Boekpresentatie ‘Eene quaestie van vraag en aanbod’

Veenbazen hielden alle gegevens m.b.t. de vervening bij in een zogenaamd ‘Uitgavenboek’. In de tweede helft van de 19e eeuw deed o.a. veenbaas Alle Wytze van der Sluis dit voor het veengebied rondom Appelscha. Tot in detail werd bijgehouden hoeveel werk individuele turfgravers per week verzetten en tegen welk loon. Dit gold ook voor hun vrouwen en kinderen, die turven stapelden en omkeerden.

Dit specifieke Uitgavenboek stond jaren bij de familie Jonkman in de kast. Na zijn pensionering had Jonkman voldoende tijd om het boek aan een minutieus onderzoek te onderwerpen met als resultaat het boek “Eene quaestie van vraag en aanbod” dat eind 2020 uitkwam. In dit boek komen vele facetten aan de orde, bijv. de verhouding tussen de veenbaas en de mensen die voor hem werkten.

Zaterdagmiddag 26 maart vertelt auteur Jonkman over de ontginning van het veengebied in Appelscha en welke gevolgen dit had. Na afloop van de presentatie kunt u het boek “Eene quaestie van vraag en aanbod” kopen voor € 19,50.

Kosten
€ 2,– , voor leden HVA gratis

boekenmarkt