De Kale Duinen bij Appelscha

Uniek natuurgebied in het Drents-Friese Wold

Kale Duinen Appelscha

Het Aekingerzand wordt in de volksmond ook wel de Kale Duinen Appelscha genoemd. Dit unieke natuurgebied vind je in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het is een uitgestrekt stuifzandgebied en de reden voor deze naam is duidelijk zodra je het bezoekt. De omgeving is zeer geschikt voor landschapsfotografie dus neem je fotocamera mee. Daarnaast zijn er verschillende routes en de uitkijktoren. Het natuurgebied is perfect voor een dagje heerlijk uitwaaien. Lees hier meer.

Verschillende soorten routes

De uitgestrekte zandvlakte biedt ruimte voor verschillende routes. Zo kun je hier bijvoorbeeld heerlijk wandelen door de stuifzandgebieden en tussen de heideschapen. Staatsbosbeheer heeft een route uitgestippeld van 5 km. Er zijn ook bijzondere en afwisselende fiets- en mountainbike-routes in het gebied.

Prachtig uitzicht uitkijktoren

In het gebied de Kale Duinen staat de uitkijktoren. Vanuit de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht op het stuifzandgebied. Vanuit de uitkijktoren zie je niet alleen de Kale duinen, maar ook het natuurontwikkelingsgebied van het beekdal van de Vledder Aa. De uitkijktoren is al 25 jaar oud en gebouwd door leerlingen van het Bijzonder Jeugdwerk Aekinga uit Appelscha. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de Bosbergtoren. Vanaf deze 33-meter hoge uitkijktoren heb je uitzicht op het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De toren staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 20 meter hoge stuifduin.

Natuurgebieden Appelscha

Naast de Kale Duinen vind je nog meer verrassende natuur. Ga wandelen en fietsen door het Nationaal Park het Drents-Friese Wold en beleef de schoonheid van dit natuurgebied. Het is met 6100 hectare één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Je vind hier dichtbegroeide bossen, uitgestrekte heide, zandverstuivingen en moerassige gebieden. Het is dus een heel gevarieerd landschap. Of ontdek het Fochteloërveen. Hier vind je nog een stukje echt ongerepte natuur. Het is één van de laagste veengebieden in Europa.

aekingerzand of kale duinen
kale duinen lopen wandelen met kinderen
Kale Duinen wandelen met kinderen