Koloniën van Weldadigheid bij Appelscha

Appelscha ligt centraal tussen Frederiksoord en Veenhuizen

Koloniën van Weldadigheid

De regio Appelscha ligt op fietsafstand van de Koloniën van Weldadigheid, precies tussen Veenhuizen en Frederiksoord in. Hier richtte generaal Johannes van den Bosch in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid op. Het doel: arme gezinnen, zwervers en bedelaars (veelal uit de grote steden) helpen om een eigen bestaan als boer op te bouwen. In Frederiksoord kwam de Proefkolonie, in Veenhuizen verrees de Dwangkolonie.

Proefkolonie in Frederiksoord

Ben je op vakantie bij Appelscha, stap dan op de fiets en bezoek de Proefkolonie in Frederiksoord. Hier stonden twee eeuwen geleden 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. In ruil voor werk op het land kregen ze in het Drentse dorp onderdak. In museum De Proefkolonie ontdek je het hele verhaal van Johannes van den Bosch en de kolonie. Bezoek ook een koloniehuisje en het kolonieschooltje bij het museum. Of maak een mooie wandel- of fietstocht door de omgeving en bekijk de koloniehuisjes, het kerkje, de bosbouwschool en mandenmakerij!

UNESCO Werelderfgoed

Ruim 200 jaar later zijn de sporen van de unieke geschiedenis van beide koloniën nog steeds zichtbaar. Zowel in het landschap als in de verscheidenheid aan monumenten in de regio. Met recht zijn de Koloniën van Weldadigheid daarom ook uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Hiermee erkent het Werelderfgoedcomité van UNESCO de wereldwijde uitzonderlijke en universele waarde van de landbouwkoloniën voor armoedebestrijding. 

Dwangkolonie in Veenhuizen

Vanuit Appelscha sta je met je tweewieler in een half uur in Veenhuizen. Hier werden wezen, landlopers en bedelaars opgesloten en aan het werk gezet. Maar ook kolonisten uit andere Koloniën van Weldadigheid konden hier terechtkomen als straf voor ontucht, drankmisbruik of brutaliteit. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen leer je alles over de geschiedenis van het dorp, het bijzondere kolonielandschap en het zware werk dat verricht moest worden. Maak ook een mooie rit in de echte, oude Boevenbus die je door Veenhuizen leidt.

Museum kolonien van weldadigheid frederiksoord

Geniet van de omgeving van de Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid zijn omgeven door prachtige natuurgebieden, zoals het Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen. Stap vanuit je hotel, B&B, camper, vakantiehuis of camping bij Appelscha op de fiets en ontdek de regio in een lang weekend. Plan een fietsdagje Frederiksoord en tijdens de route van bijna 50 km zie je de sporen van het kolonielandschap direct terug in het landschap waar je doorheen komt. Na een rustdag vervolg je je weekend UNESCO Werelderfgoed met het fietsrondje Veenhuizen van ruim 36 km. Je fietst over en langs het unieke hoogveengebied Fochteloërveen richting Veenhuizen, waar je het Gevangenismuseum bezoekt.

kolonien-weldadigheid-veenhuizen en fredriksoord
fochteloerveen bij appelscha