Stichting Nobilis – centrum voor prentkunst
Stichting Nobilis – centrum voor prentkunst

Sinds 2014 kunt u in het dorp Fochteloo (nabij Appelscha) op donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur terecht voor het bezoeken van tentoonstellingen op het terrein van prentkunst. De entree is gratis en elke bezoeker krijgt een kopje thee of koffie aangeboden met een stuk koek. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel van de Stichting Nobilis, met haar centrum voor prentkunst in Fochteloo, Zuideinde 26b.

Grote museale collectie

De Stichting houdt zich bezig met de opbouw van een collectie werken op papier zoals prentenkabinetten in de grote musea in ons land dat ook doen: prenten (houtgravures en -snedes, etsen, litho’s, lino’s enz), maar ook tekeningen en aquarellen. De teller staat op bijna 100.000 objecten. Bijzonder is de collectie chalcografie; dat zijn de dragers (houtblokken, koperplaten) waar de prenten in gegraveerd of gesneden zijn. Het is de grootste museale collectie in ons land.

Er is in Fochteloo een grote bibliotheek, waar u ook een kijkje mag nemen, terwijl de tentoonstellingen ook altijd doorlopen tot in het depot. Kortom: u neemt een kijkje in de keuken van de prentkunst.

Workshops en lezingen

Naast tentoonstellingen organiseert de stichting ook workshops en lezingen en is zij uitgever van boeken op het terrein van prentkunst. Jaarlijks wordt er een grote manifestatie georganiseerd: de dag van de prentkunst. Hierbij bieden prentkunstenaars tijdens een markt hun waar aan, maar ook demonstreren ze hoe prenten gemaakt worden. Er zijn altijd verrassende aanbiedingen en verkoop van doubletten uit de collectie.

Het centrum voor prentkunst wordt gerund door 25 vrijwilligers en het centrum is gehuisvest in een voormalig schoolgebouw. Nieuwsgierig geworden: kom op bezoek of kijk eerst op de website van Stichting Nobilis.

Naam

Stichting Nobilis – centrum voor prentkunst

Locatie

Zuideinde 26B
8428 HE Fochteloo

Contact

Bezoek