Prachtige bossen en natuurgebieden

Ontdek Zuidoost Friesland op een andere manier bij Appelscha

Ontdek de natuur

Friesland staat vooral bekend om het water en de Wadden, maar er is meer. In de regio Appelscha vind je verrassende natuur, onder andere in het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen. 

Het Drents-Friese Wold is het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland, wist je dat? Dit Nationale Park is naast bos vooral bekend vanwege het Aekingerzand, ook wel ‘De Kale Duinen’ genoemd. Door de wind stuift het zand hier nog echt op. Iets wat mogelijk wordt gemaakt door grazers die hier lekker hun gang gaan. Zij houden het gebied vrij van gras en bomen. Je kunt de omgeving goed ontdekken op de fiets of te voet, maar als je een paarden liefhebber bent, is dit gebied ook ideaal om te paard te verkennen.    

Kom paardrijden bij appelscha over de kale duinen
Fietsen vanuit Appelscha naar fiets beleefpad Drents Friese Wold vakantiebestemming friesland

Ontdek het Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is met 6100 hectare één van de grootste natuurgebieden in Nederland. Het gebied heeft een zeer gevarieerd landschap. Je vindt hier dichtbegroeide bossen, maar ook uitgestrekte heide, indrukwekkende zandverstuivingen en de moerassige gebieden. 

Het padennetwerk in het Drents-Friese Wold kent vele varianten: wandelpaden, fietsroutes, mountainbiketracks en ruiterpaden. Elke buitenliefhebber vindt hier wel iets wat bij hem of haar past. Het Drents-Friese Wold: een natuurgebied vol mogelijkheden. Ontdek het zelf!

Het Aekingerzand: de Kale Duinen

In Nationaal Park het Drents-Friese Wold vind je een uniek natuurgebied: het Aekingerzand. In de volksmond wordt dit uitgestrekte stuifzandgebied ook wel de Kale Duinen genoemd. De reden voor deze naam is duidelijk zodra je de zandvlakte bezoekt. Op de uitgestrekte zandvlakte heeft de wind vrij spel om het zand ook echt te laten stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden.

Het natuurgebied is ideaal voor een dagje heerlijk uitwaaien op de verschillende routes en de uitkijktoren. Neem je fotocamera mee! De omgeving is uitermate geschikt voor landschapsfotografie. Het Aekingerzand ligt even buiten Appelscha, in het grensgebied van de provincies Drenthe en Friesland.

Kale duinen appelacha drone foto Damian Wierenga- aekingerzand
fochteloerveen bij appelscha

Fochteloërveen

Wil je in Nederland nog een stukje echte ongerepte natuur zien? Kom dan naar het Fochteloërveen. Een uniek stuk natuurgebied van 2500 hectare groot in Friesland. Het is één van de laatste hoogveengebieden in Europa en de natuurlijke habitat van de majestueuze kraanvogel.

Op deze plek ervaar je fietsend of wandelend hoe Nederland er in vroeger tijden moet hebben uitgezien. Kom en ontdek dit unieke natuurgebied! 

Schaopedobbe

Bij het dorp Elsloo ligt het natuurgebied de Schaopedobbe. Het is een heidegebied van 91 hectare groot, met daarin een meertje, de dobbe waar het gebied zijn naam aan dankt. Het is een prachtig natuurgebied, door zijn rustige ligging komen hier veel zeldzame planten voor, zoals valkruid, grote wolfsklauw, heidekartelblad en moeraswolfsklauw. Ook vind je hier veel reptielen en amfibieën.

De levendbarende hagedis en adder leven net als de heikikker, gewone kikker en kleine watersalamander op de Schaopedobbe. Het natuurgebied is eigendom van It Fryse Gea, er ligt een prachtig wandelpad door het gebied. In het broedseizoen is het gebied niet toegankelijk. 

schoapedobbe boomkikker foto tineke oldersma
wandelen in het blauwe bos haule en haulerwijk

Blauwe Bos

Het Blauwe Bos vind je in de driehoek Haule-Waskemeer-Haulerwijk. Dit gebied dankt zijn naam aan de blauwachtige sparren die in het meest oostelijke deel van het gebied voorkomen. Het zijn vooral de douglas en de sitkaspar die deze blauwe gloed hebben. Opvallend aan het Blauwe Bos is de variatie in terreintypen: naaldbos, loofbos, heide, water en grasland. Deze afwisseling geeft ook een grote variatie in de dieren die hier leven: reeën, randvogels, amfibieën en dergelijk.

Door het bos loopt een aantal ruiter- en wandelpaden. Een wandeling in het Blauwe Bos is extra aangenaam doordat er veel zonlicht naar binnen valt. Het Blauwe Bos is ook opgenomen in de lange afstand wandelroute Groot Frieslandpad.

Delleboersterheide

Vlakbij Oldeberkoop ligt het natuurgebied De Delleboersterheide. Het is een natuurgebied van bijna 200 hectare groot en het ligt tegen de rivier de Tjonger. Je komt er met een wandelpad vanaf het parkeerterrein dat is aangelegd langs de weg tussen Oldeberkoop en Makkinga. Door het gebied loopt een prachtige gemarkeerde wandelroutes. Daarmee kom je ook bij de aangesloten natuurgebieden Diakonievene en Catspoel. De gebieden zijn eigendom van it Fryske Gea en is toegankelijk van 15 juli tot 5 maart, daarna begint het broedseizoen.

natuur bekijken op de delleboersterheide bij Oldeberkoop

Buitensporten

 

Voor de kids

 

Sporten in het Buitensport Walhalla of met de kinderen op pad?

Tussen Appelscha, Veenhuizen, Olderberkoop en het Drents Friese Wold vind je het Buitensport Walhalla. In de prachtige natuurgebieden zijn tal van routes aangelegd en te ontdekken, waar je op jouw eigen manier heerlijk kan sporten.
Dat gebeurt inmiddels al meer dan 100 jaar, vroeger met schoolreisjes en dagjes weg naar de Kale Duinen, of met sportkampen naar één van de vele kampeerboerderijen.

Meer ontdekken in de omgeving?

In de regio vind je verrassende locaties en collecties. Bijvoorbeeld in Oldeberkoop met z’n beeldenroute in de Parkbossen van Roodbaard, het textielcentrum HAWAR en natuurlijk de jaarlijkse Open Stal kunstmanifestatie. Bezoek het Glasatelier in Appelscha, de Art Gallery in Oosterwolde met fijnschilderwerk en keramiek of het atelier in Kunstcafé Appelscha.

Kunst & Cultuur

 

Unieke plekjes

 

Sporten in de natuur van het Buitensport Walhalla

In het Buitensport Walhalla ontspant ieder op zijn eigen manier in de natuur! jij ook!