Op de fiets de natuur in...

Bij Appelscha vind je heide, zandduinen, bossen, hoogveen, landerijen, rivieren en meertjes.

Fietsen bij Appelscha…

…is een mooie belevenis

Fietsen in Friesland betekent: fietsen in het Buitensport Walhalla bij Appelscha. Het landschap is hier super gevarieerd, er zijn heuvelachtige fietspaden door het Drents-Friese Wold, maar ook mooie vlakke open paden langs de rivier de Tjonger of prachtige natuurpaden door het Fochteloërveen. Er zijn prima verbindingen naar interessante oorden in de regio, bijvoorbeeld naar Gevangenisdorp Veenhuizen, de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord of het Shakespeare-dorp Diever. Vanuit het Drents-Friese Wold rijd je zo door naar het volgende Nationaal Park het Dwingelderveld. Huur een elektrische fiets, mountainbike, oma-fiets, tandem of bakfiets en ontdek de prachtige regio! 

De mooiste fietsroutes

In de loop der jaren zijn honderden kilometers fietspad aangelegd in de natuur rond Appelscha. Paden door het 6000 hectare grote Drents-Friese Wold, door het Fochteloërveen of langs de rivier de Tjonger. Een enorm knooppuntennetwerk maakt het mogelijk om veel gemarkeerde fietsroutes te maken. Themaroutes, zoals de oorlogsmonumentenroute, een wereldreis langs bijzondere buurtschappen of een verkenningstocht. Bij alle routes is de inwendige mens niet vergeten, regelmatig rijd je langs een terras of restaurant. En natuurlijk is er veel te zien, bijvoorbeeld vanaf de 33m hoge Bosbergtoren!

Op de fiets de natuur verkennen

Snuif de gezonde bosgeuren op en ontspan op de fiets in het Drents-Friese Wold.

Fietsverhuur

Heb je geen gelegenheid om je eigen fiets mee te nemen, of wil je wel eens wat anders proberen, bijvoorbeeld een E-bike, de nieuwste mountainbike, een gravelbike, een bakfiets of een kickbike? Veel accommodaties verhuren fietsen of regelen dat fietsen voor je gereserveerd worden bij één van de fietsverhuurbedrijven in de regio. Daar word je ook vakkundig geholpen als het gaat om de afstelling van je fiets of het plakken van je band of het huren van een helm.

fietsen in fietsenstalling
MTB mountainbikeroutes bij Appelscha

Liever op de mountainbike?

Bij regio Appelscha zijn 4 verschillende singletrack routes, die op verschillende manieren met elkaar gecombineerd kunnen worden. De routes zijn met internationale MTB tekens aangegeven.

  • Blauwe route, 17 km. Singletrack, zeer afwisselend met leuke klimmetjes
  • Rode route, 5 km. Uitdagende route voor geoefende en goed voorbereide mountainbikers,
  • Groene route, 22 km. Diever Hoogersmilde, paar pittige stukken in deze route, maar wel voor iedereen te doen
  • MTB-route Doldersum. 15 km. Is aangegeven met zwart markeringen, gevarieerd met paar pittige klimmetjes over boomwallen.
  • Big Viking challenge, 68 km. Zeer uitdagende MTB-route van 65 km singletracks. Combineert de routes van Appelscha, Smilde, Vledder met de Bosbergroute.

Koloniën van Weldadigheid

Unesco Werelderfgoed de Koloniën van Weldadigheid liggen verspreid over een aantal locaties: Veenhuizen, Frederiksoord en Willemsoord. Appelscha ligt heel centraal tussen Veenhuizen en Frederiksoord en beide plaatsen zijn uitstekend met de fiets te bereiken. We maakten fietsroutes, die je tegelijk langs een aantal interessante locaties voeren. Hier zie je nog duidelijke tekenen van de Maatschappij van Weldadigheid, zoals Boschoord en Zorgvlied.

Op de fiets langs de kolonien van weldadigheid in veenhuizen en frederiksoord

Alle buitenactiviteiten op een rijtje

-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha