Museum Oold Ark in Makkinga
Museum Oold Ark in Makkinga

In het museum Oold Ark in Makkinga is een expositie te zien van diverse handgereedschappen, veelal vernuftig gemaakt met materialen die men in de vroegere tijden voor handen had. Door het verzamelen en tentoonstellen van zulke gereedschappen, worden verdwenen beroepen uit de vergetelheid gehaald. De objecten worden tentoongesteld in hun nagemaakte werkplaatsen, zodat duidelijk wordt hoe het ambacht werd uitgeoefend.

Een speciale plaats is ingeruimd voor het gereedschap van dhr. Bulthuis uit Leeuwarden. Bulthuis restaureerde o.a. houten Tjotters. Bijzonder is ook de smidse, opgetrokken uit oorspronkelijke materialen zoals “friesche geeltjes” in de muur en oude klinkers op de vloer. Een nog werkende blaasbalg kan het smidsvuur aanwakkeren. Het geheel geeft een prachtig beeld van de werkplaats van een smid.

Gereedschap met een verhaal

Het museum ‘Oold Ark’ biedt de bezoeker een kijkje in de tijd dat alles nog met handgereedschap gedaan werd. Gereedschap waar de slijtage door de lichamelijke inspanning van af te lezen is. Gebruikt bij verschillende beroepen, vaak uitgeoefend onder zware en armoedige omstandigheden.

Ambachtsman

De meeste gereedschappen komen uit de verzameling van Albert Mulder. Het museum ‘Oold Ark’ haalt verdwenen beroepen uit de vergetelheid. De expositie is fraai vormgegeven door het gereedschap zoveel mogelijk in werkplaatsjes te tonen, die het uitoefenen van de oude ambachten laten zien. Alles is zo opgezet, dat het lijkt alsof de ambachtsman er zo uitgestapt is.

Er zijn gereedschappen te zien van oude ambachten, zoals de Veenderij, de Smid, de Schoenmaker, de Timmerman, de Boer, de Kaasmaker, de Schilder, de Huisvrouw en zo voort. Maar waarom is dit museum zo bijzonder? Omdat het publiek het gereedschap niet alleen kan zien, maar ook in de hand mag nemen en sommige dingen mag uitproberen. Dit benadrukt het open karakter van het museum.

Schoolklasje van weleer

Voor de kinderen is er een oud schoollokaaltje, waar in een oude schoolbank met een griffel op leitjes geschreven kan worden. Voor schoolklassen zijn er educatieve programma’s, waarbij kinderen spelenderwijs meer te weten komen over gereedschap en beroepen.

Naam

Museum Oold Ark in Makkinga

Locatie

Lyclamaweg 15B
8423 TC Makkinga

Contact

Bezoek