Wandel drie etappes van het Stellingenpad in drie dagen

Een wandelroute die nog geen jaar bestaat en nu al de titel ‘Beste wandelroute van de Benelux 2023’ heeft gekregen. Een bijzondere én terechte prestatie! Het Stellingenpad is een prachtig nieuwe langeafstandswandeling van circa 250 km die je door een nog rustig en grotendeels onontdekt gebied leidt. Het voert je door mooie natuurgebieden, langs pittoreske en authentieke dorpen en biedt je een uniek kijkje in de geschiedenis, cultuur en taal van de Stellingwerven.

Wandelweekend plannen

Het Stellingenpad is opgedeeld in 15 etappes, van 12 tot 28 km per etappe. Etappes die goed aan elkaar te koppelen zijn en waarmee je een mooie trektocht kunt maken. Je kunt alle etappes achter elkaar wandelen, maar je kunt de etappes ook afzonderlijk afleggen. Het officiële startpunt van de route is Appelscha. Zoek je een route van het Stellingenpad voor een lang weekend wandelen? We hebben een mooie wandelroute voor je samengesteld voor drie dagen:

Dag 1: Etappe 9 – Oldeberkoop – Donkerbroek

Na een goede nacht slapen in Oldeberkoop, begin je na een goed gevuld ontbijt aan de eerste etappe van jouw driedaagse wandeltocht. Je start in het pittoreske en historische brinkdorp van Ooststellingwerf, met de Bonifatiuskerk als het historisch middelpunt. Na een wandeling door de landerijen buiten Oldeberkoop kom je in het grote en weidse heidegebied de Delleboersterheide. Deze loopt als het ware door in het natuurgebied Diakonievene bij Nijeberkoop. Hier zie je de gevolgen van het afgraven van het veen terug bij de oude pingoruïne, die in de ijstijd ontstond. Vervolgens wandel je langs rustige landweggetjes naar het riviertje de Tjonger, die in het Stellingwerfs De Kuunder heet. Nadat je onder de N381 bent doorgekomen, sta je in het wandelbos Ontwijk, dat in de eerste helft van de 19e eeuw werd aangelegd als landgoed. Je hebt hier grote kans om reeën te spotten! Je eindigt deze etappe van 17,5 km in Donkerbroek, waar het tijd is voor de after-hike op het terras bij een van de horecagelegenheden. Nagenieten met een lekker hapje en drankje en dan op tijd naar bed, want de volgende dag staat een langere etappe op de planning.

# Tip: De Bonifatiuskerk in Oldeberkoop. Het behoort tot een van de oudste kerken van Zuidoost-Friesland. De bouw van de oudste delen van de kerk is waarschijnlijk rond 1125 voltooid.

# Tip: Ga je in juli of augustus het Stellingenpad wandelen, bezoek dan de kunstroute ‘Open Stal’ in Oldeberkoop.

# Tip: Breng je de nacht door in Oldeberkoop, maak dan een avondwandeling in het Koepelbos, waar je de Kunstroute kunt wandelen.

# Tip: Bij Donkerbroek heb je keuze uit diverse B&B’s, vakantiehuizen of campings, zoals B&B’s De Gouden Vlo of Joke’s Bed en Brochje.

# Dag 2: Etappe 10 – Donkerbroek – Bakkeveen – Haulerwijk

Vandaag wandel je de langste etappe van het Stellingenpad, namelijk 28,1 km. De eerste kilometers voeren je door de weilanden naar het natuurgebied Duurswouderheide. Het is het grootst overgebleven heideveld van Friesland. Na heide volgt een mooi bosgebied, waar je ook de Sterrenschans passeert. Een historisch verdedigingswerk uit de 18e eeuw. Vermoedelijk werd de schans gebruikt voor militaire oefeningen. Je passeert vervolgens Bakkeveen om uit te komen in het Mandefjild. Het is een pronkstuk van It Fryske Gea, want met de heidevelden, bos, vennen en een zandverstuiving is het dé plek voor een mooie natuurwandeling. Geniet van de Drentse heideschapen en Exmoorpony’s, die je hier ongetwijfeld treft. Met een vervolg door de weilanden, kom je uit in het Blauwe Bos bij Haulerwijk. Een sprookjesachtig bos dat zijn naam te danken heeft aan de blauwachtige sparren. Het bos herbergt diverse reeën, randvogels en amfibieën. Nog een paar stappen te gaan richting Haulerwijk, en je kunt bij jouw overnachtingslocatie heerlijk uitpuffen van deze lange wandeling. Na een heerlijk diner bij een van de horecagelegenheden, slaap je vannacht op rozen.

# Tip: Bewonder de diverse vennetjes op de Duurswouderheide. Het zijn vermoedelijk allemaal pingoruïnes, ontstaan in de ijstijd. In de Middeleeuwen werd de heide ook bewoond en woonden de mensen dicht bij deze vennen.

# Tip
: Bezoek Landgoed De Slotplaats in Bakkeveen. Het is eeuwenoud landgoed, in 1668 aangelegd. In het prachtige landhuis en restaurant De Slotplaats krijg je duurzaam en streekeigen lekkernij voorgeschoteld.

# Tip: In Haulerwijk heb je het gezellige eetcafé Pand 1880, waar je terechtkunt voor een hapje en een drankje.

# Dag 3: Etappe 14 – Haulerwijk – Oosterwolde

Deze dag loop je etappe 14 van het Stellingenpad, alleen in omgekeerde volgorde; niet van Oosterwolde naar Haulerwijk, maar in tegengestelde richting. Doordat alle etappes van het Stellingenpad de knooppuntenroute volgen, kun je alle etappes lopen zoals jou het beste uitkomt. Deze dag wandel je 12,1 km en kom je door voor jou bekend, gebied, het Blauwe Bos. Vandaag loop je in het bos in zuidelijke richting, richting Haule. Nadat je het dorp uit bent, kom je in een prachtig, landelijk gebied. Hier ervaar je complete rust, doorbroken door vogelgezang en een enkele tractor of ander landbouwvoertuig. Bekijk bij de overgang over de riviertje Boven-Kuunder of de Tjonger aan de zijde van Haule ook een beeld van beeldhouwer Hein Mader. Uiteindelijk kom je uit in het buurtschap Jardinga, achter Oosterwolde. Het is een eeuwenoud gebied, waar bijvoorbeeld in de middensteentijd een slachtplaats van oerossen was. Hier voert de route je over het Jardingapad naar het liefdesbrugje, dat over het beekje Grootdiep ligt. Vervolgens wandel je langs de volkstuinen naar het centrum van het brinkdorp Oosterwolde. Jouw wandelweekend zit erop! Tijd voor de after-hike op een van de terrassen van de plaatselijke horeca.

# Tip: Beeldhouwwerk Balans van beeldhouwer Hein Mader tussen Haule en Oosterwolde in. Het beeld benadrukt de precaire balans tussen zand en veen, oftewel nat en droog, waar de Hauler samenleving eeuwenlang mee te maken heeft gehad.

# Tip: Bezoek de Dorpskerk met klokkenstoel in Oosterwolde, waar je langsloopt. Deze kerk is in 1735 gebouwd. Bij de kerk met kerkhof staat ook een dubbele houten klokkenstoel met schilddak.

# Tip: In Oosterwolde kun je heerlijk after-hiken bij een van de vele eetcafés en restaurantjes in het centrum van het dorp.

Goed om te weten

# Het wandelboekje over het Stellingenpad is te koop bij het TIP-kantoor in Appelscha.

# In het Stellingenpad is een extra lus die van de Prikkedam bij Makkinga naar Oosterwolde gaat (etappe 13). Daardoor lijkt het misschien dat etappe 12 (van Westervelde naar Appelscha) en etappe 13 niet goed op elkaar aansluiten. Geen nood: in het wandelboekje staat het correct weergegeven.

# Vind je 250 km wandelen nèt iets te veel van het goede? Dan is de wandelroute 100 km van Appelscha een mooi alternatief. Maak je liever korte wandelrondes, kijk dan op onze website voor vele, andere wandelroutes.

Wandel drie etappes van het Stellingenpad
Gepost op: 17 mei 2024

Leuk om door te lezen

Fiets de Klokkenstoelentocht

Fiets de Klokkenstoelentocht

Ben je in Friesland, dan kan je ze bijna niet missen: klokkenstoelen. In deze noordelijke provincie is namelijk het merendeel van alle...

Wandelen en ontspannen in de natuur

Wandelen en ontspannen in de natuur

Wil je wandelen en ontspannen in de natuur? Dan is de wandelroute ‘Rondje Diakonieveen, Catspoele en Dellebuursterheide' een ideale wandeling als je...

Gravelbiken op vakantie

Gravelbiken op vakantie

Ben je van plan om te gravelbiken op vakantie? Dan is het Buitensport Walhalla bij Appelscha dé ideale locatie voor deze buitenactiviteit. Vele...

Schaatsen in de natuur

Schaatsen in de natuur

Het is winter. Met de vrieskou in ons land vriezen sloten en plassen in Nederland al snel dicht. Voel je de schaatskoorts al stijgen? Bind de ijzers...

Beleef de geschiedenis op de fiets

Beleef de geschiedenis op de fiets

Soms fiets je door een voor jou onbekende regio en vraag je je misschien af wat de geschiedenis is van dat gebied. Of de historie van een...

Vier schaatstips voor jouw vakantie

Vier schaatstips voor jouw vakantie

Schaatstips voor jouw vakantie | Menig hart gaat sneller kloppen als de temperaturen dalen. Zal het deze winter mogelijk zijn om op de ijzers te...

Bezoek Drentse musea vanuit Appelscha

Bezoek Drentse musea vanuit Appelscha

Bezoek Drentse musea | Appelscha ligt centraal in Noord-Nederland. Dat is een groot pluspunt voor cultuurliefhebbers die tijdens hun vakantie graag...

Fiets de kunstroute bij Appelscha

Fiets de kunstroute bij Appelscha

Ben je een kunst- en fietsliefhebber en combineer je beide zaken graag tijdens een weekend weg of op vakantie? Fiets dan de Kunstroute bij Appelscha...