Fries Museum
Fries Museum

Stoer, stug en eigenzinnig; dat is het Fries Museum. Bezoek een van onze grootse tentoonstellingen, intieme presentaties of de veelzijdige collectie. Hier ontdek je alles over de elf steden en het platteland, de relatie met het water en de plek van Friesland in de wereld. Van het zwaard van Grutte Pier en kunst van oude meesters tot het danskostuum van Mata Hari en hedendaags werk van aanstormend talent.

Dans met de mysterieuze Mata Hari, duik in haar dagboek en ontdek haar trieste lot als mogelijk dubbelspionne. Strijd met de 16de-eeuwse rebel Grutte Pier tegen de Hollanders of val ten prooi aan zijn enorme zwaard als je geen ‘bûter brea en griene tsiis’ kunt zeggen. Voel je even de koning of koningin van Friesland met het fonkelende goud en zilver uit de terpen. Of geniet van werk van (wereld)beroemde kunstenaars en slow design van toonaangevende ontwerpers, met oog voor traditie en vakmanschap. In het Fries Verzetsmuseum maak je bovendien kennis met de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Hoe waren de oorlogsjaren op het platteland?

Bezoek een van de vele tentoonstellingen, stort je in een verrassende workshop of kijk mee met een artist in residence. Tijdens de schoolvakanties is het een dolle boel in het Fries Museum. Als een archeoloog potscherven bij elkaar zoeken of een zelfportret schilderen in Gouden Eeuw-stijl, het kan allemaal. En vergeet niet om een bijzonder souvenir mee naar huis te nemen. In de museumwinkel vind je de leukste cadeaus met een Fries tintje: vilten werk van kunstenaar Claudy Jongstra en handbeschilderde dienbladen uit Hindeloopen, maar ook dat ene bijzondere (Friestalige) kinderboek. Even bijkomen? In ons café geniet je van een heerlijke kop koffie!

Of je nu in de buurt vakantie viert, een geboren Fries bent of gewoon van mooie dingen houdt: dit museum wil je niet missen.

Naam

Fries Museum

Locatie

Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden

Contact

Bezoek