Drenthepad Etappe 5
Drenthepad Etappe 5 van Appelscha naar Veenhuizen
Buitensportcategorie: Wandelen
Totaal: 15,4 km
Startadres: Boerestreek, 8426BN Appelscha

Informatie over de route

Het Drenthepad is een Lange Afstandswandeling door de provincie Drenthe, met een klein uitstapje over de grens! De vierde etappe steekt in het Drents Friese Wold de grens over naar Friesland en eindigt in het toeristische Appelscha.

De vijfde etappe brengt je weer terug naar Drenthe, maar voor je er bent, wandel je wel door een adembenemend mooi stuk natuur: Het Fochtelooërveen. Je verlaat Appelscha aan de noordzijde, hier werd vroeger turf gewonnen. Heel veel van wat je tegenkomt, herinnert nog aan deze tijd. De Compagnonsvaart met de Turfroute, waarlangs vroeger de turf werd afgevoerd, in het museumpje van de Historische vereniging vind je allerlei werktuigen en afbeeldingen. Bij Ravenswoud zie je in het landschap de structuur van afgegraven veen, waaruit nieuwe kaarsrechte akkers ontstonden.

Na Ravenswoud kom je langs de uitkijktoren De Zeven, vanwaar je een fantastisch uitzicht over het het Fochtelooërveen hebt. Het Fochtelooërveen is echter niet geheel afgegraven en is dus één van de laatst overgebleven hoogveengebieden van Nederland. Je treft hier dan ook een unieke vegetatie aan die bovendien bijzondere bewoners aantrekt. Misschien is het meest bijzonder wel de kraanvogel, die hier de laatste jaren ook weer jongen grootbrengt.

De etappe eindigt in Veenhuizen. Dit bijzondere “gevangenisdorp” kreeg in 2021 van het UNESCO de Werelderfgoedstatus, als onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid. Neem vooral ook een kijkje in het gevangenismuseum en ontdek de unieke sfeer in de plaats waar een aantal jaren geleden dankzij de theateropvoering van “Het Pauperparadijs” de armoede in Nederland een gezicht kreeg.

Accommodaties, horeca en bezienswaardigheden langs deze route: 

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.