Cuby & the Blizzards Museum in Grolloo
Cuby & the Blizzards Museum in Grolloo

C+B Museum Grolloo houdt de muziek van Cuby & the Blizzards levend!

Cuby & the Blizzards was de bekendste en beste bluesband van Nederland. De uit Drenthe afkomstige formatie had in de jaren zestig van de vorige eeuw hits met nummers als Window of my eyes, Appleknockers flophouse en Somebody will know someday. Voorts zijn elpees als Desolation (bekroond met een Edison) en Groeten uit Grollo klassiekers in de Nederlandse popmuziek.

Harry Muskee

Bekende muzikanten uit de band zijn onder meer zanger Harry Muskee (overleden in 2011), pianist Herman Brood (overleden in 2001), de gitaristen Eelco Gelling en Erwin Java, bassist Herman Deinum en toetsenist Helmig van der Vegt.

Harry Muskee woonde in de jaren zestig enkele jaren in een klein boerderijtje in Grolloo. Hij was gevlucht uit de “grote stad Assen”, weg van alle drukte, gedoe en liefdesverdriet. Zijn boerderijtje in Grolloo werd een bekende “bedevaartsplek”, waar heel artistiek en beroemd Nederland een kijkje kwam nemen. Het kleine gehucht Grolloo werd hiermee op de (blues)kaart van Nederland gezet. En dat staat het nog steeds, mede door de muziek van Cuby & the Blizzards, het aan hen gewijde C+B Museum, het bekende café-restaurant Hofsteenge en uiteraard ook door het Holland International Blues Festival.

Van boerderijtje naar museum

In het boerderijtje aan de Voorstreek waar Harry Muskee in de jaren zestig woonde, is het Cuby & the Blizzards Museum gevestigd. De opening van zijn museum, op 1 juni 2011, heeft Harry Muskee nog meegemaakt. Op 26 september van dat jaar overleed hij op 70-jarige leeftijd. Voor de muziek leefde hij; de blues was zijn muziek en zijn leven. In het C+B Museum is naast een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de band, ook regelmatig een wisselexpositie over een bepaald thema te bezichtigen.

Tentoonstelling

Het leven van de band speelde zich voornamelijk “on the road” af. Onderweg naar optredens, interviews, opnamesessies in de studio, radio- en televisieverplichtingen… Urenlang samen met de andere leden in een gammele bus of in een wat comfortabelere auto. Naar alle uithoeken van Nederland werd gereisd, met door de jaren heen steeds drukker wordend verkeer. Bij nacht en ontij. Vele fans reisden de band achterna, op de brommer, op de fiets, met de auto en met het openbaar vervoer. Naar alle hoeken van Nederland en daarbuiten.

Daarom staan deze fans en liefhebbers van deze legendarische bluesband in de huidige tentoonstelling We Want More!!!, die nog tot en met april 2021 is te zien.

In de vaste tentoonstelling zijn naast vele interviews en filmpjes op de videowall, instrumenten en apparatuur te zien, contracten en rekeningen, zeldzame platen, en nieuwe, vaak niet eerder vertoonde foto’s.

In het C+B Museum is ook een kleine expositie ingericht over de Dutch TT. Het C+B Museum en café-restaurant Hofsteenge zijn namelijk onderdeel van de Historische TT-route, zoals die in 1925 éénmalig een kleine vijfentwintig kilometer door Drenthe voerde.

Dit alles maakt een bezoek aan het Museum dit seizoen dubbel en dwars de moeite waard!

Openingstijden

De openingstijden wisselen per seizoen, kijk hiervoor op de website. Op de website staan ook de toegangsprijzen en mogelijkheden voor arrangementen.

Naam

Cuby & the Blizzards Museum in Grolloo

Locatie

Voorstreek 4
9444 DE Grolloo

Contact

Bezoek