Nationaal Park Drents-Friese Wold

Een unieke plek voor natuurliefhebbers!

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Je kunt er heerlijk wandelen en lekker tot rust komen. Daarnaast zijn er fantastische fiets- en mountainbike routes!

Gevarieerd landschap

Het karakter van het grote gebied is vooral geworden zoals het nu is door de boeren uit de omgeving. De boeren gebruikten het gebied voor het begrazen door hun schapen. Door deze eeuwenlange begrazing en het afsteken van plaggen voor de potstalcultuur, werden mineralen afgevoerd en verschraalden grote delen van de zure zandgrond. Op deze plaatsen ontstonden heidevelden en soms ook stuifzand. Bijvoorbeeld het Aekingerzand, dat onderdeel is van het Nationaal park Drents-Friese Wold, wordt in de volksmond ook wel de Kale Duinen genoemd. In het natuurgebied leven ontzettend veel diersoorten.

Wandelen in het Drents-Friese Wold

In Appelscha is het heerlijk wandelen door het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De routes brengen je door het afwisselende bos, door heide en over zandverstuivingen. Veel wandelroutes starten vanaf het Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha. Hier vind je informatie over het gebied en de gemarkeerde routes. Vanaf dit punt starten verschillende wandelroutes waarvan de lengtes variëren tussen de 2-16 kilometer. De routes worden aangegeven door palen met gekleurde bordjes.

Voor jong en oud is wandelen in Appelscha leuk! Het familiepad Drents-Friese Wold van 2 kilometer is een leuke wandeltocht voor alle leeftijden en geschikt voor rolstoelen, doven en slechtzienden. Ideaal dus voor een korte wandeling Voor de allerjongsten zijn verschillende natuurbeleefroutes uitgestippeld; waaronder het Belevingspad,  Dierenvriendjespad en Kabouterpad.

Fietsen in de natuur

In Friesland is er geen gebrek aan natuur, bezienswaardigheden maar gelukkig ook niet aan fietsroutes! Voor zowel de actieve en ook de tourfietser zijn er geschikte routes in de omgeving te vinden. Zo kan je ook met het hele gezin op de fiets stappen. In de omgeving van Appelscha zijn er verharde fietspaden, maar ook mountainbikeroutes. Zoek je een fietsroute, een fiets om te huren of wil je een sportief uitje organiseren? Neem dan gauw een kijkje nemen bij Fietsservice Kramer! Zij verzorgen clinics, verhuren fietsen en geven je graag tips over fietsroutes in de natuurrijke omgeving van Appelscha.

De Grenspoel in het Aekingerzand

In elke jaargetijde zijn de Kale Duinen prachtig