Korenmolen De Weyert in Makkinga
Korenmolen De Weyert in Makkinga

Eén van de blikvangers van Makkinga is Korenmolen “De Weyert”

Korenmolen ‘De Weyert’ is in 1868 als houtzaagmolen gebouwd in Gorredijk. Sinds 1925 staat hij in Makkinga en is toen omgebouwd naar korenmolen. Vanaf deze tijd tot in de jaren zestig van de vorige eeuw, was Weyert Zeephat de molenaar die de wieken deed draaien. Vanaf begin 1970 heeft de molen niet meer gedraaid. Na actie van de dorpsbewoners werd in 1983 begonnen met de restauratie en vrijwilligers lieten zich opleiden tot molenaar. In 1984 gingen de eerste vrijwillige molenaars op de molen aan de slag.

De molen is opgebouwd uit drie etages; de begane grond en twee etages erboven. Op de begane grond is de winkel, het leslokaal en de werkplaats te vinden. Op de eerste etage is de meelzolder. Hier vangt de molenaar de gemalen tarwe en rogge op en beoordeelt hij het gemalen product. Hier kan de molenaar ook de maalstenen bijstellen zodat het meel grover of fijner gemalen wordt. Op de meelzolder ligt ook de graanvoorraad.

Op de tweede etage van De Weyert staat de stoel met maalstenen. Dit heet dan ook de maalzolder. Vanuit de maalzolder kom je op de stelling. Het is in een korenmolen eigenlijk gebruikelijk dat de maalzolder één etage hoger is dan de stelling. De molenaar is tijdens het malen namelijk meestal op de meelzolder. Hij kan dan onder het malen makkelijk de stelling op om het weer in de gaten te houden en snel de vang (rem) te bedienen bij onraad. De romp van De Weyert is echter vroeger van een houtzaagmolen geweest. Deze werden slanker gebouwd, want het zaagwerk gebeurde onderin de molen. Daardoor is in De Weyert niet de meelzolder op stellinghoogte, maar de maalzolder. Daarom werken er op De Weyert altijd twee molenaars tijdens het malen. Eén op de meelzolder en één op de maalzolder.

Beheer en eigendom

Korenmolen ‘De Weyert’ is eigendom van de Gemeente Ooststellingwerf. Stichting Korenmolen ‘De Weyert’ heeft het beheer en onderhoud van de molen.

Molenaar worden

Het is mogelijk om op de molen het molenaarsvak te leren. Heeft u belangstelling? Kom dan op zaterdag langs en maak kennis met dit mooie ambachtelijk vak.

Iedere zaterdag in bedrijf

Molen ‘De Weyert’ is iedere zaterdag in bedrijf en is dan open voor bezoekers.

Groepen

Het is voor groepen mogelijk rondleidingen aan te vragen van maandag tot en met zondag. Meer informatie op kijk op de website

Uit de molenwinkel

In de molenwinkel zijn diverse Weyert-producten te koop:

  • Tarwemeel: fijn en grof
  • Tarwebloem
  • Tarwe geplet
  • Roggemeel: fijn en grof
  • Bakmixen met recepten: o.a. appelcake, scones kruidkoek, pannenkoekmeel etc.

Praktische informatie

  • Openingstijden april t/m oktober: elke zaterdag van 9.30 uur tot 16.00 uur
  • Openingstijden november t/m maart: geopend van 9.30 uur tot 12.30 uur
  • Entree: € 3,50, kinderen tot 12 jaar gratis

Naam

Korenmolen De Weyert in Makkinga

Locatie

Lyclamaweg 15b
8423 TC Makkinga

Contact

Bezoek