Bosbergtoren in Appelscha

Deze uitkijktoren van maar liefst 33 meter hoog staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 20 meter hoge stuifduin: de Bosberg Appelscha.

Opent
om 10.00

Bestel uw
Tickets

33 meter
hoog

Lift is 
aanwezig

Bosbergtoren in Appelscha

Vanaf de Bosbergtoren heb je een schitterend uitzicht over Noord Nederland en het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Bij helder weer zie je dan de steden Leeuwarden, Assen, Groningen en Coevorden liggen.

De Bosbergtoren: grote hoogte, kilometers uitzicht

Deze uitkijktoren van maar liefst 33 meter hoog staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 20 meter hoge stuifduin. Architect Frans Beune heeft deze 33 meter hoge uitkijktoren ontworden van Cor-tenstaal. Het ontwerp is geïnspireerd op een reusachtige dennenstam en heeft 3 bordessen met volledig glazen vloer, deze lijken op takken. De voorganger van deze toren op de Bosberg, is de Belvedère, die slechts de helft zo hoog was. In de nieuwe toren bevindt zich naast de brede wenteltrap ook een lift. Voor toegang tot de Bosbergtoren zijn toegangskaartjes nodig. Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis. De toegangstickets zijn eenmalig te gebruiken. Onderaan de toren zijn de kaartjes te verkrijgen middels pintbetaling.

Bosberg met oerboom bij appelscha bosbergtoren

Tickets voor de Bosbergtoren in Appelscha

 

Toegangstickets kosten € 2,50 per stuk.

Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis.

Bestel tickets online of contactloos bij de entree van de toren. Geprinte tickets verkrijgbaar bij TIP Appelscha (Boerestreek 23, Appelscha)

De toegangstickets zijn eenmalig te gebruiken.

routebeschrijving naar bosbergtoren in appelscha
Bosberg met oerboom bij appelscha bosbergtoren
Bosberg met oerboom bij appelscha bosbergtoren
Deze Bosbergtoren van maar liefst 33 meter hoog staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 20 meter hoge stuifduin: de Bosberg Appelscha.

De legende van de oerboom

Op de plek waar de Bosbergtoren staat, leeft ook een reusachtige ondergestoven eik van ruim 300 jaar oud. Het zou de titel van een kinderboek kunnen zijn: De Legende van de Bosberg. Volgens een 19e-eeuwse legende zou er onder de hoogste zandheuvel op het vasteland van Friesland (in Appelscha) een énorme oereik staan…

Toen de gemeente medio 2016 een nieuwe uitkijktoren wilde laten bouwen op de 20 meter hoge heuvel (waar drie eikenstammen uit de grond omhoogstaken) werd er onderzoek gedaan naar de legende. En wat bleek: het verhaal is echt waar! De ondergrondse oerboom werd gevonden en bleek al ruim 300 jaren oud te zijn. Er werd vervolgens wetenschappelijk vastgesteld dat de twee eikenstammen en de daartussenin liggende afgezaagde ‘stomp’ bij dezelfde eeuwenoude moederboom horen.

In de loop van de tijd waaide er zoveel zand tegen de boom aan, dat uiteindelijk de Bosberg is ontstaan. De eik was dan ook al heel oud voordat hij rond 1800 uiteindelijk helemaal onder het zand is verdwenen. Het is erg bijzonder dat de eik al dit alles heeft overleefd: bomen hebben immers zuurstof nodig en dat gaat niet door een dikke laag zand. Vermoedelijk heeft de eik worteluitlopers en heeft hij zo kunnen overleven.

Alleen de bovenste drie takken komen nu nog boven het zand uit, waarbij één van de takken in de storm van 2022 is gesneuveld. De oorspronkelijke eik was maar liefst 30 meter hoog.

 

Bez1oek de oerboom van de bosbergtoren in appelscha
Bez1oek de oerboom van de bosbergtoren in appelscha

FAQ

Informatie over uw bezoek aan de Bosbergtoren

Locatie: Bosberg 2a, Appelscha
Actuele openingstijden: alle dagen van 10.00 tot 18.00 uur

Meest gestelde vragen

Hoe kan ik betalen voor entree van de Bosbergtoren?

 • Online op debosbergtoren.nl.
 • Contactloos bij de betaalportaal naast de entree.
 • U kunt een geprint ticket kopen bij TIP-Appelscha aan de Boerestreek.

Wat kost een ticket?

 • Een ticket kost € 2,50.

Is de Bosbergtoren toegankelijk met een rolstoel?

 • Ja, maar alleen met een online ticket voor de Rolstoeldeur. Deze tickets (entree tickets mindervaliden) bestelt u op debosbergtoren.nl of bij TIP-Appelscha
 • Ja, volg het verharde rolstoelpad, toegankelijk vanaf de Boerestreek. Deze loopt ook langs de Bosbergtoren.

Wat moet er in de verrekijker op de Bosbergtoren?

 • De verrekijker is gratis te gebruiken.

Kan ik ook pinnen bij de Bosbergtoren?

 • Nee, u kunt contactloos betalen, maar als uw paslimiet bereikt is, kunt u geen pincode ingeven. U kunt dan wel een online ticket bestellen, mits u deze per email op uw telefoon kunt ontvangen.

Hoe betaal ik een online ticket?

 • Op de website van de Bosbergtoren betaalt u met IDeal. Uw ticket wordt direct naar uw mailadres gestuurd.

Hoe werkt de ticket?

 • Houd het ticket voor de lezer, in het scherm verschijnt de melding dat u naar binnen kunt. (Als er iets mis is met uw ticket, krijgt u daar ook een melding van.)

Mijn ticket werkt niet

 • Kijk op het scherm welke melding wordt gegeven. Als een ongebruikt en geldig ticket niet werkt, stuur dan de ticket met de aankoopfactuur en datum en tijdstip van het moment waarop de ticket werd aangeboden, binnen 5 werkdagen naar info@debosbergtoren.nl.