Uitkijktoren De Zeven
Uitkijktoren De Zeven

Hoog boven het Fochteloërveen

Sta je boven op deze toren, dan heb je gegarandeerd een adembenemend uitzicht over het Drents-Friese landschap. De toren is 18 meter hoog en ziet eruit als een soort omgedraaide zeven. Vandaar de naam; de zeven. En heb je hoogtevrees maar wil je toch graag naar boven? Dan heb je geluk, want hier is rekening mee gehouden…

Iedereen naar boven

De toren is een bijzondere verschijning. Toen het gebouwd werd, was er één grote eis: de toren moet ook toegankelijk zijn voor mensen die last hebben van enige hoogtevrees. Dat is nogal een opgave! Maar het is gelukt. De oplossing was een knik in de trap. Hierdoor kan je de totale hoogte niet helemaal overzien, en dat helpt voor mensen met hoogtevrees.

Eén met de natuur

De toren past helemaal in de omgeving van natuur en is niet alleen een uitkijkpunt, het is ook een kunstwerk. Het gebied waar het in staat is open en uitgestrekt en omdat te behouden staat de toren in de bosrand. De toren is gemaakt van staal, maar er zit een rand van onbehandeld larikshout omheen. Dit hout verkleurt met de tijd en wordt steeds grijzer. Hierdoor wordt de toren langzaam één met de bosrand.

Prijzen

De architect van de toren is Dick de Haan. Helaas is hij overleden en heeft hij niet meegemaakt dat ‘zijn’ toren meerdere prijzen heeft gewonnen. De Architectuur houtprijs, de Vredeman de Vries publieksprijs voor architectuur en de Gouden piramide rijksprijs.

Algemeen

  • 18 meter hoog
  • Niet geschikt voor rolstoelgebruikers
  • Wel geschikt voor mensen met hoogtevrees
  • 24 uur per dag open

Naam

Uitkijktoren De Zeven

Locatie

Fochteloërveen, Ravenswoud

Contact

http://www.natuurmonumenten.nl/

Bezoek