uitermate geschikt voor landschapsfotografie. Het Aekingerzand ligt even buiten Appelscha, in het grensgebied van de provincies Drenthe en Friesland.

In de beginjaren van de televisie dienden de Kale Duinen als decor voor de toen populaire middeleeuwse serie ‘Floris’, het tv-debuut van de Friese acteur Rutger Hauer.

Kale duinen appelacha drone foto Damian Wierenga- aekingerzand
wandelen in het blauwe bos haule en haulerwijk

Blauwe Bos

Het Blauwe Bos vind je in de driehoek Haule-Waskemeer-Haulerwijk. Dit gebied dankt zijn naam aan de blauwachtige sparren die in het meest oostelijke deel van het gebied voorkomen. Het zijn vooral de douglas en de sitkaspar die deze blauwe gloed hebben. Opvallend aan het Blauwe Bos is de variatie in terreintypen: naaldbos, loofbos, heide, water en grasland. Deze afwisseling geeft ook een grote variatie in de dieren die hier leven: reeën, randvogels, amfibieën en dergelijk.

Door het bos loopt een aantal ruiter- en wandelpaden. Een wandeling in het Blauwe Bos is extra aangenaam doordat er veel zonlicht naar binnen valt. Het Blauwe Bos is ook opgenomen in de lange afstand wandelroute Groot Frieslandpad.

Schaopedobbe

Bij het dorp Elsloo ligt het natuurgebied de Schaopedobbe. Het is een heidegebied van 91 hectare groot, met daarin een meertje, de dobbe waar het gebied zijn naam aan dankt. Het is een prachtig natuurgebied, door zijn rustige ligging komen hier veel zeldzame planten voor, zoals valkruid, grote wolfsklauw, heidekartelblad en moeraswolfsklauw. Ook vind je hier veel reptielen en amfibieën.

De levendbarende hagedis en adder leven net als de heikikker, gewone kikker en kleine watersalamander op de Schaopedobbe. Het natuurgebied is eigendom van It Fryse Gea, er ligt een prachtig wandelpad door het gebied. In het broedseizoen is het gebied niet toegankelijk. 

schoapedobbe boomkikker foto tineke oldersma
natuur bekijken op de delleboersterheide bij Oldeberkoop

Delleboersterheide

Vlakbij Oldeberkoop ligt het natuurgebied De Delleboersterheide. Het is een natuurgebied van bijna 200 hectare groot en het ligt tegen de rivier de Tjonger. Je komt er met een wandelpad vanaf het parkeerterrein dat is aangelegd langs de weg tussen Oldeberkoop en Makkinga. Door het gebied loopt een prachtige gemarkeerde wandelroutes. Daarmee kom je ook bij de aangesloten natuurgebieden Diakonievene en Catspoel. De gebieden zijn eigendom van it Fryske Gea en is toegankelijk van 15 juli tot 5 maart, daarna begint het broedseizoen.

Buitencentrum Drents-Friese Wold

Aan de rand van Appelscha ligt het Buitencentrum, de hoofdentree tot het Nationaal Park. De medewerkers verstrekken informatie over de natuur van het Drents-Friese Wold en de mogelijkheden om de omgeving te beleven. In de expositieruimte zijn wisselende tentoonstellingen te bezichtigen over de specifieke flora en fauna van het Drents-Friese Wold. Voor kinderen organiseert het Buitencentrum allerlei activiteiten.

Het Buitencentrum Drents-Friese Wold van Staatsbosbeheer in Appelscha is het vertrekpunt van vele wandel-, fiets-, ruiterroutes en excursies. Het is letterlijk de poort naar het Nationaal Park. Het dagje uit begint in het centrum, waar de wereld aan informatie te vinden is voor uitéénlopende mogelijkheden.

buitencentrum drents friese wold