Ligplaatsen in de Turfroute met prima faciliteiten

Rust en een gevoel van vrijheid op de Turfroute.

Ligplaatsen Turfroute

De Turfroute heeft fijne ligplaatsen. Ligplaatsen die precies het gevoel van de Turfroute zelf weerspiegelen: rust en vrijheid. Want varen op de Turfroute is een rustgevende belevenis. Het geeft je een gevoel van vrijheid, omdat je door bebost natuurgebied vaart, afgewisseld door weilanden en dorpjes. De Turfroute heeft twee varianten: een kleine en een grote route. De kleine route is 105 kilometer lang en laat je door nagenoeg heel Zuidoost-Friesland varen. De grote route van 190 kilometer maakt daarnaast ook een lus door de provincies Overijssel en  Drenthe. De keuze is aan jou!

De bruggen en sluizen zorgen voor de nodige entertainment onderweg, omdat je een aantal bruggetjes zelf mag bedienen. Op andere plekken zijn de vriendelijke sluiswachters je graag van dienst. Ook zijn er diverse ligplaatsen langs de route met fijne faciliteiten.

Turfroute inspiratiekaart

Ligplaats Oosterwolde

Aanleggen in Oosterwolde kan langs de vaart en aan de sluis. Let ook eens op de Hoofdbrug over de Opsterlandse Compagnonsvaart in Oosterwolde; deze unieke hefbrug heeft slechts twee pylonen, volledig gemaakt van composiet. Het sanitair-gebouw in Oosterwolde vind je aan de oostkant van de vaart, een beetje verscholen in het groen.

Alle voorzieningen Oosterwolde
•    Walstroom
•    Drinkwater bij het toiletgebouw
•    Toiletgebouw met douches
•    Afvalcontainers

Oosterwolde ligt op korte afstand van Appelscha en wordt omringd door mooie natuurgebieden die je lopend of met de fiets kunt doorkruizen. Daarnaast heeft Oosterwolde een gezellig winkelcentrum,  meerdere supermarkten en natuurlijk gezellige terrasjes en verschillende restaurants. Meer informatie vind je op www.oosterwolde.nl.

Daarnaast grenst Oosterwolde aan de provincie Drenthe. Je ziet hier dan ook vele brinken en essen, wat tot de Drentse oorsprong behoort. Net over de grens ligt het dorp Veenhuizen, waar zich het Nationaal Gevangenismuseum bevindt. Echt een bezoekje waard. Hier werden vanaf 1823 landlopers en bedelaars opgesloten en aan het werk gezet. Leuk om eens te bezoeken. Het verhaal over de landlopers, de paupers en de Koloniën van Weldadigheid is erg interessant.

Ligplaats Donkerbroek

Donkerbroek is een klein dorpje. Er zijn diverse passantenplaatsen waarvan die net ten oosten van de brug beschikt over een douche- en toiletgebouw, hier kunt u ook water tanken. Zelfs elektra is aanwezig en u ligt er gratis.

Alle voorzieningen Donkerbroek
•    Walstroom
•    Drinkwater bij het toiletgebouw
•    Toiletgebouw met douches
•    Afvalcontainers 
•    Storten chemisch toilet

In 1630 begon men bij Gorredijk de Turfroute te graven. In 1790 werd Donkerbroek bereikt en kwam het oude dorpje aan het water te liggen. Hierdoor werd het dorp acht jaar lang in tweeën gedeeld, in 1798 komt er pas een brug. Vandaag de dag vind je er een klein aantal eettentjes en restaurantjes en je kunt in de omgeving mooi fietsen.

turfroute

Ligplaats Appelscha

De Turfroute loopt dwars door Appelscha. Je vindt hier geen haven, maar er zijn wel meer dan genoeg ligplaatsen. In Appelscha vind je veel verschillende eetgelegenheden, leuke winkels en ook supermarkten. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold grenst aan Appelscha, dus hier kan je ook genieten van de natuur.

Er is water en elektra beschikbaar op de steigers bij de ligplaatsen. Op zoek naar een sanitair gebouw? Die vind je aan de Zuidzijde 69. Het gebouw heeft douches en een wasserette. Aan de noordwestzijde van het dorp vind je een tankstation langs de weg. Hier heb je wel een jerrycan nodig.

Alle voorzieningen Appelscha
•    Walstroom
•    Drinkwater op de aanlegsteigers
•    Toiletgebouw met douches, wasmachine en droger
•    Afvalcontainers
•    Storten chemisch toilet
•    Vuilwater- en bilgewaterpompstation (bij de steigers)

Appelscha is in het hoogseizoen een gezellig dorp met terrasjes op de Boerestreek en staat bekend om haar gezellige marktjes. Vanaf de Bosbergtoren heb je prachtig uitzicht bij helder weer tot alle dorpen bij Appelscha en zelfs nog veel verder. Net buiten de kern van het dorp starten er al schitterende fietsroutes en wandelroutes. Ook zijn er vele evenementen.

turfroute door zuid oost friesland

Ligplaats Oldeberkoop

In Oldeberkoop, een oud dorpje in Zuidoost-Friesland, ligt een leuk jachthaventje: De Uutwiek. De sfeer is er rustig, gemoedelijk en gastvrij. Het statige dorp is met monumentale panden en parkbossen een bezienswaardigheid.

De Uutwiek is een uitstekende pleisterplaats aan de Turfroute. De haven heeft veel voorzieningen, daardoor is een verblijf hier erg comfortabel. In het nette sanitair gebouw bevinden zich twee ruime badkamers, drie wc’s, een stortplaats voor chemische toiletten, twee aanrechtbladen met spoelbakken, een wasmachine en een wasdroger. Elke badkamer is voorzien van twee wastafels en een douche. Er is warm en koud water.

Alle voorzieningen Oldeberkoop
•    Walstroom
•    Drinkwater in de passantenhaven
•    Toiletgebouw met douches, wasmachine en droger
•    Afvalcontainers
•    Storten chemisch toilet
•    Vuilwater- en bilgewaterpompstation

Oldeberkoop is een mooi dorp om te bekijken en er zijn voldoende winkels waar de dagelijkse boodschappen kunnen worden gedaan. In de parkbossen en natuurgebieden kan je mooie wandelingen maken en in de directe omgeving is het heerlijk fietsen. Voor degenen die rust en comfort op prijs stellen of, naast het varen, ook willen wandelen of fietsen, is De Uutwiek bij uitstek geschikt om langer te verblijven.

ligplaats oldeberkoop turfroute

Leefregels op de Turfroute

De Turfroute geeft alle opvarenden veel vrijheid en rust. Houd daar rekening mee, vooral tegenover jouw medebezoekers en andere belanghebbenden. Houd je huisdieren aan de lijn en voorkom overlast als gevolg van lawaai.

Over het algemeen kun je langere tijd ergens met jouw boot blijven liggen, tenzij op die plaats is aangegeven dat dit voor beperkte tijd kan. Bij de aanlegplaatsen in Appelscha, Donkerbroek, Hemrik en Wijnjewoude is langduriger afgemeerd liggen alleen toegestaan wanneer de boot ‘s avonds en ‘s nachts is bemand. Onbemand is deze termijn 3 dagen. Deze regel geldt uiteraard niet wanneer er ter plaatse liggeld moet worden betaald.
Het komt wel eens voor, dat je wat langer moet wachten voor een sluis of brug dan je zou willen. Meestal zijn de sluis– en brugwachters alert op je komst, maar soms worden ook zij opgehouden. Bewaar dan jouw geduld; uiteindelijk ben je met vakantie.

Mocht je toch vinden dat er geen duidelijke reden is aan te geven waarom de wachttijd langer is, bel dan de provincie, 058-2925888. We doen onze uiterste best jouw bezoek aan de Turfroute zo aangenaam mogelijk te maken. www.turfroute.nl

Klik hier >> voor meer informatie over de Turfroute

Verkrijgbaarheid flessengas en assistentie bij pech

Langs de Turfroute bevindt zich een aantal adressen waar je flessengas kunt krijgen. De adressen zijn hieronder aangegeven.

Voor motorbrandstof ben je aangewezen op de reguliere pompstations aan doorgaande wegen en in dorpen. We raden je aan om de tank vol te gooien voordat je de Turfroute op vaart.

Voor (nood-)reparaties kun je in een aantal gevallen terecht bij de lokale garagebedrijven.

Voor flessengas kunt u terecht in:

Appelscha: • Karsten Boot & Caravan, Vaart Noordzijde 111, Tel. 0516-432923
Oldeberkoop: • Fa. A. de Jong & zn, Wolvegasterweg 1, Tel. 0516-451261
Oosterwolde: • ENORM Wieberdink, Molenweg 7, Tel. 0516-512394
Motorbrandstof kan bij plaatselijke pompstations worden verkregen, zoals:
Appelscha: • AmiGo station, Vaart NZ 9 (aanlegsteiger aanwezig).
Donkerbroek: • OK station, Balkweg 1/B Tel. 0516-491647
Oldeberkoop: • Gulf tankstation, De Weeme 1A, Tel. 0516-451037

Motorstoring?

In een aantal gevallen kunt u terecht bij plaatselijke garages, zoals:
Appelscha: • Karsten Boot & Caravan, Vaart Noorzijde 111, Tel. 0516-432923
Donkerbroek: • Autobedrijf Verlaan, Herenweg 30, Tel. 0516-491266
Vraag anders even aan de (dienstdoende) havenmeester, sluis- of brugwachter.

Kom je ook sporten in het Buitensport Walhalla?

Langs de Turfroute ontspant ieder op zijn eigen manier in de natuur!