Vaar de Turfroute

en ontdek de prachtige omgeving van Zuidoost Friesland

Turfroute varen

Beleef de provincie Friesland op het water door de Turfroute te varen. Friesland staat vooral bekend om haar vele water en natuurlijk de wadden. In de regio Appelscha ontdek je juist het andere Friesland met bossen, heidevelden, kronkelende beekjes en weilanden. Wanneer je de Turfroute vaart kun je van de verschillende natuurgebieden genieten.

De turfroute varen is een prachtige ervaring

Onderweg kun je de weidevogels in de weilanden zien broeden in het broedseizoen. Een aantal bruggetjes die je onderweg tegenkomt mag je zelf bedienen, hoe leuk is dat!  Ook zullen de vriendelijke sluiswachters je graag van dienst zijn en wellicht overhandigen ze je een leuk tasje met informatie over de omgeving.

Ligplaatsen langs de Turfroute

In de regio vind je verschillende leuke dorpjes waar je kunt aanleggen. Ligplaats Oosterwolde grenst aan de provincie Drenthe. Net over de grens ligt het mooie dorp Veenhuizen met o.a. het Nationaal Gevangenismuseum. Aanleggen in Oosterwolde kan langs de vaart en aan de sluis. Let ook even op de Hoofdbrug over de Opsterlandse Compagnonsvaart in Oosterwolde; deze unieke hefbrug heeft slechts twee pylonen, volledig gemaakt van composiet. Daarnaast kun je aanleggen in de ligplaatsen Donkerbroek, Oldeberkoop en Appelscha.

Dagje Appelscha

Varen op de Turfroute is een rustgevende en comfortabele belevenis. Wanneer je door het beboste natuurgebied bij Appelscha vaart ervaar je de rust des te meer. Naast de variatie van de diverse landschappen vanaf het water, is het ook zeker de moeite waard om aan wal te gaan. Beklim bijvoorbeeld de Bosbergtoren eens. De Bosbergtoren is maar liefst 33 meter hoog en staat op het hoogste punt van het Friese vaste vasteland. Bij helder weer kun je hier genieten van een schitterend uitzicht over het uitgestrekte Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Als je goed kijkt kun je in de verte zelfs de steden Groningen, Coevorden en Leeuwarden zien liggen. Naast de vele leuke activiteiten bij Appelscha, kan je ook heel leuk wandelen en fietsen in het Drents-Friese Wold.

turfroute varen in zuid oost friesland
turfroute varen ligplaats oosterwolde