Kunst en cultuur

In de regio vind je verrassende locaties en collecties. Bijvoorbeeld in Oldeberkoop met z'n beeldenroute in de Parkbossen van Roodbaard, het textielcentrum HAWAR en natuurlijk de jaarlijkse Open Stal kunstmanifestatie. Bezoek het Glasatelier in Appelscha, de Art Gallery in Oosterwolde met fijnschilderwerk en keramiek of het atelier in Kunstcafé Appelscha.

In Appelscha en omliggende dorpen voert de historische route je door de regio waar Domela Nieuwenhuis de arbeiders toesprak. Appelscha wordt omringd door de Kolonieën van Weldadigheid met het gevangenis museum in Veenhuizen en de Proefkolonie in Frederiksoord. In het noorden vind je nog veel meer verrassende musea en historische plaatsen. Laat je hier inspireren! 

Musea, galeries en ateliers

In de regio vind je een aantal verrassende galerieën en ateliers, bijvoorbeeld in het kunstminnende Oldeberkoop. Maar in Groningen, Friesland en Drenthe zijn nog veel meer prachtige musea, met schitterende collecties.

Parkbossen route bij Oldeberkoop

In het dorp Oldeberkoop vind je veel prachtige historische panden, en ook een paar leuke restaurants. Oldeberkoop geniet landelijke bekendheid door de jaarlijkse kunstmanifestatie Open Stal. In Oldeberkoop liggen ook een aantal parkbossen die rond 1825 zijn aangelegd door landschapsarchitect L.P. Roodbaard. Deze parkbossen zijn door de bewoners helemaal opgeknapt en er is een verzameling kunstwerken opgesteld. Zo is in Oldeberkoop een permanente kunstroute ontstaan. Meer informatie over de parkbossen wandeling vind je in deze routekaart.

Wereld erfgoed

Bezoek de Koloniën van Weldadigheid, de Waddenzee, het Woudagemaal en het Eise Eisinga Planetarium

Sinds 2021 staan de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord en Veenhuizen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Vanuit Appelscha zijn beide plaatsen per fiets te bereiken. Ook in de dorpen Zorgvlied, Boschoord en Willemsoord vind je de sporen van de plannen van Johannes van den Bosch. 

In Noord-Nederland vind je nog meer werelderfgoed. Bijvoorbeeld het Woudagemaal in Lemmer of de Waddenzee. Ook het Planetarium in Franeker wat Eise Eisinga eigenhandig bouwde, is genomineerd voor de Werelderfgoedlijst.

Hein Mader Kunstroute

Twee verschillende routes voeren u langs de beelden van Hein Mader, zowel binnen- als buitenbeelden

De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving. De locaties van de buitenbeelden markeren culturele en historische verhalen over de omgeving en de mienskip. De binnenbeelden staan bij onder andere horecagelegenheden, hotels/bed & breakfast/campings, de bibliotheek en zorginstellingen. Zij vormen subroutes, als aanvulling op de hoofdroutes. Meer informatie over Hein Mader en zijn beelden vind je hier.

De routes starten op de Boerestreek bij TIP Appelscha,. Hier is ook het Hein Mader Kunstrouteboek verkrijgbaar. De eerste route voert u naar Oldeberkoop en terug, de tweede route gaat via het Fochteloërveen richting Haule en via Makkinga/Oosterwolde terug. Je vindt de routes hier.

.