Heerlijk wandelen en genieten van de natuur

Dankzij een uitgebreid knooppuntennetwerk kun je uren dwalen zonder te verdwalen.

Wandelen bij Appelscha…

…is wandelen in mooie natuur.

Appelscha wordt omringd door bossen en natuur. Het Drents Friese Wold, het Fochteloërveen, Het Blauwe Bos, De Schaopedobbe, Diakonieveen of Dellebuursterheide: fantastische en vooral gevarieerde natuurgebieden. Je vindt er bossen, zandverstuivingen, heidevelden, vennetjes, maar ook het laatste hoogveen van Nederland.

Bij Oldeberkoop vind je het door Roodbaard aangelegde Parkbossen met daarin prachtige beeldenroutes. En in het stroomgebied van de Tjonger kun je uren wandelen langs ruige natuurgebieden en door de pittoreske dorpjes

Wandelknooppunten

Dankzij een uitgebreid knooppuntennetwerk kun je uren dwalen zonder te verdwalen. Langs deze knooppuntenroutes tref je verschillende gelegenheden om even af te stappen: gezellige terrassen, rustpunten, monumenten, uitkijktorens, of zomaar een bankje om even in stilte van de natuur te genieten.

Stel je eigen route samen op de online planner van Wandelnet of download de wandelnet app. Maar let op: je hebt niet overal bereik, dus soms is een kaart handig. Bij TIP-Appelscha zijn gedetailleerde wandelkaarten verkrijgbaar.  Lees hier meer over de wandelroutes rondom Appelscha.

Eindeloos wandelen in het Drents-Friese Wold

Je komt tot rust en vindt je zelf terug tijdens een heerlijke wandeling door het Drents Friese Wold. Je vindt hier een ruim aanbod aan leuke wandelroutes.

Bosbergtoren in Appelscha

De Bosbergtoren

In Appelscha vind je het hoogste punt van Friesland, de Bosberg. Boven op deze Bosberg is een fantastische uitkijktoren gebouwd in de vorm van een gigantische dennenstam. Deze toren is te beklimmen en vanaf de glazen (!) plateaus op 30m hoogte heb je een fenomenaal uitzicht over de regio. Zelfs de Bosbergtoren is dankzij een lift ook toegankelijk met rolstoelen, je koopt digitaal een toegangskaart via de site >>

(Foto ©HaaPee)

Nationaal park het DrentsFriese Wold

De dorpen Appelscha, Langedijke en Elsloo grenzen aan het Nationaal Park Drents Fries Wold. Na de Veluwe is dit het grootste nationale Park van Nederland met 6000 hectare bos, heide en zandverstuivingen. In het Drents Friese Wold zijn meer dan 30 verschillende wandelroutes uitgezet, gemarkeerd met gekleurde paaltjes. Alle informatie over de wandelroutes vind je op de onderstaande sites;

(Foto ©HaaPee)

wandelpad appelscha bij bosbergtoren
wandleen bij de kale duinen appelscha in het drents friese wold

De Kale Duinen

Zeer kenmerkend gebied in het Drents Friese Wold is het Aekeringerzand, in de volksmond: De Kale duinen. De reden voor deze naam is duidelijk zodra je de zandvlakte bezoekt. Hier heeft de wind vrij spel om het zand ook echt te laten stuiven. Het natuurgebied is ideaal voor een dagje heerlijk uitwaaien. Maak een heerlijke wandeling door de natuur. Neem je fotocamera mee! De omgeving is uitermate geschikt voor landschapfotografie.

Geniet van het uitzicht vanaf de uitkijktoren

Vanuit de uitkijktoren van Aekingerzand heb je prachtig zicht over het stuifzandgebied met de vele prachtige heidevelden. Vanuit de uitkijktoren kun je ook het natuurontwikkelingsgebied van het beekdal van de Vledder Aa zien. (Foto ©HaaPee)

Fochteloërveen

Tussen Appelscha, Fochteloo en Ravenswoud vind je het Fochtelooerveen, één van de laatste hoogveengebieden van Nederland. Vroeger werd in dit gebied de turf gewonnen. Via gegraven kanalen werd de turf afgevoerd en vond zijn weg door het hele land. Hierdoor is een uniek landschap ontstaan. In Ravenswoud staat een prachtige uitkijktoren, vanaf deze uitkijktoren heb je een fantastisch uitzicht over het Fochtelooerveen. Vanaf het parkeerterrein in het Fochtelooerveen wandel je over vlonders door het natuurgebied. Er lopen de paarden en koeien om je heen en er is een vogelkijkhut. Als je geluk hebt spot je de kraanvogel die in dit unieke gebied broedt. Wandelroutes door het Fochtelöerveen vind je op de site van natuurmonumenten.

Kom bij het Fochteloerveen vlakbij appelscha
wandelen in het blauwe bos haule en haulerwijk

Het Blauwe Bos

Tussen de plaatsen Waskemeer, Haule en Haulerwijk vind je het 300 hectare grote Blauwe Bos. Aan de randen vind je hier parkeerterreinen die je kunt bereiken vanuit de dorpen Haule of Haulerwijk. Hier vind je ook informatieborden en hier starten ook de wandelroutes door het Blauwe Bos. Ook het  wandelknooppuntennetwerk loopt door dit natuurgebied. In de dorpen rondom het Blauwe Bos vind je verschillende “Afstappunten” om wat te drinken of te eten. Het dorp Haule heeft ook een leuke dorpswandeling. Kijk hiervoor op de dorspwebsites.

Langs de Turfroute

Langs Appelscha, Oosterwolde en Donkerbroek stroomt de Opsterlandse Compagnonsvaart, onderdeel van de Friese Turfroute. Via deze kanalen werd vroeger turf afgevoerd en welvaart gebracht, in ieder geval voor de veenbazen. Dat zie je nog terug aan de mooie historische gebouwen langs de Compangonsvaart. Zo vind je in Appelscha een mooie dorpswandeling langs deze gebouwen en in Donkerbroek vind je een prachtig wandelbos achter Huize Ontwijk. (Foto ©HaaPee)

wandelen lands de turfroute zuid oost friesland
wandelen langs stroomgebied tjonger buitensport fietsen

Stroomgebied van de Tjonger

Vanaf Oosterwolde langs Makkinga, Nijeberkoop en Oldeberkoop stroomt de rivier de Tjonger. Langs deze rivier vind je een paar prachtige en ook heel rustige natuurgebieden: de Dellebuursterheide en het Diakonieveen. Beide natuurgebieden zijn in eigendom van het Fryske Gea en samen bijna 250 hectare groot. In deze natuurgebieden vind je een paar prachtige wandelroutes. (Foto ©HaaPee)

Parkbossen route bij Oldeberkoop

In het dorp Oldeberkoop vind je veel prachtige historische panden, en ook een paar leuke restaurants. Oldeberkoop geniet landelijke bekendheid door de jaarlijkse kunstmanifestatie Open Stal. In Oldeberkoop liggen ook een aantal parkbossen die rond 1825 zijn aangelegd door landschapsarchitect L.P. Roodbaard. Deze parkbossen zijn door de bewoners helemaal opgeknapt en er is een verzameling kunstwerken opgesteld. Zo is in Oldeberkoop een permanente kunstroute ontstaan. Meer informatie over de parkbossen wandeling vind je in deze routekaart.

Bezoek op een vakantie bij Appelscha de parkbossen bij Oldeberkoop

Alle buitenactiviteiten op een rijtje

-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha