Fietsronde Blauwe Bos – Fochtelooërveen
Fietsronde Blauwe Bos - Fochtelooërveen bij Appelscha
Buitensportcategorie: Fietsen
Totaal: 71,3 km
Startadres: Boerestreek, 8426BN Appelscha

Informatie over de route

Fietstocht die verschillende natuurgebieden doorkruist. Bij Appelscha fiets je in het Drents-Friese Wold, dan rijd je door het Fochtelooërveen en halverwege rijd je door het prachtige Blauwe Bos. Je komt ook langs verschillende vaarwegen, dus verbaas je niet, als er een tijd een bootje met je meevaart, bijvoorbeeld bij de Opsterlandse Compagnonsvaart of de Haulerwijkstervaart. Ook brengt deze route je door verschillende plaatsen met een zeer eigen karakter. Vanuit Appelscha rijd je naar Veenhuizen, het gevangenisdorp wat in 2021 de werelderfgoedstatus verkreeg, als onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid. Neem hier vooral even de tijd om de bijzondere woningen met de stichtelijke spreuken op de voorgevels te bekijken en als je genoeg tijd hebt: bezoek het gevangenis museum, echt een aanrader!

Vanuit Veenhuizen rijd je door naar Haulerwijk. In de tijden van de vervening zijn hier de verschillende kanalen (of wijken) aangelegd om de turf af te voeren. Je komt door het centrum van Haulerwijk, waar je onderweg ook wel even gelegenheid voor een kopje koffie of een lunch hebt. Vanuit Haulerwijk rijd je door het prachtige Blauwe Bos.

De reis gaat verder via Waskemeer en Donkerbroek. Je rijdt hier door het open landschap en je volgt de Opsterlandse Compagnonsvaart. Dit is tevens de Turfroute, een vaarroute waar vroeger de turf werd afgevoerd, en waar nu plezierjachten deze Turfroute varen. Ook voor de plezierjacht een belevenis, de Turfroute heeft meerdere kleine bruggen die men zelf kan bedienen. Uiteindelijk kom je langs Oosterwolde, de grootste plaats in de regio met een eigen winkelcentrum en gezellige terrassen langs de Compagnonsvaart. In Oosterwolde kom je ook langs het Biosintrum. Dit is het meest duurzame gebouw van Ooststellingwerf. Hier is tevens een campus voor duurzame ontwikkeling, waar studenten allerlei proefvelden hebben aangelegd.

Tussen Oosterwolde en Appelscha kom je nog één keer langs de Turfroute, hier ligt de sluis waar als je geluk hebt wel een paar plezierbootjes worden geschut.

Veenmusea in Noord-Nederland

Accommodaties, horeca en bezienswaardigheden langs deze route: 

De Herberg in Waskemeer

De Herberg in Waskemeer

Alcoholvrij dorpscafé in het hart van Waskemeer In het hart van Waskemeer, in het noorden van de...

Café Donkerbroek

Café Donkerbroek

Met rijke historie Café Donkerbroek staat in de kern van Donkerbroek en heeft een rijke historie....