Uitkijktoren Aekingerzand
Uitkijktoren Aekingerzand

De uitkijktoren

Op het Aekingerzand vind je deze uitkijktoren. Vanuit de toren heb je prachtig zicht over het stuifzandgebied met de veel mooie heidevelden.

De toren staat ten zuidoosten van het stuifzand, nabij de Grenspoel. Vanuit de uitkijktoren zie je niet alleen het Aekingerzand, maar kan je ook het natuurontwikkelingsgebied van het beekdal van de Vledder Aa zien. Een leuk feitje: De uitkijktoren is in 1995 gebouwd door leerlingen van het Bijzonder Jeugdwerk Aekinga uit Appelscha.

De kale duinen

In de volksmond heet het Aekingerzand ook wel de Kale Duinen. Dit spreekt voor zich wanneer je op de zandvlakte bent. De wind gaat alle kanten op en laat het zand steeds opstuiven. Zo verandert het gebied continu. Dat is goed te zien als je vaker de uitkijktoren beklimt, het ziet er steeds weer anders uit. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden.

Routes door de natuur

Het natuurgebied is ideaal voor een dagje uitwaaien op de verschillende routes en de uitkijktoren. Vergeet je fotocamera niet, want de omgeving is zeer geschikt voor landschapfotografie. Het Aekingerzand ligt even buiten Appelscha, in het grensgebied van de provincies Drenthe en Friesland.

Algemeen

  • Altijd geopend
  • Net buiten Appelscha
  • Gebouwd in 1995

Naam

Uitkijktoren Aekingerzand

Locatie

Nabij Aekingerpad
8426 SJ Appelscha

Contact