Sla streekproducten in tijdens een mooie fietstocht

Fiets je bij Appelscha, dan passeer je diverse boerderijen die verse streekproducten aanbieden. Uitgestald in een kraam aan de weg, in een boerderijautomaat of in een fysieke winkel. Niet voor niets kun je in de regio een echte Streekproductenroute fietsen. Toch zijn er nog genoeg andere locaties waar je de lekkerste en ook nog eens super verse producten uit de streek haalt. Een paar tips voor een fietstocht met een bezoek aan een boerderijwinkel.

# Tip 1: Variatie in natuur en boerderijwinkels op de Zuidoost Friese Meertjes route

Op de Zuidoost Friese Meertjes route bij Appelscha fiets je door de meest verrassend stille plekjes. Plekken waar je bijna niets hoort, behalve het ruisen van de wind. Zoals bij de Bekhofschans bij Oldeberkoop, op de Duurswouderheide bij Wijnjewoude of in het Fochteloërveen. Een gevarieerde route, want je passeert veel verschillende meertjes, plassen, heidevelden en zelfs een hoogveengebied. Op deze fietsroute kom je ook langs of heel dichtbij boerderijwinkels:

  • Boerderijwinkel Stobbepoele in Elsloo is een ideale plek voor een rustpauze, omdat je hier je elektrische fiets op het oplaadstation kunt opladen terwijl jij de boerderijwinkel bezoekt. In de winkel vind je biologische en authentieke voedingsproducten uit de omgeving, zoals vlees en zuivelproducten.
  • Boerderijwinkel D’Elf Ieken in Elsloo biedt streekproducten, maar ook leuke ‘koe’dootjes, Wiebe van der Zee servies en Friese kadopakketten.
  • In Nijeberkoop vind je bij de Boschhoeve de boerderijwinkel van Boeren in het Bos. Hier zijn diverse soorten vlees en andere streekproducten te koop. Je kunt ook online veel producten bestellen en deze afhalen in de winkel.
  • Op een paar honderd meter vanaf de route ligt Boerderijwinkel Jacobahoeve in Fochteloo. Met tal van streekproducten zoals yoghurt, melk, vlees, honing en uien. De winkel biedt geheel zelfbediening. Met een leuke bonus, want je kunt ook een kijkje bij de koeien nemen als je hier bent.

# Tip 2: Mis de kaasboerderij niet op de fietsroute Oldeberkoop – Haulerwijk

Fiets de route Oldeberkoop – Haulerwijk en je maakt een mooie tocht langs klokkenstoelen, sluizen, tjaskermolens en heel veel mooie natuur. En natuurlijk verschillende boerderijwinkels!

  • Even buiten Oldeberkoop ligt kaasboerderij De Stelp. Hier vind je vele diverse streekproducten, zoals kaas, zuivel, groenten en fruit, maar ook verschillende geschenkpakketten. Er is een boer’n winkel met een breed assortiment. En is de winkel niet geopend, dan kun je van 9.00 tot 21.00 uur altijd nog in de boer’n zelfbediening terecht. Hoe gemakkelijk is dat!
  • Ook passeer je op deze route de boerderijwinkel Stobbepoele (zie hierboven).
  • In Oosterwolde kun je bij Bakker Nijstad een puur streekproduct kopen: Weyerts Eygen Volkoren Tarwebrood. Dit brood is onderdeel van het project ‘van Akker naar Bakker’. Hier sloegen een boer, een molenaar en een bakker de handen ineen om een echt en eerlijk brood te maken met een minimum aan transportbewegingen. Het graan wordt geteeld bij Elsloo en gemalen in korenmolen De Weyert in Makkinga. De Echte Bakker van Oosterwolde maakt er het heerlijke brood van.
  • In Haule zit Jansma Haule waar je in de boerderijwinkel diverse streekproducten kunt halen.

# Tip 3: Eieren en advocaat tijdens de route Oldeberkoop – Appelscha

Het rondje Oldeberkoop – Appelscha is een gevarieerde route door natuur en langs cultuur. Het geeft je ook de kans om bij diverse boerderijwinkels te shoppen. Een groot aantal van deze winkels passeer je ook in de eerder beschreven routes, zoals kaasboerderij De Stelp in Oldeberkoop, Boeren in het Bos in Nijeberkoop en de Stobbepoele en D’Elf Ieken in Elsloo. Ben je bij Elsloo, dan is het ook de moeite waard om even van de route af te wijken en boerderijwinkel Van den Berg in Elsloo te bezoeken. Even een stukje rechtdoor fietsen richting Noordwolde en je komt bij deze winkel uit. Hier zijn twee boerderijautomaten met verse eieren en seizoensafhankelijke producten, zoals aardappelen en verschillende soorten seizoensfruit. Vergeet vooral niet een flesje zelfgemaakte Gouden Piek Advocaat te kopen. Veel verser vind je advocaat niet!

# Goed om te weten

  • Afhankelijk van het seizoen kunnen de aangeboden producten verschillen. Soms is het assortiment dan ook groter, omdat er een stalletje bijkomt met eigengemaakte honing of jam.
  • Vergeet natuurlijk niet een boodschappentas of fietstas mee te nemen voor je boodschappen.
Sla streekproducten in tijdens een mooie fietstocht
Gepost op: 23 april 2024

Leuk om door te lezen

Wandelen en ontspannen in de natuur

Wandelen en ontspannen in de natuur

Wil je wandelen en ontspannen in de natuur? Dan is de wandelroute ‘Rondje Diakonieveen, Catspoele en Dellebuursterheide' een ideale wandeling als je...

Gravelbiken op vakantie

Gravelbiken op vakantie

Ben je van plan om te gravelbiken op vakantie? Dan is het Buitensport Walhalla bij Appelscha dé ideale locatie voor deze buitenactiviteit. Vele...

Schaatsen in de natuur

Schaatsen in de natuur

Het is winter. Met de vrieskou in ons land vriezen sloten en plassen in Nederland al snel dicht. Voel je de schaatskoorts al stijgen? Bind de ijzers...

Beleef de geschiedenis op de fiets

Beleef de geschiedenis op de fiets

Soms fiets je door een voor jou onbekende regio en vraag je je misschien af wat de geschiedenis is van dat gebied. Of de historie van een...

Vier schaatstips voor jouw vakantie

Vier schaatstips voor jouw vakantie

Schaatstips voor jouw vakantie | Menig hart gaat sneller kloppen als de temperaturen dalen. Zal het deze winter mogelijk zijn om op de ijzers te...

Bezoek Drentse musea vanuit Appelscha

Bezoek Drentse musea vanuit Appelscha

Bezoek Drentse musea | Appelscha ligt centraal in Noord-Nederland. Dat is een groot pluspunt voor cultuurliefhebbers die tijdens hun vakantie graag...

Fiets de kunstroute bij Appelscha

Fiets de kunstroute bij Appelscha

Ben je een kunst- en fietsliefhebber en combineer je beide zaken graag tijdens een weekend weg of op vakantie? Fiets dan de Kunstroute bij Appelscha...