Drenthepad: wandel de Friese etappes

Rust, ruimte, wijdse uitzichten en prachtige natuurgebieden!

Drenthepad: wandel de Friese etappes bij Appelscha

Bij het Drenthepad denk je misschien niet meteen aan Friesland. Toch loopt een klein deel van deze lange afstandswandeling van circa 324 kilometer in Drenthe door een klein deel van Friesland. Om precies te zijn: bij Appelscha. Deze streek is ideaal als uitvalsbasis voor mooie wandeltochten in een prachtig landelijk landschap. Wandel de twee Friese etappes van het Drenthepad in twee dagen en verblijf in een van de vele overnachtingslocaties bij Appelscha.

Drenthepad etappe 4: van Diever naar Appelscha

Etappe 4 van het Drenthepad van 21,9 kilometer loopt van Diever naar Appelscha. Vanuit het  pittoreske Drentse esdorp Diever wandel je eerst door een paar buurtschappen. Onderweg passeer je een hunebed. Drentser wordt het niet! Al snel sta je in het Drents-Friese Wold. Het is een van de grootste natuurgebieden van Nederland, met ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Je komt het tijdens je wandeling in dit Natura2000-gebied allemaal tegen. Dichter in de buurt van Appelscha kom je na het bosgebied op de ruimte: in het Aekingerzand, ook wel Kale Duinen genoemd, heb je een prachtig wijds uitzicht. Beklim zeker de uitkijktoren, die aan de rand van het zandverstuivingsgebied staat. Na deze mooie wandeling heb je bij Appelscha ruime keuze uit overnachtingslocaties.

Overnacht bij Appelscha

Een overnachting bij Appelscha is ideaal als je het Drenthepad wandelt. In de regio heb je ruime keuze uit diverse accommodaties: van een bed & breakfast en hotel tot een overnachting in een vakantiehuis of chalet op de camping. Rust uit van de Drentse etappe bij een van de vele horecagelegenheden en geniet van een heerlijke snack, diner of drankje. Dat heb je wel verdiend!

Drenthepad etappe 5: van Appelscha naar Veenhuizen

Start je de volgende dag vanuit Appelscha aan etappe 5 van 15,4 kilometer, beklim dan eerst de Bosbergtoren. Op 33 meter hoogte zie je je eindbestemming van die dag misschien wel liggen! Vanuit Appelscha wandel je vervolgens al snel naar het prachtige hoogveengebied Fochteloërveen. Een uniek stuk natuur, want het is een van de laatste hoogveengebieden in Europa én de enige plek in Nederland waar kraanvogels broeden. De eindbestemming van deze mooie route is Veenhuizen, dat tot UNESCO Werelderfgoed behoort. De historie van deze voormalige strafkolonie van de Koloniën van Weldadigheid zie je goed terug in het Gevangenismuseum. Een mooie afsluiter van je Drentse wandeltweedaagse in Friesland!

wandelen in de omgeving van appelscha
Drenthepad Uitkijktoren Aekingerzand