De mooiste MTB routes van Noord-Nederland

Appelscha heeft een ideale ligging, grenzend aan Nationaal Park Drents-Friese Wold. Door dit natuurgebied lopen drie MTB routes die je als één route van 47 kilometer kunt rijden

Mountainbiken bij Appelscha

Gezond en sportief, het zijn vaste onderwerpen bij alles wat we doen. We zijn bewust bezig met onze voeding en willen goed voor ons lichaam zorgen. Velen klimmen op de mountainbike, de perfecte combinatie om sportief bezig te zijn én te genieten van de natuur. Met bossen in overvloed is de regio een walhalla voor de mountainbiker.

Faciliteiten voor mountainbikes in Appelscha

Bij Appelscha kun je op veel plekken gratis parkeren op de plekken waar je het bos in kan. De regio Appelscha is een perfecte omgeving voor de mountainbike! Met een routenetwerk van ruim 45 km en verschillende faciliteiten zijn er mogelijkheden voor zowel de beginnende als gevorderde mountainbikers in Appelscha. Lees hier alles wat je moet weten!

Mountainbiken over de Kale Duinen

Appelscha heeft een ideale ligging, grenzend aan Nationaal Park Drents-Friese Wold. 

MTB mountainbikeroutes bij Appelscha

Mountainbike routes Drents Friese Wold

Vanuit Appelscha vertrekken twee routes, rood en blauw, door het Drents Friese Wold. Via een verbindingslus verken je de route Hoogersmilde, die je ook door het Nationaal Park leidt. De routes zijn populair onder mountainbikers; dankzij het hoogteverschil, de uitdagende singletracks en de verschillen in de omgeving blijven de routes afwisselend.

Route Appelscha (Bosberg) is 5 kilometer en wordt met de rode internationale mountainbike tekens aangegeven. De route Appelscha is 17 kilometer en start iets verder het bos in. Onderweg kom je pittige klimmetjes, leuke singletracks en waarschijnlijk zelfs schapen tegen! Deze route is uit te breiden via de zwarte verbindingslus, naar de route Diever/Hoogersmilde. Kijk hier voor meer informatie over de mtb routes en de startpunten.

Bosbergroute Appelscha

De Bosbergroute is een relatief korte maar zeer uitdagende route. Vanaf het beginpunt rijd je direct het bos in. In de route zit relatief veel hoogteverschil (73 meter) en bestaat uit technische singletracks en korte maar pittige klimmetjes. Je komt onder andere over het hoogste deel van de Friese Wouden. Deze route wordt aangegeven met het rode internationale MTB teken. Het startpunt van deze mountainbike route is bij Bike Totaal & Fietsverhuur Kramer Appelscha. Hier is ook een afspoelplaats en ruime parkeergelegenheid.

MTB mountainbikeroutes bij Appelscha
MTB mountainbikeroutes bij Appelscha

Lange MTB routes in Drents-Friese Wold

De langere mtb route Appelscha is zo’n 17 km en kun je combineren met de Bosbergroute. De route zelf start iets verder het bos in en wordt aangegeven met het blauwe internationale MTB teken. Je fietst over de goed onderhouden singletracks en reeds bestaande wegen door het prachtige afwisselende Drents-Friese Wold. Zowel voor de beginner als gevorderde is er genoeg uitdaging tijdens deze tocht. Ondanks dat de omgeving relatief vlak is, zitten er genoeg technische klimmetjes in de route.

Combinatie Bosberg en Kale Duinen route

Via een fietstunnel worden de Bosbergroute en de Kale Duine route met elkaar verbonden. Zo ontstaat een mooie uitdagende route van 22km met voor elk wat wils.
De mountainbikeroutes vanuit Appelscha hebben een verbindingsroute, aangegeven met zwarte bordjes, met de route Diever/Hoogersmilde. Ondanks dat het hier om een vrij vlak gebied gaat, vind je in de route verrassend veel hoogteverschil met pittige klimmetjes en afdalingen. De route is behoorlijk zwaar en daarom een intensieve uitdaging voor gevorderden.

Vanaf die route zijn er tal van verbindingen naar andere MTB routes, waaronder: Dwingeloo, Havelte,-Oost, Havelte-West. Ook in Assen, Beetsterzwaag en Drachten vind je MTB routes, volop keuze dus bij Appelscha!

MTB mountainbikeroutes bij Appelscha

Alle buitenactiviteiten op een rijtje

-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha
-buitensport-walhalla-appelscha