Tips voor de leukste musea in Drenthe

Ontdek musea in Drenthe vanuit Appelscha

Musea in Drenthe

Musea in Drenthe zijn vanuit de regio bij Appelscha eenvoudig en in relatief korte tijd te bezoeken. De provincie is rijk aan vele diverse musea. Van moderne kunst, openluchtmusea, kinderspeelgoedmusea en musea waarin je ver, ver terug gaat in de tijd. Een paar tips voor enkele musea in Drenthe!

Drents Museum

Een bezoek aan het Drents Museum in Assen mag niet ontbreken tijdens je vakantie. Ruim 20 km vanaf Appelscha ligt dit mooie museum in het centrum van de Drentse hoofdstad. Er zijn verschillende exposities te zien. Ook heeft het museum het grootste poppenhuis van Nederland: dit brengt je naar het Drenthe van de 18e eeuw. Een bezoek aan dit huis is een belevenis voor jong en oud, want het wordt een historische ontmoeting met de wereld van 250 jaar geleden!

Jan Kruis Museum

Wie kent ze niet: Jan Jans en de kinderen? Strip- en reclametekenaar Jan Kruis is er wereldberoemd mee geworden in Nederland. Maar wist je dat hij een veelzijdig beeldend kunstenaar was en dat hij ook prachtige portretten en illustraties maakte van onder andere Woutertje Pieterse? In het Jan Kruis museum in Orvelte is zijn uitgebreide oeuvre te bewonderen. En teken met Jan mee, want hij laat je zien hoe je de karakters van Jan, Jans en de kinderen zelf kunt tekenen.

Hunebedcentrum Borger

Denk je aan Drenthe, dan denk je aan hunebedden. In het Hunebedcentrum in Borger ga je 150.000 jaar terug in de geschiedenis van het Hondsruggebied en ontdek je alles over de tijd van de hunebedden. Je ziet de ijstijden, de mammoet en de eerste bewoners allemaal langskomen. Of bezoek er het Oertijdpark. Op het buitenterrein van het centrum ga je terug naar de oertijd en zie je hoe onze voorouders leefden in hun huizen en boerderijen.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Een bezoek aan herinneringscentrum Kamp Westerbork zul je niet snel vergeten. Originele filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak, een grote maquette van het map en vele andere objecten in het museum geven een beeld en een gevoel van deze historische plek. Naast tentoonstellingen organiseert het museum ook diverse activiteiten, zoals theatervoorstellen en ooggetuigenlezing.

Veenpark in Barger-Compascuum

Een groot deel van Drenthe bestond vroeger uit veen. Die geschiedenis zie je terug in het Veenpark in Barger-Compascuum. Het vertelt het verhaal van de natuur, de mensen, hun werk en hun leven in de turf. Je beleeft de tijden van vroeger in twee smalspoortreinen en een boot. Stap het plaggenhuttendorp Oale Compas binnen en je proeft de sfeer van de pioniers die zich hier vestigden op het verend veen.

Jan Kruis Museum
Hunebedcentrum Borger