De mooiste wandelroutes vind je bij Appelscha

Kom lekker wandelen in Friesland en ontdek o.a. het Drents-Friese Wold.

Wandelen in Friesland

Denk je aan Friesland, dan denk je allereerst aan de vele meren die er te bevaren zijn. Wandelen in Friesland is waarschijnlijk niet het eerste dat in je opkomt. Zonde, want wandelen in Friesland is uitzonderlijk mooi! Friesland kent maar liefst vier Nationale Parken en twee Nationale Landschappen. Genoeg gebieden om te wandelen in Friesland. 

Ontdek Friesland te voet

Zin om te wandelen in Friesland? Er zijn diverse Nationale Parken te bezoeken, met elk een eigen karakter. De vier Nationale Parken in Friesland zijn Lauwersmeer, Schiermonnikoog, De Alde Feanen en Drents-Friese Wold. Daarnaast zijn er twee Nationale Landschappen te vinden in Friesland: Zuidwest Fryslân en de Noordelijke Friese Wouden. Binnen deze natuurgebieden zijn er diverse mogelijkheden om al wandelend Friesland te ontdekken. 

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Wandelen in Friesland kan onder andere in het Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Het Drents-Friese Wold is te vinden naast het dorp Appelscha en op de grens met de provincie Drenthe. Wat het Drents-Friese Wold zo bijzonder maakt, is de diversiteit aan landschappen. Vanuit Appelscha wandel je direct het bosrijke gebied in. Wandel nog even door en je komt terecht bij het stuifzandgebied het Aekingerzand, ook wel de Kale Duinen genoemd. Dit maakt wandelen in Friesland een extra bijzondere beleving! 

Wandelen in Friesland over de Kale Duinen

Het Aekingerzand, oftewel de Kale Duinen, is een extra bijzonder natuurgebied en mag niet ontbreken als je gaat wandelen in Friesland. Enkele jaren geleden is het gehele gebied door Staatsbosbeheer hersteld. Het zand stoof namelijk niet meer, doordat er te veel bomen en bossen rondom het gebied stonden. Daardoor verdwenen een tal van dieren, zoals de zandhagedis en de kommavlinder. Sinds het herstel is er ruimte voor het zand om te stuiven en is het natuurgebied in ere hersteld. 

Wandelen in dit gedeelte van Friesland? Vergeet dan niet om waterdichte schoenen aan te doen. Op verschillende plekken zijn vennetjes en veentje te vinden, wat het landschap zo uniek maakt.  

wandleen bij de kale duinen appelscha in het drents friese wold
Kale Duinen wandelen met kinderen