Op de fiets de natuur in...

De Friese natuur bestaat uit heide, zandduinen, bossen en ook meren. Zo zijn er maar liefst vier nationale parken en twee nationale landschappen te verkennen in de provincie. 

Fietsen bij Appelscha…

…is een mooie belevenis

Elektrische fiets, mountainbike, oma-fiets, tandem of bakfiets, bij Appelscha vind je een enorm netwerk aan fietspaden. Het landschap is super gevarieerd, er zijn heuvelachtige fietspaden door het Drents Friese Wold, maar ook mooie vlakke open paden langs de rivier de Tjonger of prachtige natuurpaden door het Fochteloërveen. Er zijn prima verbindingen naar interessante oorden in de regio, bijvoorbeeld naar Gevangenisdorp Veenhuizen, de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, het Veenmuseum Damshûs in Nijbeets of het Shakespeare-dorp Diever. Vanuit het Drents Friese Wold rijd je zo door naar het volgende Nationaal Park het Dwingelder veld.

Fietsroutes in het Buitensport Walhalla

Prachtige route door open landschap, langs de Tjonger en de Linde, door het Blauwe Bos en onderweg gezellige terrasjes en interessante bezienswaardigheden. Open de gids voor alle details of download het GPX bestand op te navigeren

Fietsroutes in de regio Appelscha

Er zijn verschillende bewegwijzerde routes rondom Appelscha, te herkennen aan de welbekende paddestoelen langs de weg of de zeshoekige ANWB borden. Bijvoorbeeld de Drents Friese Woldroute van 43 km of de Veenwoldsroute (42km), beide routes starten bij het TIP-kantoor in Appelscha.

Er zijn ook heel veel routes te downloaden, bijvoorbeeld hier: Lees hier meer over de fietsroutes in Appelscha.

Daarnaast kun je gemakkelijk je eigen route samenstellen door gebruik te maken van het knooppuntensysteem. Hier vind je zo’n digitale knooppuntenplanner van Fietsknoop.nl

Hieronder lees je alles over de verschillende natuurgebieden in het Buitensport Walhalla waar je heerlijk kunt fietsen. Ook vind je hier de plaatsen waar je even af kunt stappen, voor een kop koffie op het terras, een restaurant of een andere interessante plaats of bezienswaardigheid.

Op de fiets de natuur verkennen

In Nederland heb je altijd tegenwind op de fiets… Als je eenmaal door de bossen van het Drents Friese Wold fietst ben je de wind vergeten en merk je er niets meer van

Fietsen vanuit Appelscha naar fiets beleefpad Drents Friese Wold vakantiebestemming friesland

Fietsroute Nationale Park Drents Friese Wold

Appelscha ligt aan de rand van het Drents Friese Wold, net als Langedijke en Elsloo. Dit Nationaal Park is na de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Je vindt er een aantal mooie uitkijkpunten, zoals de Bosbergtoren in Appelscha. Op het hoogste punt van Friesland werd in 2017 deze prachtige 33m hoge uitkijktoren gebouwd. Vanaf hier heb je bij helder weer een waanzinnig uitzicht over de noordelijke provincies. Je ziet Leeuwarden, Coevorden en Beilen liggen. De Bosbergtoren heeft glazen uitkijkplateaus, je hebt even het gevoel of je boven het bos zweeft!

Fietsroute Fochteloërveen

Ten noordoosten van Appelscha vind je de dorpen Fochteloo en Ravenswoud. Door het afgraven van het hoogveen ontstond hier een bijzonder natuurgebied. Het laatste wat de mens hier deed, was fietspaden aanleggen. Fantastische paden, waar wilde paarden rondlopen en waar je vanuit de vogelkijkhut uitzicht hebt op de uitgestrekte natuur. Neem een verrekijker en een fototoestel mee en spot hier de kraanvogel! In Ravenswoud staat de uitkijktoren de Zeven. De toren biedt fantastisch uitzicht over het Fochteloërveen, maar het is tevens een sieraad in het landschap. De toren won diverse architectonische prijzen en is alleen om die reden al een bezoekje waard. (Foto ©HaaPee)

Fietsen vanuit Appelscha naar fiets beleefpad Drents Friese Wold vakantiebestemming friesland
Fietsen vanuit Appelscha naar fiets beleefpad Drents Friese Wold vakantiebestemming friesland

Fietsroute Haule, Haulerwijk en Waskemeer

Ten noorden van Appelscha vind je het Blauwe Bos met daarom heen de dorpen Haule, Haulerwijk en Waskemeer. Haulerwijk is het grootste dorp met ook voorzieningen als een supermarkt en meerdere winkels. Ook in deze regio is het fietsknooppuntennetwerk, dit sluit bovendien aan op het netwerk van Bakkeveen, met o.a. het prachtige natuurgebied het Mandefjild en de Slotpleats. In de hele gemeente vind je volop stille weggetjes, met hier en daar een bankje of een Tjaskermolen. Bijna alle restaurants en terrassen hebben oplaadpunten voor de elektrische fiets.

Fietsroute Opsterlandse Compagnonsvaart

Door de Opsterlandse Compagnonsvaart werd vroeger turf uit de veengebieden vervoerd naar afnemers in heel Nederland. In de dorpen langs deze vaart ontstond allerlei bedrijvigheid, waarvan nu nog de sporen van terug te vinden zijn, zoals melkfabrieken, pakhuizen en logementen. Bij de schutsluizen is het vaak een vermakelijk geschutter, om het hoogteverschil te overwinnen. In de dorpen herinneren de historische panden nog aan de tijden van weleer. ’s Zomers liggen kajuitboten aan de steigers in de dorpen.

Fietsen vanuit Appelscha naar de linde Tjonger en vakantiebestemmingen
Fietsen vanuit Appelscha naar fiets beleefpad Drents Friese Wold vakantiebestemming friesland

Fietsroute langs De Linde en de Tjonger

Beide rivieren zijn inmiddels keurig ingedamd en vormen redelijk rechte sporen in het landschap. Vroeger waren het soms niet eens riviertjes maar natte gebieden, met hier en daar een plaats waar je droog over kon steken. Deze oversteekplaatsen, werden schansen toen de bevolking deze oversteekplaatsen ging controleren om te voorkomen dat ongewenste bezoekers in het achterland kwamen. Deze schansen vormden de Friese Waterlinie. Restanten vind je nog bij Oldeberkoop: de Schansbrug en de Bekhofschans. Op sommige plaatsen is het meanderende karakter teruggebracht, zoals bijvoorbeeld achter Makkinga bij de Balkweg. (Foto ©HaaPee)

Fietsend langs Wereld erfgoed

Bezoek de Koloniën van Weldadigheid, de Waddenzee, het Woudagemaal en het Eise Eisinga Planetarium.

Sinds 2021 staan de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord en Veenhuizen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Vanuit Appelscha zijn beide plaatsen per fiets te bereiken. Ook in de dorpen Zorgvlied, Boschoord en Willemsoord vind je de sporen van de plannen van Johannes van den Bosch.

In Noord-Nederland vind je nog meer werelderfgoed. Bijvoorbeeld het Woudagemaal in Lemmer of de Waddenzee. Ook het Planetarium in Franeker wat Eise Eisinga eigenhandig bouwde, is genomineerd voor de Werelderfgoedlijst.

Op de fiets langs de kolonien van weldadigheid in veenhuizen en frederiksoord

Alle buitenactiviteiten op een rijtje

-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha