Koloniën van Weldadigheid route Frederiksoord
Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid route 1: Frederiksoord vanuit Appelscha
Buitensportcategorie: Fietsen | Kunstroute
Totaal: 49,1 km
Startadres: Boerestreek, 8426BN Appelscha

Informatie over de route

Deze knooppunten fietsroute brengt u vanuit Appelscha via het prachtige Drents Friese Wold naar de Frederiksoord. Hier stichtte in 1818 Johannes van den Bosch de Koloniën van Weldadigheid. Een project waarmee de armoedebestrijding in Nederland een impuls moest krijgen. In 2021 werden de Koloniën door UNESCO uitgeroepen tot Wereld erfgoed.

Bezoek in Frederiksoord het museum Weldadig Oord en ontdek de passie van Johannes van den Bosch. Bij het vervolgen van je route via Wilhelminaoord, Boschoord en Zorgvlied zal het je verbazen, hoeveel je in het landschap nog terugvindt van dit project uit de 19e eeuw.

In Frederiksoord zie je de kolonie-huisjes en de woningen die je in Zorgvlied naast de kerk ziet, werden ooit door Johannes van den Bosch gebouwd als landbouwschool.

Bij Appelscha vind je verschillende opstapplaatsen, waar je makkelijk kunt parkeren, maar hier zijn ook volop overnachtingslocaties, van waaruit je zo deze fietsroute oprijdt.

Ben je geinteresseerd in de Koloniën van Weldadigheid? Fiets dan vooral ook het Rondje Veenhuizen, ook Veenhuizen is onderdeel van de Koloniën, hier vertelt het gevangenismuseum het verhaal van de tucht en de opvang van landlopers.

Accommodaties, horeca en bezienswaardigheden langs deze route: 

Boscamping Appelscha

Boscamping Appelscha

Puur genieten Op zoek naar een kleinschalige, kindvriendelijke camping met een natuurlijke...