Tips voor de leukste musea in Friesland

Ontdek musea in Friesland vanuit Appelscha

Musea in Friesland

Wie graag musea bezoekt, is in Friesland aan het juiste adres. In deze provincie vind je vele, diverse musea waar je een ochtend of middag cultuur snuift. Vanaf je vakantieadres bij Appelscha hoef je niet ver te rijden om een leuk cultuuradres te bezoeken. Lees enkele leuke tips voor interessante musea in Friesland!

Heksenmuseum in Appelscha

Een uniek museum in Friesland vind je al dicht bij je vakantieverblijf: Heksenmuseum de Heksehoeve in Appelscha. In de zomermaanden opent heks Margarita de deuren van haar museum en leer je hoe het is om een heks te zijn. Met een speurtocht ga je ook door het buitenmuseum, waar je allerlei bijzondere bomen, planten en kruiden tegenkomt. Ook is er een buitenterras en winkeltje. Met dit uitje heb je gegarandeerd een magische dag!

Museum Dr8888

Een kleine 20 minuten rijden vanaf Appelscha sta je al in een van de meest toonaangevende musea voor moderne kunst in Noord-Nederland: Museum Dr8888. Het heeft een bijzondere (inter)nationale collectie met werken van onder andere Thijs Rinsema en Theo van Doesburg. Ook geeft het museum een boeiend overzicht van de beeldende kunst van de 20e eeuw met de nadruk op werken uit het Interbellum.

Fries Museum in Leeuwarden

Ben je in Friesland, dan bezoek je natuurlijk het Fries Museum. Duik de Friese wereld in en je leert van alles over de elf steden en het platteland, de relatie met het water en de plek van Friesland in de wereld. Wie waren Mata Hari en Grutte Pier en wat maakten de Friezen mee tijdens de Tweede Wereldoorlog? Alle antwoorden, en nog veel meer, ontdek je in het museum. Het Fries Museum staat midden in Leeuwarden, dus ontdek na het museumbezoek ook deze mooie provinciestad!

Eise Eisinga Planetarium in Franeker

Een bijzonder museum is het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Hier stap je het oudst werkende planetarium ter wereld binnen. Het wereldberoemde astronomische uurwerk van Eisinga bewonder je in de Planetariumkamer. Het model van de zon met de zes planeten die eromheen draaien, werkt nog steeds. Ook zijn er vaak tijdelijke tentoonstellingen te zien. En leuk weetje: het museum is kandidaat voor de nominatie van UNESCO Werelderfgoed.

Museum de Heksehoeve in Appelscha
Fries Museum