Monumentendorp Orvelte
Monumentendorp Orvelte

Als je door Orvelte loopt ziet en voel je de geschiedenis. Orvelte is het #oerdorp van Drenthe. En dat zeggen zij niet zomaar! In een oorkonde uit 1362 wordt het dorp aangeduid als Oervelde. Deze oudste notatie geeft de afkomst van de plaatsnaam aan: het dorp “Over het veld”.

Tegenwoordig is Orvelte een monumentendorp en heeft de status beschermd dorpsgezicht. Het is een levendig & gastvrij dorp, waar mensen normaal wonen en werken in een authentieke omgeving die nog echt de sfeer van een 19e-eeuws Drents esdorp uitademt.

Het hele dorp, met haar prachtige monumentale boerderijen, is op zich al een bezienswaardigheid. En het leuke is dat er gewoon gratis langs kunt lopen over de oude klinkersstraatjes.

En als je goed oplet zie je gewoon buiten bijzondere objecten uit vroeger tijden. Zoals bijvoorbeeld een veldoven, vroeger deelden buren samen een veldoven om brood in te bakken, op het erf van de Bruntingerhof staat nog zo’n veldoven. Maar ook de winkeltjes en andere bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken, voor een museum of demonstratie soms een kleine bijdrage gevraagd.

Kinderen kunnen spelen met oud-Hollands speelgoed, zoals stelten en springtouwen. Maar ook een bezoek aan Zoo Bizar, een mini-dierentuin met bijzondere dieren, is zeer de moeite waard. Het lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar dat maakt Orvelte juist zo leuk! Ook de diverse demonstraties maakt Orvelte nog leuker dan het al is. Er is bijvoorbeeld een kaasmakerij, klompenmakerij, smederij, houtzagerij en nog veel meer leuke bezienswaardigheden. Juist de diversiteit maakt Orvelte zo interessant, want waar u ook naar binnen kijkt, het is overal weer anders.

Bereikbaarheid

Orvelte is gemakkelijk per auto en openbaar vervoer te bereiken. Het dorp ligt midden in Drenthe in de driehoek Assen, Hoogeveen en Emmen.

Met de auto

Vanuit Emmen volgt u de N381 richting Beilen. Neem de afslag Wezup. U rijdt door Wezup en volgt de borden naar Orvelte. Komend vanaf de A28 neemt u de afslag 31 richting Westerbork (N381). Volg de borden naar Westerbork. In Westerbork de borden Orvelte volgen.

Openbaar vervoor

Orvelte is tevens met de bus te bereiken. Voor tijden en tarieven kunt u het beste kijken op 9292.nl.

Parkeren

Om de charme van het dorp te behouden is het dorp autovrij, je kunt jouw auto parkeren op één van de 2 parkeerplaatsen. Vanaf de parkeerplaatsen loop je zo het dorp binnen.

  • Navigatie P2; kruising De Wiet, Holsdiek
  • Navigatie P1; kruising Wezuperweg, Zuideresweg

Kosten voor het parkeren bedragen € 3,00 per dag, je kunt dit uitsluitend per pinpas betalen. Orvelte is een auto-vrije zone. Gemotoriseerd verkeer is in het dorp niet toegestaan

Naam

Monumentendorp Orvelte

Locatie

Orvelte

Contact

Tel: 0593 – 322332
info@orvelte.net
www.orvelte.net

Bezoek