Wil je wandelen en ontspannen in de natuur? Dan is de wandelroute ‘Rondje Diakonieveen, Catspoele en Dellebuursterheide‘ een ideale wandeling als je ongeveer 1,5 uur lekker wilt uitwaaien. In bijna 7 km loop je door twee prachtige, unieke natuurgebieden. Daarbij passeer je ook de Catspoele, die voor de Dellebuursterheide ligt. Je maakt een wandeling waarbij je de overblijfselen van een bijzondere geschiedenis terugziet in de natuur.
Historie van het Diakonieveen
Wanneer je het Diakonieveen inloopt, wandel je om een aantal plassen heen die met elkaar in verbinding staan. De plassen zijn grotendeels ontstaan doordat de kerkelijke armenzorg (diakonie) in het gebied turf afgroef. De diakonie zorgde voor de armen en met de opgegraven turf kon de plaatselijke bevolking het in de winter warm houden. Nu snap je vast ook wel hoe het natuurgebied aan zijn naam komt.
In het gebied kom je stukjes heide, een beboste stuifwal en een pingoruïne tegen. De pingoruïne is een overblijfsel uit de IJstijd, toen een ondergrondse ijslens de bodem opdrukte. Toen het ijs smolt, ontstond de pingoruïne die een vorm van een ringvormige krater heeft. Om de pingoruïne heen ligt de stuwwal met bomen, waardoor het geheel er heuvelachtig uitziet.
Libellenpracht in de Catspoele
Langs de Tjonger liggen de Dellebuursterheide en de Catspoele. Beide zijn, net als het Diakonieveen, eigendom van It Fryske Gea. De Catspoele is een prachtige ven met heel helder water, omgeven door heide en bomen. Het behoort tot één van de soorten-rijkste libellenvennen van Nederland. Bijna 40 van de 71 in Nederland voorkomende libellensoorten planten zich hier voort.
Bij de Catspoele is een ‘libellenvlonder’, zodat je hier mooie foto’s kunt schieten. Er zijn bezoekers geweest die op de vlonder een levendbarende hagedis aantroffen, die zich hierop aan het opwarmen was. Wie weet heb jij dat geluk ook!
Variatie op de Dellebuursterheide
Al wandelend langs de Catspoele kom je uit in de Dellebuursterheide, dat in het Fries Delleboersterheide wordt genoemd. Die laatste naam zie je ook op de borden bij het natuurgebied staan. Het is een afwisselend beekdallandschap met heide, rivierduintjes, een pingoruïne, hoogveen en schraalgraslanden. Er leven hier veel verschillende diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan de kraanvogel, geelgors, heideblauwtjes, reptielen en dassen. Ook grazen er in het gebied exmoorpony’s en Drentse heideschapen.
De Dellebuursterheide is 195 hectare groot en tijdens de wandelroute passeer je alle verschillende landschappen. Wil je met je kinderen een mooie wandeling maken, dan is dit natuurgebied ideaal. Door de grote weidse heide verlies je je kinderen niet snel uit het oog als ze voor je uit rennen.
Genieten van de after-hike
Na een fijne wandeling trakteer je jezelf natuurlijk op een drankje met iets lekkers erbij. In zowel Oldeberkoop als Nijeberkoop heb je de mogelijkheid om bij de lokale horeca binnen of op het terras te genieten van de after-hike.
Praktische informatie
Je kunt de wandelroute op twee verschillende punten starten. Parkeer je auto of fiets bijvoorbeeld op het kleine parkeerterrein aan de Grindweg in Nijeberkoop. Hier start je je wandeling vanaf knooppunt 38, in het Diakonieveen. Of parkeer je wagen of tweewieler op het wat grotere parkeerterrein aan de Alberdalaan en start vanaf knooppunt 90. Deze parkeerplaats ligt tussen de Dellebuursterheide en Diakonieveen in.