Kale Duinen

In Nationaal Park het Drents-Friese Wold vind je een uniek natuurgebied: het Aekingerzand.

Het Aekingerzand / Kale Duinen

In Nationaal Park het Drents-Friese Wold vind je een uniek natuurgebied: het Aekingerzand. In de volksmond wordt dit uitgestrekte stuifzandgebied ook wel de Kale Duinen genoemd. De reden voor deze naam is duidelijk zodra je de zandvlakte bezoekt. Op de uitgestrekte zandvlakte heeft de wind vrij spel om het zand ook echt te laten stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden.

Het natuurgebied is ideaal voor een dagje heerlijk uitwaaien op de verschillende routes en de uitkijktoren. Neem je fotocamera mee! De omgeving is uitermate geschikt voor landschapfotografie. Het Aekingerzand ligt even buiten Appelscha, in het grensgebied van de provincies Drenthe en Friesland.

kleine kale duinen bos appelscha

De Grenspoel in het Aekingerzand

In elke jaargetijde zijn de Kale Duinen prachtig

Routes in de Kale Duinen

Deze uitgestrekte zandvlakte is geschikt voor allerlei soorten recreatie. Zo zijn er verschillende fiets- en mountainbike-routes door het gebied. Of maak een heerlijke wandeling door de stuifzandgebieden waar heideschapen lopen. Staatsbosbeheer heeft een route van vijf kilometer uitgestippeld. Door de grote oppervlakten heeft de wind vrij spel zodat je lekker even kunt uitwaaien in het Aekingerzand. Geniet van de unieke omgeving! Vanuit de uitkijktoren heb je tevens een prachtig uitzicht over het gebied.

Geniet van het uitzicht vanaf de uitkijktoren

Vanuit de uitkijktoren van Aekingerzand heb je prachtig zicht over het stuifzandgebied met de vele prachtige heidevelden. De toren staat ten zuidoosten van het stuifzand, nabij de Grenspoel. Vanuit de uitkijktoren kun je ook het natuurontwikkelingsgebied van het beekdal van de Vledder Aa zien. Deze uitkijktoren is in 1995 gebouwd door leerlingen van het Bijzonder Jeugdwerk Aekinga uit Appelscha. Of geniet van het uitzicht vanaf de 33-meter hoge Bosbergtoren.

aekingerzand of kale duinen

Bescherming door Staatsbosbeheer

Gebieden met stuifzand komen nog maar weinig voor in Nederland. Het Aekingerzand is één van die gebieden. Omdat door de bebossing het stuifzandkarakter verloren dreigde te gaan, heeft Staatsbosbeheer besloten om 200 hectaren bos te kappen om zo het stuifzand te behouden. Hierdoor blijven dieren zoals de zandhagedis en de kommavlinder in het gebied. Een kudde heideschapen zorgt voor de begrazing van de heide. Aan de rand van het stuifzandgebied, precies op de grens van de provincies Drenthe en Friesland ligt de Grenspoel.

Fotogeniek

De Kale Duinen zijn perfect als het gaat om landschapsfotografie. Zo kun je bij de Grenspoel een dynamisch contrast zien tussen droog en nat maar ook tussen het gelige zand en de blauwe lucht. Vanuit de uitkijktoren heb je een volledig overzicht op het hele gebied. Vooral bij een laagstaande zon levert dit een mooi schouwspel op. Voor fotografen ligt er de uitdaging om verschillende diersoorten te ontdekken en vast te leggen. Zo vind je in dit gebied dieren en insecten als de roodborsttapuit, heivlinder, kommavlinder, groene zandloopkever, klapekster, de zandhagedis en de levendbarende hagedis.

De Kale Duinen – De mooiste zandbak van Nederland

kale duinen lopen wandelen met kinderen
Kale Duinen wandelen met kinderen