Wandelen bij Appelscha: lees het reisverslag van de 100 km wandeling

Wandelen bij Appelscha | Een route van 100 kilometer wandelen in vijf dagen. Het kan bij Appelscha. Sterker nog, Bertha Middendorp deed het gewoon! Alle dagen hield ze bij hoe ze de lange afstandswandeling beleefde en in beeld legde ze vast wat ze onderweg tegenkwam. Deze wandeling en nog andere routes vind je ook op onze site!

Etappe 1: Appelscha-Elsloo

Soms ruik je de herfst ook al zomert het nog. Deze zin uit een lied van Robert Long, kwam in mij op toen ik vanochtend de eerste kilometers wandelde. De ergste warmte is voorbij. Het oogsten kan beginnen. Wat is het anders om in je eentje te wandelen. Wat een rust, wat een ruimte. Je oog valt op andere dingen, je neemt pauze wanneer het jou goeddunkt, je hoort de stilte. Prachtige route met een paar pittige stukken in de zon en door het mulle zand. Het lichaam voelt nog redelijk fit, hoop dat dat morgen ook nog zo is.

Wandelen bij Appelscha Wandelen bij Appelscha Wandelen bij Appelscha Kale Duinen

Etappe 2: Elsloo-Egypte

De route had een paar lange rechte stukken en die vind ik al snel saai. Er was echter genoeg afleiding in de berm. Bloemen en planten in alle soorten en ik wist nog gewoon de meeste namen: rode klaver, witte klaver, zuring, margrieten, paardenbloem, boterbloem, wikke, kamille, kattenstaarten en pispotten. De laatste twee heten vast anders maar zo ken ik ze. Verder veel water foto’s vandaag. Tot morgen!

Wandelen bij Appelscha Wandelen bij Appelscha Wandelen bij Appelscha

Etappe 3: Egypte – Duurswouderheide

Er ontstaat na drie dagen een patroon. Het eerste uur ben ik vooral bezig met alles wat niet lekker zit. Daarna loop ik twee uur echt lekker door en vind ik het bijna jammer om pauze te houden. Na de eerste pauze heb ik weer moeite om in mijn loopritme te komen en sta ik bij van alles en nog wat stil voor een fotomoment. Na de lunch zit het tempo er weer in en voor ik het wist was ik vandaag al weer bij mijn auto. Het scheelt echt dat het wat koeler weer is. Ik vond de route van vandaag mooi. De kers op de taart vandaag, waren de vier vliegtuigen die overkwamen toen ik op een bankje lag om de wolken te fotograferen. Morgen dag 4 alweer! Tot dan.

Wandelen bij Appelscha Wandelen bij Appelscha Wandelen bij Appelscha

Etappe 4: Duurswouderheide – Weperpolder

Het was vandaag fantastisch! Echt waar. Ook al viel het met bakken uit de hemel, ik heb een top ochtend gehad. Manoeuvreerde ik eerst nog voorzichtig om de plassen heen, eenmaal nat voelde ik mij volledig weer kind en stampte ik in iedere plas nog ff wat harder. Niemand kom je tegen. De postbode in Haule was de enige ziel die ik tegenkwam en we wisselden een blik van verstandhouding naar elkaar. De route was geweldig, ik ga m nog een keer doen als het droog is. Gelukkig was het goed mogelijk om deze route op te splitsen in twee delen. Dus was ik blij dat ik na 3 uur weer iets droogs aan kon trekken. Eind van de middag heb ik deel twee gelopen. En zo’n dag heeft nog net wat meer afzien en belevenis dan de vorige 3 etappes. Ik ga de kranten in mijn schoenen verversen, hoop dat ze morgen weer droog zijn. Tot morgen!

Wandelen bij Appelscha Wandelen bij Appelscha Wandelen bij Appelscha

Etappe 5: Weperpolder-Appelscha

De laatste dag begon met het beklimmen van de Weperbult. Prachtig uitzicht. Ook vandaag weer een prachtige route. Blijf het bijzonder vinden om kilometers te lopen zonder andere mensen tegen te komen. Wandelen in je eentje zorgt ervoor dat je veel meer ziet van de dingen om je heen. Het waren 5 geweldige dagen. Sommige mensen lopen een voettocht naar Rome of naar Santiago de Compostela. Toch voelde deze route voor mij een beetje als een pelgrimstocht. Houdt mijn lichaam dit vol? Vind ik het leuk in mijn eentje? Kom ik mezelf tegen? Nou mijn lichaam heeft het super goed volgehouden tot mijn eigen verbazing. Ik vond het erg leuk om in mijn eentje de dag door te brengen. Sterker nog ik vond mezelf een heel prettig gezelschap. Het was een leuke verrassing om de laatste kilometer te worden opgewacht met gladiolen en thuis voor de deur een doos chocola te vinden. Het was hartverwarmend om alle aanmoedigingen en reacties van jullie te mogen lezen. Kortom het was een feestje! Een dikke vette aanrader. Ik ga ff lekker nagenieten.

Wandelen bij Appelscha Wandelen bij Appelscha Wandelen bij Appelscha

Gepost op: 17 juni 2024

Leuk om door te lezen

Fiets de Klokkenstoelentocht

Fiets de Klokkenstoelentocht

Ben je in Friesland, dan kan je ze bijna niet missen: klokkenstoelen. In deze noordelijke provincie is namelijk het merendeel van alle...

Wandelen en ontspannen in de natuur

Wandelen en ontspannen in de natuur

Wil je wandelen en ontspannen in de natuur? Dan is de wandelroute ‘Rondje Diakonieveen, Catspoele en Dellebuursterheide' een ideale wandeling als je...

Gravelbiken op vakantie

Gravelbiken op vakantie

Ben je van plan om te gravelbiken op vakantie? Dan is het Buitensport Walhalla bij Appelscha dé ideale locatie voor deze buitenactiviteit. Vele...

Schaatsen in de natuur

Schaatsen in de natuur

Het is winter. Met de vrieskou in ons land vriezen sloten en plassen in Nederland al snel dicht. Voel je de schaatskoorts al stijgen? Bind de ijzers...

Beleef de geschiedenis op de fiets

Beleef de geschiedenis op de fiets

Soms fiets je door een voor jou onbekende regio en vraag je je misschien af wat de geschiedenis is van dat gebied. Of de historie van een...

Vier schaatstips voor jouw vakantie

Vier schaatstips voor jouw vakantie

Schaatstips voor jouw vakantie | Menig hart gaat sneller kloppen als de temperaturen dalen. Zal het deze winter mogelijk zijn om op de ijzers te...

Bezoek Drentse musea vanuit Appelscha

Bezoek Drentse musea vanuit Appelscha

Bezoek Drentse musea | Appelscha ligt centraal in Noord-Nederland. Dat is een groot pluspunt voor cultuurliefhebbers die tijdens hun vakantie graag...

Fiets de kunstroute bij Appelscha

Fiets de kunstroute bij Appelscha

Ben je een kunst- en fietsliefhebber en combineer je beide zaken graag tijdens een weekend weg of op vakantie? Fiets dan de Kunstroute bij Appelscha...