Kunstige & Culturele hoogstandjes

Een mooie regio met verrassende galerieën en ateliers.

Kunst en cultuur, mooie musea, galeries en ateliers

In de regio van Ooststellingwerf vind je verrassende locaties en collecties. Bijvoorbeeld in Oldeberkoop met z’n beeldenroute in de Parkbossen van Roodbaard, het textielcentrum HAWAR en natuurlijk de jaarlijkse Open Stal kunstmanifestatie. Bezoek het Glasatelier in Appelscha, de Art Gallery in Oosterwolde met fijnschilderwerk en keramiek of het atelier in Kunstcafé Appelscha.

In Appelscha en omliggende dorpen voert de historische route je door de regio waar Domela Nieuwenhuis de arbeiders toesprak. Appelscha wordt omringd door de Kolonieën van Weldadigheid met het gevangenis museum in Veenhuizen en de Proefkolonie in Frederiksoord. In het noorden vind je nog veel meer verrassende musea en historische plaatsen. Laat je hier inspireren!

Lees meer over de Koloniën van Weldadigheid

De koloniën staan sinds 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De koloniën zijn méér dan een bezoek waard. En mooi om te weten: Veenhuizen en Frederiksoord zijn beide op de fiets te bereiken!

Parkbossen route bij Oldeberkoop

In het dorp Oldeberkoop vind je veel prachtige historische panden, en ook een paar leuke restaurants. Oldeberkoop geniet landelijke bekendheid door de jaarlijkse kunstmanifestatie Open Stal. In Oldeberkoop liggen ook een aantal parkbossen die rond 1825 zijn aangelegd door landschapsarchitect L.P. Roodbaard. Deze parkbossen zijn door de bewoners helemaal opgeknapt en er is een verzameling kunstwerken opgesteld. Zo is in Oldeberkoop een permanente kunstroute ontstaan. Meer informatie over de parkbossen wandeling vind je in deze routekaart.

Bezoek de parkbossen in Oldeberkoop, veel kunstwerken zijn her en der verspreid in Oldeberkoop

UNESCO Wereld erfgoed

Bezoek de Koloniën van Weldadigheid, de Waddenzee, het Woudagemaal en het Eise Eisinga Planetarium

Sinds 2021 staan de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord en Veenhuizen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Vanuit Appelscha zijn beide plaatsen per fiets te bereiken. Ook in de dorpen Zorgvlied, Boschoord en Willemsoord vind je de sporen van de plannen van Johannes van den Bosch.

In Noord-Nederland vind je nog meer werelderfgoed. Bijvoorbeeld het Woudagemaal in Lemmer of de Waddenzee. Ook het Planetarium in Franeker wat Eise Eisinga eigenhandig bouwde, is genomineerd voor de Werelderfgoedlijst.

kolonien van weldadigheid veenhuizen

Hein Mader Kunstroute

Twee verschillende routes voeren u langs de beelden van Hein Mader, zowel binnen- als buitenbeelden. De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving. De locaties van de buitenbeelden markeren culturele en historische verhalen over de omgeving en de mienskip. De binnenbeelden staan bij onder andere horecagelegenheden, hotels/bed & breakfast/campings, de bibliotheek en zorginstellingen. Meer informatie over Hein Mader en zijn beelden vind je hier.

De routes starten op de Boerestreek bij TIP Appelscha. Hier is ook het Hein Mader Kunstrouteboek verkrijgbaar.  Je vindt de routes hier.

 

hein mader route