Buitencentrum Drents-Friese Wold

Door een gunstige ligging direct naast de snelweg Drachten-Emmen (N381) is het buitencentrum in Appelscha , met een ruime parkeergelegenheid, een perfect begin voor een tocht door het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Binnen kun je ervaren, wat er buiten allemaal te beleven valt..

Door de bomen het bos niet meer zien? In het Buitencentrum is dit niet het geval. De expositie Grenzeloos Wold is zo gemaakt dat je door de bomen het bos juist wel goed gaat begrijpen. Dwars door het gebouw ligt een boom. Op een speelse manier worden de functies van de wortels, de stam en de bladeren uitgelegd. Een picknick met de bosdieren, informatiepanelen en een winkel met een bijzonder aanbod van natuur- en steekproducten maken het geheel compleet.

Natuurlijk zijn er ook medewerkers en vrijwilligers die je graag meer vertellen over het Nationaal Park. Achterin het Buitencentrum is een echte ‘werkkamer van de boswachter’ ingericht, oftewel het Boswachterslab. Ontdek zelf wat daar tentoongesteld staat, zoals botten, veren en schedels en bekijk je eigen natuurvondst door de microscoop.

Ervaar de verschillende landschappen van het Drents-Friese Wold door op pad te gaan: er zijn vele wandel- en fietsmogelijkheden. In het Buitencentrum is daar voldoende informatie over beschikbaar.

Blotevoetenpad

Heel veel voeten hebben het al uitgeprobeerd: het blotevoetenpad. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit, en lopen maar! Voel met je blote voeten het zand tussen je tenen, het koele water, zacht prikkende dennennaalden en takjes. Een prikkelende wandeling voor je blote voeten, die meestal toch verstopt zitten in een paar schoenen.

Buiten

Vlak bij het centrum is er voor kinderen een speelbos, een kabouterpad en een dierenvriendjespad. Daar is ook het familiepad, een volledig verhard pad van ruim 2 kilometer met een aantal speciale voorzieningen voor blinden en slechtzienden. Het pad is ook geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn en gebruik moeten maken van een rollator of scootmobiel. Het gehele jaar door worden kinderactiviteiten, lezingen, workshops, cursussen en excursies georganiseerd.

Openingstijden

Het centrum is (bijna) alle dagen geopend. Alleen op 1e kerstdag en nieuwjaarsdag is het centrum gesloten. De normale openingstijden zijn van 10 - 17 uur. In de winterperiode (november - maart): woe, zat, zon van 11.00 - 16.00. I.v.m. corona kunnen de openingstijden afwijken.

Zien en doen

Veilig genieten van de omgeving, de natuur en cultuur

Huur een fiets, maak een lange wandeling of bezoek een museum. In de omgeving bij Appelscha is volop ruimte om te ontspannen. Kom mountainbiken bij Appelscha, Golfen op de Hildenberg, fietsen of paardrijden in het Drents Friese Wold of wandelen in het Fochteloërveen.

In de uitgestrekte natuurgebieden kan het zelfs zijn dat je niemand tegenkomt. Waar kan dat nog? Door de bossen, midden in het groen en over heidevelden. Ronddwalen, zonder te verdwalen doe je met het wandelknooppunt. Liever een vaste route? Ook die zijn er genoeg. Het gebied gaat je gegarandeerd verrassen, het is écht een ander stukje Friesland.

Houd er rekening mee dat je vooraf moet reserveren ivm RIVM maatregelen. Bekijk hier de mogelijkheden in december: