Genieten op de Turfroute

Varen op de Turfroute is een rustgevende belevenis. Het geeft je een gevoel van vrijheid, omdat je door bebost natuurgebied vaart, afgewisseld door weilanden en dorpjes.

Turfroute

Varen bij Appelscha? Daar is deze regio zeer geschikt voor; de Turfroute gaat namelijk door het gebied. De Turfroute is een wereldwijd bekende vaarroute door het Zuidoosten van Friesland. Onderweg kom je verhalen tegen over heren van stand, veenbazen en arme turfgravers in plaatsen als Oldeberkoop, Gorredijk, Appelscha en Heerenveen. Het is een rustgevende belevenis, vol met historie. Je vaart door bosrijk natuurgebied, komt heidevogels tegen en in de gezellige dorpjes vind je prima ligplaatsen. De turfroute is ideaal als je het varen wilt afwisselen met uitstapjes naar leuke dorpen en steden. Onderweg kom je bruggen en sluizen tegen, waarvan je er een aantal zelf mag bedienen. Hoe leuk is dat?!

kaart van de turfroute

Twee routes

De Turfroute heeft eigenlijk twee varianten: een kleine en een grote route. De kleine route is 105 kilometer lang en leidt je door nagenoeg heel Zuidoost Friesland. De grote route van 190 kilometer maakt daarnaast ook een lus door de provincie Overijsel en door de provincie Drenthe. De keuze is aan jou!

Naast de variatie van de diverse landschappen die je kunt zien vanaf het water, is het ook zeker de moeite waard om aan wal te gaan en de omgeving te verkennen. Bij Oosterwolde is een driesprong in de Turfroute, hier komt de Tjonger samen met de Opsterlandse Compagnonsvaart. Voor wie de kleine Turfroute vaart is het heel interessant een stukje door te varen naar Appelscha. In en rondom Appelscha vind je allerlei activiteiten, gezellige terrassen en vele winkels. Neem je wandelschoenen en fiets mee aan boord, want je kunt hier ook fijn wandelen en fietsen, door de vele, prachtige natuurgebieden.

Historie in de naam

De naam ‘Turfroute’ is niet zomaar ontstaan. Er is een grote link met de historie. Het zit zo: Vanaf het midden van de 16e eeuw werd er turf gewonnen in het gebied van de Turfroute. Dit werd als brandstof gebruikt. Niet alleen in de regio, maar door het hele land en zelfs in het buitenland dus het moest vervoerd worden. Verharde wegen waren er nog niet, daarom werden waterwegen gegraven. Zo werd turf via het water verspreid.

De tijd verstreek en vele jaren later ging het vervoer toch over verharde wegen. Dit bleek efficiënter en sneller te zijn. Hierdoor werden de waterwegen minder gebruikt en raakten enigszins in verval. Maar in de jaren ‘70 van de vorige eeuw werd het interessant voor pleziervaart. De waterwegen werden opgeknapt en de vaarroute genaamd de Turfroute is ontstaan.

Belangrijke informatie voor het bevaren van de Friese Turfroute

Maximale afmetingen
Lengte: 28 meter
Breedte: 5 meter
Maximale diepgang: 1,30 meter 
Max. doorvaarthoogte: 
3,25 m, 3,70 m, 4 m
(zie hieronder bij “Trajecten en doorvaarthoogtes”)
Snelheid
De toegestane maximum vaarsnelheid: 6 km/uur
Openingstijden vaarroute
15 mei tot en met 15 september.
Gratis bediening en zelfbediening
De bruggen en sluizen van de Friese Turfroute worden gratis bediend, behalve een aantal draaibruggen. Die moeten door uzelf worden open– en dichtgedraaid. 

Bedieningstijden
Maandag tot en met zaterdag van 09.30-16.30 uur. Zon- en feestdagen geen bediening. In de maanden juli en augustus ook op zondagen bediening.

De toegang tot de Turfroute is gratis, op sommige plaatsen wordt liggeld geheven, zoals in de passantenhaven van Oldeberkoop, “De Uutwiek”. In Appelscha en Donkerbroek zijn kosten verbonden aan het gebruik van het toiletgebouw en de stroomvoorziening.

twee routes op de turfroute

Ligplaats Appelscha

De Turfroute loopt dwars door Appelscha. Je vindt hier geen haven, maar er zijn wel meer dan genoeg ligplaatsen. In Appelscha vind je veel verschillende eetgelegenheden, leuke winkels en ook supermarkten. Het Nationaal Park Drents Friese Wold grenst aan Appelscha, dus hier kan je ook genieten van de natuur.

Er is water en elektra beschikbaar op de steigers bij de ligplaatsen. Op zoek naar een sanitair gebouw? Die vindt je aan de Zuidzijde 69. Het gebouw heeft douches en een wasserette. Aan de noordwestzijde van het dorp vind je een tankstation langs de weg. Hier heb je wel een jerrycan nodig.

Alle voorzieningen Appelscha
•    Walstroom
•    Drinkwater op de aanlegsteigers
•    Toiletgebouw met douches, wasmachine en droger
•    Afvalcontainers 
•    Storten chemisch toilet
•    Vuilwater- en bilgewaterpompstation (bij de steigers)

Appelscha is in het hoogseizoen een gezellig dorp met terrasjes op de Boerestreek en staat bekend om haar gezellige marktjes. Vanaf de Bosbergtoren heb je prachtig uitzicht bij helder weer tot alle dorpen in bij Appelscha en zelf nog veel verder. Net buiten de kern van het dorp starten er al schitterende fietsroutes en wandelroutes. Ook zijn er vele evenementen.

Ligplaats Oosterwolde

Aanleggen in Oosterwolde kan langs de vaart en aan de sluis. Let ook eens op de Hoofdbrug over de Opsterlandse Compagnonsvaart in Oosterwolde; deze unieke hefbrug heeft slechts twee pylonen, volledig gemaakt van composiet. Het sanitair-gebouw in Oosterwolde vindt u aan de oostkant van de vaart, een beetje verscholen in het groen.

Alle voorzieningen Oosterwolde
•    Walstroom
•    Drinkwater bij het toiletgebouw
•    Toiletgebouw met douches
•    Afvalcontainers 

Oosterwolde ligt op korte afstand van Appelscha en wordt omringd door mooie natuurgebieden die je lopend of met de fiets kunt doorkruizen. Daarnaast heeft Oosterwolde een gezellig winkelcentrum,  meerdere supermarkten en natuurlijk gezellige terrasjes en verschillende restaurants. Meer informatie vind je op www.oosterwolde.nl

Daarnaast grenst Oosterwolde aan de provincie Drenthe. Je ziet hier dan ook vele brinken en essen, wat tot de Drentse oorsprong behoort. Net over de grens ligt het dorp Veenhuizen, waar zich het Nationaal Gevangenismuseum bevindt. Echt een bezoekje waard. Hier werden vanaf 1823 landlopers en bedelaars opgesloten en aan het werk gezet. Leuk om eens te bezoeken. Het verhaal over de landlopers, de paupers en de Koloniën van Weldadigheid is erg interessant.

Ligplaats Oldeberkoop

In Oldeberkoop, een oud dorpje in Zuidoost-Friesland, ligt een leuk jachthaventje: De Uutwiek. De sfeer is er rustig, gemoedelijk en gastvrij. Het statige dorp is met monumentale panden en parkbossen een bezienswaardigheid.

De Uutwiek is een uitstekende pleisterplaats aan de Turfroute. De haven heeft veel voorzieningen, daardoor is een verblijf hier erg comfortabel. In het nette sanitair gebouw bevinden zich twee ruime badkamers, drie wc’s, een stortplaats voor chemische toiletten, twee aanrechtbladen met spoelbakken, een wasmachine en een wasdroger. Elke badkamer is voorzien van twee wastafels en een douche. Er is warm en koud water.

Alle voorzieningen Oldeberkoop
•    Walstroom
•    Drinkwater in de passantenhaven
•    Toiletgebouw met douches, wasmachine en droger
•    Afvalcontainers 
•    Storten chemisch toilet
•    Vuilwater- en bilgewaterpompstation

Oldeberkoop is een mooi dorp om te bekijken en er zijn voldoende winkels waar de dagelijkse boodschappen kunnen worden gedaan. In de parkbossen en natuurgebieden kan je mooie wandelingen maken en in de directe omgeving kan je heerlijk fietsen. Voor degenen die rust en comfort op prijs stellen of, naast het varen, ook willen wandelen of fietsen, is De Uutwiek bij uitstek geschikt om langer te verblijven.

Ligplaats Donkerbroek

Donkerbroek is een klein dorpje. Er zijn diverse passantenplaatsen waarvan die net ten oosten van de brug beschikt over een douche- en toiletgebouw, hier kunt u ook water tanken. Zelfs elektra is aanwezig en u ligt er gratis.

Alle voorzieningen Donkerbroek
•    Walstroom
•    Drinkwater bij het toiletgebouw
•    Toiletgebouw met douches
•    Afvalcontainers 
•    Storten chemisch toilet

In 1630 begon men bij Gorredijk de Turfroute te graven. In 1790 werd Donkerbroek bereikt en kwam het oude dorpje aan het water te liggen. Hierdoor werd het dorp acht jaar lang in tweeën gedeeld, in 1798 komt er pas een brug. Vandaag de dag vind je er een klein aantal eettentjes en restaurantjes en je kunt in de omgeving mooi fietsen.

Leefregels op de Turfroute

De Turfroute geeft alle opvarenden veel vrijheid en rust. Houdt u daar rekening mee, vooral tegenover uw medebezoekers en andere belanghebbenden. Houdt u uw huisdieren aan de lijn en voorkom overlast als gevolg van lawaai.

Over het algemeen kunt u langere tijd ergens met uw boot blijven liggen, tenzij op die plaats is aangegeven dat dit voor beperkte tijd kan. Bij de aanlegplaatsen in Appelscha, Donkerbroek, Hemrik en Wijnjewoude is langduriger afgemeerd liggen alleen toegestaan, wanneer de boot ‘s avonds en ‘s nachts is bemand. Onbemand is deze termijn 3 dagen. Deze regel geldt uiteraard niet wanneer er ter plaatse liggeld moet worden betaald.
Het komt wel eens voor, dat u wat langer moet wachten voor een sluis of brug dan u wel zou willen. Meestal zijn de sluis– en brugwachters alert op uw komst, maar soms worden ook zij opgehouden. Bewaar dan uw geduld; uiteindelijk bent u met vakantie.

Mocht u toch vinden dat er geen duidelijke reden is aan te geven waarom de wachttijd langer is, belt u dan de provincie, 058-2925888. We doen onze uiterste best uw bezoek aan de Turfroute zo aangenaam mogelijk te maken. www.turfroute.nl 

Klik hier >> voor meer informatie over de Turfroute

 

Verkrijgbaarheid flessengas en assistentie bij pech

Langs de Turfroute bevindt zich een aantal adressen waar u flessengas kunt krijgen. De adressen zijn hieronder aangegeven.

Voor motorbrandstof bent u aangewezen op de reguliere pompstations aan doorgaande wegen en in dorpen. We raden u aan om de tank vol te gooien voordat u de Turfroute op vaart.

Voor (nood-)reparaties kunt u in een aantal gevallen terecht bij de locale garagebedrijven.

Voor flessengas kunt u terecht in:

Appelscha: • Karsten Boot & Caravan, Vaart Noordzijde 111, Tel. 0516-432923
Oldeberkoop: • Fa. A. de Jong & zn, Wolvegasterweg 1, Tel. 0516-451261
Oosterwolde: • ENORM Wieberdink, Molenweg 7, Tel. 0516-512394
Motorbrandstof kan bij plaatselijke pompstations worden verkregen, zoals:
Appelscha: • AmiGo station, Vaart NZ 9 (aanlegsteiger aanwezig).
Donkerbroek: • OK station, Balkweg 1/B Tel. 0516-491647
Oldeberkoop: • Gulf tankstation, De Weeme 1A, Tel. 0516-451037

Motorstoring?

In een aantal gevallen kunt u terecht bij plaatselijke garages, zoals:
Appelscha: • Karsten Boot & Caravan, Vaart Noorzijde 111, Tel. 0516-432923
Donkerbroek: • Autobedrijf Verlaan, Herenweg 30, Tel. 0516-491266
Vraagt u anders even aan de (dienstdoende) havenmeester, sluis- of brugwachter.

Buitensporten in het Buitensport Walhalla

Langs de Turfroute ontspant ieder op zijn eigen manier in de natuur!