De mooiste gravelroutes in Noord-Nederland

Gravelbiken is een perfecte manier om Nederland te ontdekken. Je hebt het plezier van het buiten lekker actief bezig zijn, terwijl er ook ruimte is om te ontspannen en te genieten. Die combinatie maakt dat steeds meer mensen het gravelbiken ontdekken.

De gravelbike is een fiets die tussen een mountainbike en een racefiets in zit. Simpel gezegd: De banden van de fiets lijken op die van een mountainbike, terwijl het stuur en het frame meer weg hebben van een racefiets.

De gravelbike is geschikt voor verschillende ondergronden: je kunt er op zowel onverharde als verharde paden fietsen. Lekker ontspannen kilometers wegtrappen of jezelf het snot voor de ogen rijden? Aan jou de keus!

Tips voor drie gravelroutes

Is jouw hobby gravel vreten of wil je het eens proberen? Stap dan op de fiets in het Buitensport Walhalla en ontdek de mooiste gravelroutes in Noord-Nederland. Drie tips voor mooie gravelbikeroutes bij Appelscha:

# Tip 1: Doorkruis het Drents-Friese Wold in 50 km

Nationaal Park Drents-Friese Wold is een veelzijdig natuurgebied waar het fijn gravelbiken is. In deze gravelroute van 50 km zitten veel parels van paden, je kamt het gebied flink uit. Je start in Appelscha, waar je al snel het bos induikt. De route komt langs Oude Willem, een redelijk nieuw natuurgebied.

Nét na de helft van de route heb je een fijne pauzeoptie bij de Wapser Herberg. Wij adviseren de cheesecake.

Vervolg je route richting Doldersum en de koloniebossen van Boschoord. Het laatste deel gaat over de bochtige schelpenpaden van het Aekingerzand/Kale Duinen. Het venijn zit ‘m in de staart, die laatste paar heuveltjes gaan in je benen zitten.

# Tip 2: Gevarieerde graveltocht van 80 km

Maak je graag wat kilometers op de fiets, ga dan voor de gravelbikeroute van 80 km bij Appelscha. Het is een zeer gevarieerde route met allerlei soorten paden, waarbij je flinke stukken van het Drents-Friese Wold meeneemt. Waar geen gravel ligt hebben we mooie doubletracks voor je opgezocht. Zo blijf je onverhard door het landschap cruisen.

De start is wederom in Appelscha. Via de schelpenpaadjes over de Kale Duinen fiets je richting Zorgvlied, Doldersum en dan door het mooie coulissenlandschap rondom Vledder.

Vanaf Vledder ga je richting UNESCO Werelderfgoed, naar Frederiksoord en Wilhelminaoord. Dat UNESCO hier het gebied beschermt, heeft overigens niets met de heerlijk knarsende paden te maken. Maar het komt ons wel verdraaid goed uit! In deze voormalige Proefkolonie van de Kolonie van Weldadigheid liggen namelijk een paar lekker lange stroken gravel. Via Diever en Oude Willem kom je weer in Appelscha.

# Tip 3: Afwisselende én wintergeschikte route van 60 km

Zoek je een gravelroute die ook in de winter heel geschikt is om te fietsen, dan is de route van 60 km een aanrader. Op deze route fiets je over mooie fietspaden, landweggetjes en grindpaden. Na een mooie tocht door de bossen van het Drents-Friese Wold ga je via Diever en Wapse over het fietspad door het Doldersummerveld. Hier heb je een prachtig, weids uitzicht over het heidereservaat. Na een aantal kilometers door de koloniebossen van Boschoord ga je over landweggetjes richting Boyl en Elsloo, langs de Schaopedobbe door de weilanden naar Langedijke, om vervolgens weer uit te komen in Appelscha. Op deze route heb je voldoende rustpunten om even af te stappen en wat te drinken of een terrasje te pakken.

Centrale ligging voor andere gravelbikeroutes

Breng je je vakantie in de regio van Appelscha door, dan kun je natuurlijk ook gravelbikeroutes in Drenthe, Groningen of Friesland fietsen. Dat is het grote voordeel van de centrale ligging van Appelscha in Noord-Nederland! Huur je gravelbike bij Fietsservice Kramer en maak de nodige meters. Veel plezier!

 

Mooiste gravelroutes in Noord-Nederland
Gepost op: 28 september 2023

Leuk om door te lezen

Beleef de geschiedenis op de fiets

Beleef de geschiedenis op de fiets

Soms fiets je door een voor jou onbekende regio en vraag je je misschien af wat de geschiedenis is van dat gebied. Of de historie van een...

Vier schaatstips voor jouw vakantie

Vier schaatstips voor jouw vakantie

Schaatstips voor jouw vakantie | Menig hart gaat sneller kloppen als de temperaturen dalen. Zal het deze winter mogelijk zijn om op de ijzers te...

Bezoek Drentse musea vanuit Appelscha

Bezoek Drentse musea vanuit Appelscha

Bezoek Drentse musea | Appelscha ligt centraal in Noord-Nederland. Dat is een groot pluspunt voor cultuurliefhebbers die tijdens hun vakantie graag...

Fiets de kunstroute bij Appelscha

Fiets de kunstroute bij Appelscha

Ben je een kunst- en fietsliefhebber en combineer je beide zaken graag tijdens een weekend weg of op vakantie? Fiets dan de Kunstroute bij Appelscha...

Op kamp bij Appelscha

Op kamp bij Appelscha

Staat er dit jaar weer een school- of groepskamp op de planning? Of zoek je een geschikte accommodatie of kampeerboerderij voor jouw sportvereniging...

Vier de wintersport bij Appelscha

Vier de wintersport bij Appelscha

Begint het al te kriebelen als je de reclame van de wintersport in het Zilltertal op tv ziet? Of twijfel jij nog of jullie met het hele gezin de...