Fochteloërveen
Oernatuur in zijn puurste vorm
Wil je in Nederland nog een stukje echte ongerepte natuur zien? Kom dan naar het Fochteloërveen. Dit is een uniek stuk natuurgebied van maar liefst 2500 hectare groot in Friesland, vlak bij de Drentse grens. Het is één van de laatste hoogveengebieden in Europa en de natuurlijke habitat van de majestueuze kraanvogel. Een groot, uitgestrekt gebied waar je gegarandeerd rust kunt vinden.
Op deze plek ervaar je fietsend of wandelend hoe Nederland er in vroeger tijden moet hebben uitgezien. Kom en ontdek dit unieke natuurgebied!
Rust en ruimte
De 2500 hectares natuur van het Fochteloërveen zijn indrukwekkend leeg. Aan alle kanten strekken zeldzame mossen en veenpluis zich uit tot ver aan de horizon. De rust van het Fochteloërveen doet bijna niet-Nederlands aan, en toch bevinden we ons in het oerlandschap van Nederland. Een indrukwekkende ervaring die je niet mag missen als je hier in de buurt bent.
Levend hoogveen
Hoogveen ontstaat op plekken waar regenwater blijft staan en veenmossen eeuwen lang achterelkaar kunnen groeien. De planten sterven van onderen af en groeien aan de bovenkant verder waardoor een bodem van dikke pakketten veenmossen ontstaat die als een spons werkt. Vandaag de dag groeit het Fochteloërveen nog altijd gestaag door. ‘Levend hoogveen’ in deze mate zie je nergens anders in Nederland.
Kraanvogels en Slangenarend
De opleving van het Fochteloërveen zorgde ervoor dat de kraanvogel terugkeerde in het gebied. Inmiddels gaat het zo goed met de kolonie dat broedparen zijn uitgevlogen naar het Fries-Drentse Wold aan de andere kant van Appelscha. Als je aan de rand van het Fochteloërveen uitkijktoren ‘De Zeven’ beklimt, is de kans groot dat je kraanvogels voorbij ziet vliegen. Last van hoogtevrees? Geen probleem, je spot ze ook vanaf de grond.
Imposante Slangenarend
In het Fochteloërveen komen drie soorten slangen voor: de adder, de ringslang en de gladde slang. Die slangen zorgen er op hun beurt weer voor dat de slangenarend hier op jacht gaat en eindeloos rondjes draait. Imposant, want deze roofvogel kom je normaal gesproken tegen in het Middellandse Zeegebied.
De Zeven: unieke uitkijktoren
Zo’n 20 jaar geleden heeft Natuurmonumenten een 18 meter hoge uitkijktoren in het Fochteloërveen geplaatst. Het is een architectonische hoogstandje: Een uitkijktoren in de vorm van een reusachtige 7. Vanaf de toren heb je prachtig uitzicht over het hele hoogveengebied. Neem er eens een kijkje! Gewapend met een verrekijker zie hoogstwaarschijnlijk bijzondere vogels!
Vogelkijkhut Fochteloërveen
De vogelkijkhut die je een prachtig uitzicht geeft over het Fochteloërveen is in de zomermaanden bewoond door zwaluwen. Je mag rustig binnen komen, maar trek niet je zondagse kleren aan want de zwaluwen laten nog weleens wat vallen… Als je daar rekening mee houdt is er kans dat je bijzondere vogels ziet: naast kraanvogels vliegen hier ook roofvogels. Er is zelfs al een keer een zeearend gesignaleerd. Maar ook is het gebied rijk aan libellensoorten en reptielen.
De Diakonievene
De Diakonievene is een natuurgebied vlakbij Nijeberkoop dat vroeger werd gebruikt voor de opgraving van turf. Dit werd gedaan door de kerkelijke armenzorg van Nijeberkoop om de plaatselijke bevolking in de winter warm te houden. Wat er van de vervening is overgebleven? Een aantal mooi gelegen plassen die met elkaar in verbinding staan, de overblijfselen van een pingoruïne met een beboste stuifwal en kleine stukjes heide.
Canadameer
Halverwege Appelscha en Elsloo bevindt zich het Canadameer. Het gaat hier om de oude zandafgraving waarmee de provinciale weg onder Appelscha is aangelegd. De natuur heeft het Canadameer zo ingepast dat het lijkt alsof het er altijd al heeft gelegen. Voor recreanten staat het brede zandstrand van het Canadameer gelijk aan ‘Appelscha aan Zee’. Puur zwemplezier, zonnebaden en zandkastelen bouwen.
Vakantiedorp Appelscha
Appelscha staat al jaren bekend als vakantiedorp, al sinds het begin van de vorige eeuw. De aantrekkingskracht van het vakantiedorp leeft voort tot op de dag van vandaag. Appelscha kent verscheidene attractieparken, een centrum voor outdoor-activiteiten en is een populaire startplaats voor mountainbikers die ter plekke aan hun routes in het Drents-Friese Wold kunnen beginnen. Voor ruiters en amazones heeft het Buitencentrum speciale plekken gereserveerd voor het opzadelen en de stalling van de paardentrailers.