Bosbergtoren in Appelscha

Fantastisch uitzicht

Open
10-18 uur

Bestel uw
Tickets

33 meter
hoog

Lift is 
aanwezig

Bosbergtoren: kilometers uitzicht vanaf grote hoogte

Het hoogste punt van Friesland is de Bosberg bij Appelscha; een 20 meter hoge stuifduin. Hierop staat de Bosbergtoren van maar liefst 33 meter hoog. Beklim deze uitkijktoren en je hebt een schitterend uitzicht over Noord-Nederland en het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Bij helder weer zie je zelfs Leeuwarden, Groningen en Assen liggen. Je kunt de Bosbergtoren op via een wenteltrap of de lift. De toegang bedraagt € 2,50. Je kunt met je pinpas betalen of bestel online tickets via de webshop op deze pagina. Kinderen onder de 4 jaar hebben gratis toegang.

Bosberg met oerboom bij appelscha bosbergtoren

Ontwerp Bosbergtoren

Het ontwerp van de toren is geïnspireerd op een reusachtige dennenstam. Het heeft 3 bordessen met volledig glazen vloeren die op takken lijken.  Architect Frans Beune ontwierp deze hoge uitkijktoren van Cortenstaal.

Rolstoeltoegankelijk

De Bosbergtoren heeft een speciale rolstoelenentree. Voor deze deur zijn speciale tickets verkrijgbaar via de webshop op deze site. De toren is met rolstoel bereikbaar via het betonpad. Dit pad heeft verschillende toegangen vanaf de Boerestreek. Vanaf het betonpad heeft de Bosbergtoren een eigen opgang, voorbij het Klimbos van de Jongens van Outdoor.

plattegrond detail van Boerestreek bij de Bosbergtoren

Tickets voor de Bosbergtoren in Appelscha

 

Toegangstickets kosten € 2,50 per stuk.

Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.

Bestel tickets online of contactloos bij de entree van de toren. Geprinte tickets verkrijgbaar bij TIP Appelscha (Boerestreek 23, Appelscha)

De toegangstickets zijn eenmalig te gebruiken.

routebeschrijving naar bosbergtoren in appelscha
Bosberg met oerboom bij appelscha bosbergtoren
Bosbergtoren Appelscha
Deze Bosbergtoren van maar liefst 33 meter hoog staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 20 meter hoge stuifduin: de Bosberg Appelscha.

De legende van de oerboom

Op de plek waar de Bosbergtoren staat, leeft ook een reusachtige ondergestoven eik van ruim 300 jaar oud. Het zou de titel van een kinderboek kunnen zijn: De Legende van de Bosberg. Volgens een 19e-eeuwse legende zou er onder de hoogste zandheuvel op het vasteland van Friesland (in Appelscha) een énorme oereik staan…

Toen de gemeente medio 2016 een nieuwe uitkijktoren wilde laten bouwen op de 20 meter hoge heuvel (waar drie eikenstammen uit de grond omhoogstaken) werd er onderzoek gedaan naar de legende. En wat bleek: het verhaal is echt waar! De ondergrondse oerboom werd gevonden en bleek al ruim 300 jaren oud te zijn. Er werd vervolgens wetenschappelijk vastgesteld dat de twee eikenstammen en de daartussenin liggende afgezaagde ‘stomp’ bij dezelfde eeuwenoude moederboom horen.

In de loop van de tijd waaide er zoveel zand tegen de boom aan, dat uiteindelijk de Bosberg is ontstaan. De eik was dan ook al heel oud voordat hij rond 1800 uiteindelijk helemaal onder het zand is verdwenen. Het is erg bijzonder dat de eik al dit alles heeft overleefd: bomen hebben immers zuurstof nodig en dat gaat niet door een dikke laag zand. Vermoedelijk heeft de eik worteluitlopers en heeft hij zo kunnen overleven.

Alleen de bovenste drie takken komen nu nog boven het zand uit, waarbij één van de takken in de storm van 2022 is gesneuveld. De oorspronkelijke eik was maar liefst 30 meter hoog.

 

Bez1oek de oerboom van de bosbergtoren in appelscha
Bez1oek de oerboom van de bosbergtoren in appelscha

FAQ

Informatie over uw bezoek aan de Bosbergtoren

Locatie: Bosberg 2a, Appelscha
Actuele openingstijden: alle dagen van 10.00 tot 18.00 uur.
 (’s winters van 10.00-17.00 uur)

Meest gestelde vragen

HELAAS IS DOOR VERNIELINGEN DE LIFT BESCHADIGD EN KAN NIET WORDEN GEBRUIKT. ER IS NOG GEEN DUIDELIJKHEID OVER DE HERSTELTIJD, HOUD ER REKENING MEE , DAT DIT LANGERE TIJD KAN DUREN. MET EXCUSES VOOR HET ONGEMAK. DE TOREN IS WEL VIA DE TRAP TE BEKLIMMEN.

Hoe kan ik betalen voor entree van de Bosbergtoren?

 • Online op debosbergtoren.nl.
 • Contactloos bij de betaalportaal naast de entree.
 • U kunt een geprint ticket kopen bij TIP-Appelscha aan de Boerestreek.

Wat kost een ticket?

 • Een ticket kost € 2,50.

Is de Bosbergtoren toegankelijk met een rolstoel?

 • Ja, maar alleen met een online ticket voor de Rolstoeldeur. Deze tickets (entree tickets mindervaliden) bestelt u op debosbergtoren.nl of bij TIP-Appelscha
 • Ja, volg het verharde rolstoelpad, toegankelijk vanaf de Boerestreek. Deze loopt ook langs de Bosbergtoren.

Wat moet er in de verrekijker op de Bosbergtoren?

 • De verrekijker is gratis te gebruiken.

Kan ik ook pinnen bij de Bosbergtoren?

 • Nee, u kunt contactloos betalen, maar als uw paslimiet bereikt is, kunt u geen pincode ingeven. U kunt dan wel een online ticket bestellen, mits u deze per email op uw telefoon kunt ontvangen.

Hoe betaal ik een online ticket?

 • Op de website van de Bosbergtoren betaalt u met IDeal. Uw ticket wordt direct naar uw mailadres gestuurd.

Hoe werkt de ticket?

 • Houd het ticket voor de lezer, in het scherm verschijnt de melding dat u naar binnen kunt. (Als er iets mis is met uw ticket, krijgt u daar ook een melding van.)

Mijn ticket werkt niet

 • Kijk op het scherm welke melding wordt gegeven. Als een ongebruikt en geldig ticket niet werkt, stuur dan de ticket met de aankoopfactuur en datum en tijdstip van het moment waarop de ticket werd aangeboden, binnen 5 werkdagen naar info@debosbergtoren.nl.

Is de Bosbergtoren ook op feestdagen geopend?

 • Ook op feestdagen is de toren open (dit geldt voor 1e en 2e Kerstdag, 1e en 2e Paasdag, 1e en 2e Pinksterdag, Hemelvaart, Koningsdag en 5 mei).

Mag ik met mijn hond de Bosbergtoren op?

 • In principe is het niet toegestaan uw hond mee te nemen op de toren.