In het museum Oold Ark in Makkinga zijn werkplaatsen te zien van ambachtslieden die werkten met handgereedschappen, technologisch vernuftig gemaakt met materialen die mensen in de oude tijden voor handen hadden. Door het verzamelen en tentoonstellen van dergelijke voorwerpen, wil het museum verdwenen beroepen uit de vergetelheid halen. De objecten worden tentoongesteld in hun nagemaakte werkplaatsen, duidelijk wordt hoe het ambacht uitgevoerd werd.
Een speciale plaats is ingeruimd voor het gereedschap van dhr. Bulthuis uit Leeuwarden. Bulthuis gerestaureerd oa houten Tjotters. Bijzonder is ook de uitsmidse, opgetrokken uit materialen zoals “friesche geeltjes” in de muur en oude klinkers op de vloer. Een nog werkende blaasbalg kan het smidsvuur aanwakkeren. Het geheel geeft een prachtig beeld van de werkplaats van een smid.
Gereedschap met een verhaal
Het museum biedt de bezoeker een inkijkje in de tijd dat alles nog met handgereedschap gedaan werd.
Ambachtsman
De meest voorkomende gereedschappen komen uit de verzameling van Albert Mulder. Het museum ‘Oold Ark’ haalt verdwenen beroepen uit de vergetelheid. De expositie is gevormd door het gereedschap uitgebreid in werkplaatsjes te tonen, die het volledig van de oude ambachten laten zien. Alles is zo opgezet, dat het lijkt alsof de ambachtsman is uitgestapt.
Er zijn gereedschappen te zien van oude ambachten, zoals de Veenderij, de Smid, de Schoenmaker, de Timmerman, de Boer, de Kaasmaker, de Schilder, de Huisvrouw en zo voort. Maar waarom is dit museum zo bijzonder? Omdat het publiek het gereedschap niet alleen kan zien, maar ook in de hand mag nemen en wat dingen mag uitproberen. Dit toont het open karakter van het museum.
Schoolklasje van weleer
Voor de kinderen is er een oud schoollokaaltje, waar in een oude schoolbank met een griffel op leitjes geschreven kan worden. Voor schoolklassen zijn er educatieve programma’s, waarbij kinderen spelenderwijs meer te weten komen over gereedschap en beroepen.